Πίστη & Λόγος

random_02

«Τι αισθάνεται ο άνθρωπος όταν πεθαίνει;».Του σεβ. Ιωάννη Σπιτέρη

 
Λίγο καιρό πριν ο π. Ιωάννης Λούβαρης μας αφήσει για πάντα, μου έδωσε μερικές φωτοτυπίες λέγοντας μου: «Είναι ένα δικό σας, παλαιότερο άρθρο, το είχα φωτοτυπήσει τότε γιατί το βρήκα ενδιαφέρον». Όλοι όσοι γνώρισαν από κοντά τον Π. Ιωάννη, ήξεραν πως ήταν ένας φανατικός συλλέκτης από εφημερίδες και από άρθρα περιοδικών. Βουνά η συλλογή του. Δεν περίμενα να έχει φυλάξει ένα «παλαιότερο» άρθρο δικό μου. Κοιτάζω με περιέργεια τις κιτρινισμένες φωτοτυπίες. Τίτλος: «Τι αισθάνεται ο άνθρωπος όταν πεθαίνει;». Συντάκτης και πηγή: «π. Γιάννης Σπιτέρης, «Ανοιχτοί Ορίζοντες», έτ. 85, αρ. 812, Αθήνα 1984, σ. 11-14». Πρόκειται για το περιοδικό των ΠΠ. Ιησουιτών της Αθήνας. Είχα ξεχάσει εντελώς αυτήν τη μικρή εργασία μου. Διάβασα το κείμενο και σκέφτηκα: Αν και έχει περάσει η «μόδα» να ασχολούνται οι άνθρωποι με το θάνατο, και αυτό το κείμενο έχει γραφτεί πριν από 36 χρόνια, μπορεί να ενδιαφέρει μερικούς ακόμα συνανθρώπους μας. Γι’ αυτό αποφάσισα να το ξαναδημοσιεύσω.
Ευχαριστώ το γιατρό μου, τον κ. Σπύρο Πολίτη, που διάβασε το κείμενο και μου έδωσε πολύτιμες ιατρικές συμβουλές τις οποίες εκμεταλλεύτηκα στην παρούσα επανέκδοση.    

Ευχαριστιακά θαύματα, φάρος πίστεως και σε περιόδους κρίσης

Στα Ιερά Προσκυνήματα του Λαντσιάνο και της Μπολσένα διατηρείται η μνήμη δύο γεγονότων των οποίων το μήνυμα συνεχίζει να μεταστρέφει τις καρδιές. Η πανδημία δεν εμπόδισε τους προσκυνητές να ζητούν προσευχές και να εκφράζουν την αγάπη και την εγγύτητά τους. Περισσότερα...

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020. Μια μοναχική Παγκόσμια Προσευχή

Μια σκηνή που αντικατοπτρίζει την αγωνία και το φόβο, που ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει αυτές τις δύσκολες μέρες. Τον Πάπα Φραγκίσκο να διασχίζει τον κεντρικό διάδρομο της πλατείας και να ανεβαίνει κουτσαίνοντας τα σκαλιά που οδηγούν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, με τη συνοδεία εξ αποστάσεως, του τελετάρχη των Ποντιφικών Ιεροτελεστιών Σεβ.του Γκουίντο Μαρίνι. Κανείς άλλος! Ο Φραγκίσκος, φανερά συγκινημένος, με κλειστά μάτια που μερικές φορές ανοίγει, σα να μην ήθελε να αντικρίζει την άδεια πλατεία, ακούει το διάκονο να ψάλλει το απόσπασμα από το κατά Μάρκον Άγιο Ευαγγέλιο, στο οποίο ο ευαγγελιστής μας αναφέρει, για την ανησυχία και το φόβο των μαθητών, όταν στην βάρκα τους αιφνιδιάζονται από μια ξαφνική καταιγίδα. Ο Ιησούς κοιμάται και εκείνοι, μέσα στην τρικυμία και την καταιγίδα, απογοητεύονται και τρομάζουν.

Περισσότερα...

αδ. Biagio Conte: Ο «Λαϊκος Ιεραπόστολος» του Παλέρμο

 

Εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να βοηθήσει τους έχοντες ανάγκης στο Παλέρμο. Αντιμέτωπος με την οργανωμένη μαφία, τη γραφειοκρατία και την αδιαφορία κάποιων συμπολιτών του.

Περισσότερα...

Μερικές σκέψεις για τον κορονοϊό. «Όταν ο ιός τελειώσει…. Η ωραιότητα θα σώσει τον κόσμο»

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

«Όταν ο ιός τελειώσει…. Η ωραιότητα θα σώσει τον κόσμο»

Όταν ο κοροναϊός τελειώσει, όταν ο ιός αυτός νικηθεί,  γιατί σύμφωνα με την πίστη μας και την πεποίθησή μας ο Κύριος είναι μαζί μας, πάντοτε και σε κάθε στιγμή: Κάθε μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, στο Μεγάλο Απόδειπνο, ψέλνουμε: «Μεθ’ μν Θες, γντε θνη κα ττσθε. τι μεθ’ μν Θες…». Είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός είναι μαζί μας και ο Θεός θα νικήσει. Όταν λοιπόν ο ιός αυτός τελειώσει, όταν νικηθεί αναρωτιέμαι: τι άλλο θα νικηθεί μαζί του; Μήπως η τέχνη και η κουλτούρα οι οποίες εξαιτίας των κλειστών μουσείων και των χώρων τέχνης και έκφρασης είναι σήμερα κλειστές; Χωρίς αμφιβολία αυτό θα συμβεί, αλλά αναρωτιέμαι προπάντων ότι η μεγάλη νικημένη δεν θα είναι η ίδια η ανθρώπινη φύση μας, με την έννοια των ανθρώπων οι οποίοι είναι ικανοί να ακούν, να βλέπουν, να επικοινωνούν. Όταν ο κοροναϊός τελειώσει, ίσως και τόσα άλλα θα νικηθούν μαζί του και ίσως θα τελειώσουν. Σε ένα από τα τόσα «βίντεο», τα οποία κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο είδα και το παρακάτω σχόλιο κάποιου ανθρώπου, ο οποίος κοιτάζοντας από το παράθυρο του σπιτιού του έλεγε: «Να, στον δρόμο ένα ασθενοφόρο ήρθε να πάρει έναν “κοροναϊό”». Δηλαδή το ασθενοφόρο δεν ήρθε να πάρει έναν άρρωστο, έναν ασθενούντα συνάνθρωπο, αλλά ένα κοροναϊό. Αυτό για μένα έμοιαζε …ψυχρολουσία.

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian