Χειροτονία Διακόνου: Ευχαριστήρια ομιλία π. Γιάτσεκ Ούρμπαν

Σεβασμιότατε Σεβαστιανέ

Αγαπητοί Πατέρες, Αγαπητοί Ενορίτες, φίλοι, συνεργάτες,

Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους για την παρουσία σας και τις προσευχές σας.

Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα, όμως αυτή η ημέρα δεν ήρθε ξαφνικά, έχει μια ιστορία η οποία ξεκίνησε από το γάμο μου. Για μένα η πρώτη διακονία μου ξεκινά με το γάμο μου.

Η οικογένεια , η οποία είναι το κύτταρο της κοινωνίας αλλά και η κατ’ οίκον Εκκλησία, ήταν ο χώρος όπου διακονούσα δηλαδή βοηθούσα και εξυπηρετούσα.

Σιγά-σιγά με το πέρασμα του χρόνου η έννοια της οικογένειας και της διακονίας, διευρύνθηκε για μένα στο πρόσωπο της Ενορίας και κατ’ επέκταση της Καθολικής Εκκλησίας.

Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα και είναι μια ακράδαντη επιβεβαίωση στην ζωή μου, είναι ότι Χωρίς τον Χριστό δεν μπορεί να υπάρχει μια ενάρετη οικογένεια. Χωρίς Εκείνον δεν υπάρχουν ρίζες έτσι ώστε η οικογένεια να μεγαλώσει και να ωριμάσει.

Πολλές φορές βρέθηκα σ’ ένα δίλημμα είτε στην δουλειά μου, είτε στην ενοριακή ζωή μου, είτε στην οικογενειακή ζωή μου: “Θα βαδίσω με τον Χριστό ή όχι;”, “θα συμβουλευτώ τον Χριστό για αυτό και για εκείνο το θέμα ή θα κάνω τα δικά μου;”. Προσπάθησα όσο μπορούσα να επιλέγω για τον Χριστό και μαζί με Εκείνον. Αυτό βέβαια με έφερνε πολλές φορές σε δυσκολίες με τους άλλους και σε σύγκρουση. Όμως δεν έχω μετανιώσει ποτέ για τις αποφάσεις που πήρα μαζί με τον Δάσκαλο και Κύριό μου.

Όλες αυτές οι επιλογές με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα και έφτασα μέχρι εδώ, την συγκεκριμένη αυτή στιγμή. “Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ που με καθοδήγησες μέχρι σήμερα. Συνέχισε να με φωτίζεις και στήριξέ με έτσι ώστε να επιλέγω πάντα εσένα” .

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την σύζυγό μου Καταζίνα που με την υπομονή της και την στήριξή της ενδύναμωσε την πίστη μου· τα παιδιά μου που με το χαμόγελό τους μ’ενθάρρυναν και έκαναν την ζωή μου πιο φωτεινή· τους Πατέρες Ιησουίτες και ιδιαίτερα τον π. Μαυροφίδη που μου μετάδωσαν τις γνώσεις και καλλιέργησαν την πνευματική μου ζωή, όσους συμμετείχαν στην προετοιμασία της σημερινής μέρας, και όσους προσευχήθηκαν για μένα.

 

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian