Μια ημερίδα για το νόημα και την επικαιρότητα της διάκρισης

Από τη διάκριση στην απόφαση: Το αίτημα της ηθικής κρίσης και η πνευματικότητα των Ιησουιτών

«Η διάκριση, γνωστή στη χριστιανική παράδοση ως "αρετή της διάκρισης των πνευμάτων", δηλώνει την ορθή κρίση και την απόφαση, την οποία λαμβάνουμε με σύνεση, συνήθως σε συνθήκες δύσκολες και συγκεχυμένες. Ως μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Ιγνάτιο Λογιόλα στο έργο του Πνευματικές Ασκήσεις (1524), και από τότε αποτελεί βασικό μέρος της πνευματικότητας των ιησουιτών».

Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, επιχειρώντας να εξετάσει την ιστορική σημασία, τις θεολογικές, φιλοσοφικές, ψυχαναλυτικές και άλλες παραμέτρους της διάκρισης, καθώς και το ρόλο της στη σύγχρονη συγκυρία, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα "Από τη διάκριση στην απόφαση. Το αίτημα της ηθικής κρίσης και η πνευματικότητα των Ιησουιτών".

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου 10:00-16:00 στον συνεδριακό χώρο του εμπορικού κέντρου "Atrium". 

 

Τις ομιλίες και τη θεωρητική συζήτηση συμπλήρωσαν μια ειδική προβολή και ένα σεμιναριακό εργαστήριο, όπου οι συμμετέχοντες  άμεσα και εμπειρικά προσέγγισαν αφενός το ζήτημα της λήψης αποφάσεων σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη, και αφετέρου τον τρόπο διαμόρφωσης πολιτικής στάσης και, ειδικότερα, των κριτηρίων με τα οποία ένας χριστιανός ψηφίζει στις εκλογές.

Η ημερίδα ήταν διαρθρωμένη σε τρείς Συνεδρίες με δύο εισηγήσεις στην κάθε μία και ικανοποιητικό χρόνο για συζήτηση. Μετά τον χαιρετισμό του προϊσταμένου της Κοινότητας των Ιησουιτών π. Pierre Salambier, oι δύο ομιλητές της πρώτης συνεδρίας εισήγαγαν το ακροατήριο στην έννοια της διάκρισης: «Πώς αποφασίστηκε να ιδρυθεί το τάγμα των ιησουιτών μοναχών» από τον π. Θεόδωρο Κοντίδη τ.Ι., και «Διακρίσεις σχετικά με την αρετή της διάκρισης: Η πατερική συμβουλή» από τον π. Ευάγγελο Γκανά, ορθόδοξο ιερέα εφημέριο του Ι.Ν. Οσίου Μελετίου. 

Μετά το σύντομο διάλλειμα, ακολούθησε η ειδική προβολή με θέμα «Πώς κάνουμε επιλογές σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη» και το σεμιναριακό εργαστήριο με θέμα «Με ποια κριτήρια ψηφίζω».

Η Β' Συνεδρία, αποτελείτο από την ομιλία του ομότιμου καθηγητή πολιτικής ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Θάνου Λίποβατς, με θέμα «Διάκριση, ελευθερία, απόφαση: Ψυχαναλυτική προσέγγιση» και την ομιλία του καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, κ. Κώστα Ανδρουλιδάκη, που πραγματεύτηκε το θέμα «Σε αναζήτηση του πρακτέου: Ωφελιμισμός και καντιανή ηθική».

Η Γ'  Συνεδρία και αυτή με δύο ομιλητές: τον π. Σωτήρη Μαυροφίδη, βιβλιστή, με θέμα «Διάκριση στην εξομολόγηση: Κρίνουμε κατά περίπτωση»; και τον κ. Νίκο Βουτσίνο, τ. στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών, με θέμα «Παρατηρήσεις σχετικά με την διάκριση στο περιβάλλον της οικονομίας και των επιχειρήσεων».  

Οι ομιλίες ήταν συναρπαστικές και άμεσες. Χωρίς να κουράσουν το ακροατήριο μετέδωσαν όχι μόνο γνώση αλλά και ερεθίσματα για περαιτέρω μελέτη και εμβάθυνση της ίδιας της έννοιας της διάκρισης. Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, επιχείρησε και κατάφερε με τη βοήθεια των έγκριτων ομιλητών και την συνδρομή ενός υποψιασμένου κοινού, να διαπραγματευτεί και να παρουσιάσει ένα θέμα ταυτόχρονα σύγχρονο και παλιό, μια αρχαία και διαχρονική αγωνία του ανθρώπου.  

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian