Αθήνα: Χειροτονία διακόνου του π. Javier Perez Victoria

«Όποιος με υπηρετεί, εμένα ας ακολουθεί

Κι όπου είμαι εγώ, εκεί θα είναι και ο υπηρέτης μου»

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 ο Ιερός Κλήρος της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών αυξήθηκε κατά ένα μέλος ακόμα. Το Ιεροσπουδαστήριο της Αθήνας που βρίσκεται στην Κηφισιά «μας έδωσε τον πρώτο καρπό του». Ο Ιεροσπουδαστής Javier Perez Victoria χειροτονήθηκε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Σεβαστιανό  σε Διάκονο.

Η μεγαλοπρεπής τελετή πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου στις 6.30 το απόγευμα και σε αυτήν συμμετείχαν πλήθος Ιερέων της Εκκλησιαστικής μας επαρχίας, πλήθος εκπροσώπων όλων των Μοναχικών Ταγμάτων και μεγάλο πλήθος πιστών, οι οποίοι ήλθαν για να ζητήσουν από το Άγιο Πνεύμα πλούσια τα χαρίσματά Του για τον υποψήφιο Διάκονο της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, με αποτέλεσμα ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου να είναι ασφυκτικά γεμάτος.

Παρόντες πολλοί συγγενείς και φίλοι, του αγαπημένου σε όλους μας  Χαβιέρ, που ήλθαν όχι μόνο από την Ισπανία δηλαδή τη χώρα στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά και από την Αμερική όπου «αισθάνθηκε» την κλήση του Κυρίου και έκανε τα πρώτα του βήματα «στο δρόμο του Χριστού» στην εκεί Νεοκατηχουμενική Κοινότητα.

Στους ψαλμούς της Θείας Λειτουργίας βοήθησαν ο κ. Νίκος Βενιέρης στο Αρμόνιο και το Φωνητικό Σύνολο Manus Apertae με συντονιστή τον κ. Σέργιο Γιώτη.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου εκλήθη ο μέλλων να χειροτονηθεί Διάκονος ενώπιον του Σεβασμιοτάτου, ο οποίος, αφού άκουσε τον Διευθυντή του Ιεροσπουδαστηρίου π. Μπατίστα να τον διαβεβαιώνει ότι η γνώμη του Χριστιανικού λαού  και των αρμοδίων είναι ότι ο Javier Perez Victoria  είναι άξιος, τον εξέλεξε στην τάξη των διακόνων με ταυτόχρονα αναφωνήματα όλου του εκκλησιάσματος ΑΞΙΟΣ,ΑΞΙΟΣ…

 Στην συνέχεια στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπός  μας είπε: Διαβάστε την ομιλία ΕΔΩ

 

Μετά το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου ο υποψήφιος διάκονος διακήρυξε ενώπιον της Σύναξης των πιστών την επιθυμία του να αναλάβει αυτή την υπηρεσία απαντώντας σε πλήθος ερωτημάτων του Σεβασμιοτάτου.

    

Έπειτα ο χειροτονούμενος πλησιάζει προς τον Επίσκοπο και, γονατισμένος μπροστά του, βάζει τα χέρια του ενωμένα ανάμεσα στα χέρια του Επισκόπου, ο οποίος τον ρώτησε:

-Υπόσχεσαι σεβασμό και υπακοή σ' εμένα και στους διαδόχους μου;

Χαβιέρ:-Μάλιστα, υπόσχομαι.

Σεβασμιότατος:- Είθε ο Θεός να ολοκληρώσει το καλό έργο που άρχισε μέσα σου.

Στην συνέχεια ο χειροτονούμενος  έπεσε πρηνής μπροστά από την Αγία Τράπεζα, ενώ ο Εφημέριος του Αγίου Διονυσίου π. Τζώρτζης Αλτουβάς έψαλλε τις λιτανείες και όλο το εκκλησίασμα απαντούσε.

 

Στη συνέχεια γονάτισε μπροστά στο Σεβασμιότατο, ο οποίος επέθεσε τα χέρια στην κεφαλή του και είπε την Ευχή της Χειροτονίας.

Ακολούθως  σηκώθηκε, φόρεσε το Οράριο και την δαλματική και ενδεδυμένος με τα Ιερά Άμφια, πλησίασε τον Σεβασμιότατο και παρέλαβε από εκείνον το Ευαγγελιάριο. Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε τον ασπασμό της Ειρήνης στο νεοχειροτονημένο λέγοντας: «Η Ειρήνη μαζί σου» .Το ίδιο έκαναν όλοι οι παρόντες Ιερείς και Διάκονοι και στη συνέχεια ο Διάκονος π.Χαβιέρ πήγε στους συγγενείς του για να ανταλλάξει και μαζί τους τον ασπασμό της Ειρήνης.

 

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και στο τέλος αυτής, πριν από την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου ο νεοχειροτονηθείς διάκονος αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους είπε:

Σεβασμιότατε, με την άδειά σας θέλω να ευχαριστήσω το Θεό για τα τόσα μεγάλα δώρα που μου έχει δώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής μου, κυρίως το να αφιερωθώ στον Θεό, και για όλους τους ανθρώπους που έχει φέρει μπροστά μου και με έχουν υποστηρίξει τόσο πολύ, και ακόμα περισσότερο αυτή τη στιγμή που το χρειάζομαι περισσότερο.

Ήθελα να ευχαριστήσω τον Κύριο για την οικογένειά μου. Είμαι από την Ισπανία, όπου γεννήθηκα πριν από 43 χρόνια. Σήμερα είναι μαζί μου η μητέρα μου Κάρμεν, η θεία μου Mάρι, που είναι πολύ σημαντικά μέλη της οικογένειάς μου, και βέβαια ο πατέρας μου «από τον ουρανό» που προσεύχεται για μένα… Σε αγαπώ μπαμπά!!

Ήθελα να ευχαριστήσω τον Κύριο, για την παρουσία εδώ της Μάρον.  Είναι μία αδελφή από την Κοινότητα της Νεοκατηχουμενικής Κοινότητας της Ουάσιγκτον, όπου εγώ 11 χρόνια πριν με τη βοήθεια του Θεού βρήκα την ευσπλαχνία Του, σε μία στιγμή που «ήμουν χαμένος». Δεν ήξερα τι να κάνω με τη ζωή μου, ζούσα χωρίς ελπίδα και σκεφτόμουν ότι η ευτυχία είναι για όλους, όχι για μένα. Εκείνη τη στιγμή κάποιος με κάλεσε να ζήσω μία εμπειρία η οποία μου άλλαξε ριζικά τη ζωή, μαζί με 50 άλλους αδελφούς από 14 χώρες της γης. Και ο Θεός άρχισε διαμέσου του Λόγου Του να κάνει τόσα μεγάλα θαύματα στη ζωή μου…

Σε εκείνη την κοινότητα ένιωσα ότι άρχισε η κλήση μου να γίνω Ιερέας, αν ο Θεός το ήθελε. Και εγώ βρίσκομαι εδώ γιατί αυτή η Κοινότητα πάντα υποστηρίζει την κλήση μου, ακόμα και από αυτή την απόσταση από την  Ουάσιγκτον, και τους ευχαριστώ πολύ που μου έκαναν τη μεγάλη χάρη να βρίσκονται εδώ μαζί μου!!!

Εδώ στην Αθήνα, υπάρχει μια άλλη Κοινότητα, που με δέχθηκε εδώ και 2 χρόνια και κάνουν τις συναντήσεις τους στο παρεκκλήσιο των Αγίων Φραγκίσκου και Κλάρας, και είναι πολύ σημαντικοί για μένα, γιατί η κλήση μου δεν μπορεί να στηρίζεται από μόνη της.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ παρόντες και όλους τους πιστούς της Αθήνας που έχουν προσευχηθεί για μένα και με δέχθηκαν τόσο καλά, τα τελευταία 2 χρόνια, κατά τα οποία ο Σεβασμιότατος ίδρυσε το Ιεροσπουδαστήριο εδώ.

Εγώ άρχισα πριν 7 χρόνια τη χριστιανική μου μόρφωση στην Ουάσιγκτον. Έπειτα έλαβα μία πρόσκληση να έλθω στην Ελλάδα, σε μία χώρα που ποτέ δεν είχα πάει, με μία γλώσσα που ποτέ δεν είχα ακούσει. Βρίσκομαι εδώ με τη Χάρη του Θεού και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Τώρα καταλαβαίνω, πόσο σημαντική ήταν η κλήση μου στην Ιεροσύνη, που με οδήγησε εδώ στην Ελλάδα.

Θέλω να ευχαριστήσω εσάς Σεβασμιότατε, όλους τους Ιερείς και όλο το λαό που με αποδεχθήκατε. Επίσης ευχαριστώ το Διευθυντή του Ιεροσπουδαστηρίου π. Μπατίστα, ο οποίος αν και είναι 3 χρόνια νεότερος από μένα, με διορθώνει όπως πρέπει. Τον ευχαριστώ πολύ και τον παρακαλώ να συνεχίσει να με βοηθά.

Επίσης ευχαριστώ όλα τα αδέλφια του Ιεροσπουδαστηρίου, την Ιωάννα που δίνει τη ζωή της για το νοικοκυριό μας. Ευχαριστώ το Θεό και για το Γιάννη, για την παρουσία του κοντά μας.

Ευχαριστώ τον Εφημέριο του Αγ. Διονυσίου π. Γιώργο Αλτουβά για τη βοήθειά του, και θέλω να συνεχίσει να με βοηθά, ώστε να μπορέσω να προσφέρω στο λαό το Λόγο του  Θεού μέσω της Ιεροσύνης.

Ευχαριστώ επίσης όλους όσοι προετοίμασαν την σημερινή τελετή, και την χορωδία που ήταν παρούσα και βοήθησε στη Θεία Λειτουργία.

Τέλος ευχαριστώ τον Κύριο που είναι τόσο καλός με έναν άνθρωπο που είναι τόσο δύσκολος για τους άλλους και για τον εαυτό του, αλλά που βρίσκει τη Χαρά, την Ελπίδα, την Αλήθεια στον Ιησού Χριστό και αυτό θέλει να το μεταδώσει σε όλο τον κόσμο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

Ακολούθησε η Ευλογία του Σεβασμιοτάτου, η αναμνηστική φωτογραφία του Διακόνου και των συγγενών του με το Σεβασμιότατο και τέλος όλοι οι παρόντες  συνεχάρησαν τον νεοχειροτονηθέντα. Διάκονο π.Χαβιέρ. Ένα γλυκό στην είσοδο του Καθεδρικού Ναού και ένα ενθύμιο ολοκλήρωσαν την όμορφη και συγκινητική τελετή.

 Αξιαγάπητε και Αγαπημένε μας Σεβαστέ π.Χαβιέρ ο Ύψιστος να είναι πάντα δίπλα σας, να οδηγεί την επιλογή σας στο δρόμο Του, να σας δίνει Υγεία - Δύναμη και ο Ύψιστος να δώσει νέες κλήσεις, νέους εργάτες στον αμπελώνα Του.

«Τα λόγια σου Κύριε είναι πνεύμα και ζωή»

 

                                                                                                                 Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian