Αθήνα: Εορτή Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης

 

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 η Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους της Αττικής εόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια την Εορτή του προστάτη της «Φτωχούλη του Θεού» Αγίου Φραγκίσκου.

Πολλοί προσκυνητές, όπως κάθε χρόνο, τόσο από πλευράς Μοναχών όλων των Μοναχικών Ταγμάτων της Επαρχίας μας, όσο και από πλευράς λαϊκών, προσήλθαν Ευλαβικά να τιμήσουν τον Άγιο Φραγκίσκο και γέμισαν όχι μόνο τον ομώνυμο Ιερό Ναό αλλά και τον προαύλιο χώρο αυτού.

Παρακολούθησαν με μεγάλη κατάνυξη την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στις 7 το απόγευμα και συμμετείχαν ενεργά, τόσο στους ψαλμούς αυτής, όσο και στην περιφορά που ακολούθησε αλλά και με τις προσευχές τους ζήτησαν την Ευλογία του Αγίου Φραγκίσκου.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ευρισκόμενος στην Ισπανία, στη συνάντηση των προέδρων των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης, δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας.

   

Για το λόγο αυτό στη Θεία Λειτουργία προΐστατο ο Σεβασμιότατος πρώην Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών π. Νικόλαος Φώσκολος και συλλειτούργησαν μαζί του o εκπρόσωπος του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, Αποστολικός Νούντσιος, Σεβασμιότατος  π. Σάβιο, ο Έξαρχος των Ελληνορύθμων Καθολικών Σεβασμιότατος π. Εμμανουήλ Νιν, ο Αποστολικός Τοποτηρητής της Εξαρχίας των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών Πανοσιολογιότατος  π.  Hovsep Joseph Bezazian, ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Φραγκίσκου π. Giulio Gramegna, ο Εφημέριος Αγίου Παύλου Πειραιά π. Ιωάννης Πάτσης, ο Διευθυντής του Ιεροσπουδαστηρίου της Αθήνας π. Μπατίστα Τρονκίν, ο Εφημέριος των Αγίων Αποστόλων Γιαννιτσών (της Εξαρχίας Ελληνορρύθμων) π. Σάββας Papp, ο Καπουκίνος Ιερομόναχος της Μονής Άνω Σύρου π. Giacomo Manfrin, και ο μόνιμος Διάκονος της Επαρχίας μας π. Δημήτρης Αλτουβάς.

Παρόντες στην Θεία Λειτουργία και στην περιφορά που ακολούθησε  ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΚΙΝΑΛ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων κ. Σταύρος Τσίμπρας με αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η χορωδία της Ενορίας κατάλληλα προετοιμασμένη είχε αναλάβει τους ψαλμούς της Θείας Λειτουργίας αλλά η αλήθεια είναι ότι, όπως κάθε χρόνο, χορωδία ήταν όλοι οι παρόντες Μοναχοί και λαϊκοί.

Ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος στο κήρυγμά του τόνισε:  Link: Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πήρε το λόγο ο Εφημέριος της Ενορίας π. Τζούλιο, ο οποίος ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο για την παρουσία του. Επίσης ευχαρίστησε τους Ιερείς που παραβρέθηκαν, όλους τους επισήμους, τονίζοντας την άψογη συνεργασία που έχει η Ενορία με το Δήμο. Τέλος ευχαρίστησε και όλους τους ευλαβείς πιστούς για την παρουσία τους ευχόμενος ο Άγιος Φραγκίσκος να είναι προστασία όλων!!!

    

Ακολούθησε η περιφορά του αγάλματος του Αγίου Φραγκίσκου στους δρόμους της πόλης γύρω από τον Ιερό Ναό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου των Αγίων Αναργύρων.

Κατόπιν ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος, ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος  και ο Δήμαρχος κ. Τσίμπρας, άναψαν στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου μπροστά από τον Ιερό Ναό, την Φλόγα της Ειρήνης. 

Στη συνέχεια ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος της πατρίδας μας και η Ιερή Τελετή έκλεισε με την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου.

Τέλος ασπασθήκαμε όλοι λείψανο του Αγίου Φραγκίσκου, πήραμε από ένα άρτο, από μία εικόνα του Αγίου Φραγκίσκου και ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα, από την Ενορία, προς όλους τους ευλαβείς πιστούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

Είθε ο Κύριος και ο Άγιος Φραγκίσκος να μας Συνάξουν όλους και πάλι εκεί στις 4 Οκτωβρίου του 2020.

 

"Κύριε, κάνε με όργανο της Ειρήνης Σου.

Όπου υπάρχει μίσος, να φέρω την αγάπη,

όπου προσβολή να φέρω τη συγνώμη,

όπου διχόνοια, να φέρω τη συμφιλίωση,

όπου πλάνη, να σκορπίσω την αλήθεια,

όπου αμφιβολία, να στερεώσω την πίστη,

όπου απελπισία, να φέρω ελπίδα,

όπου σκοτάδι, να φέρω φως,

όπου λύπη, να σκορπίσω τη χαρά.

Γιατί Θεέ μου, όποιος δίνει λαβαίνει,

όποιος συγχωρεί, συγχωρείται,

όποιος πεθαίνει, ανασταίνεται στη Ζωή".

(Προσευχή του Αγίου Φραγκίσκου)

 

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian