Αθήνα : Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ/του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Νικολάου

Το Χριστουγεννιάτικο Μηνυμα του σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικολάου.


Προς

το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Ο χριστιανικός κόσμος, σ’ ολόκληρη την οικουμένη, γιορτάζει σήμερα την επέτειο της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού, του Λόγου του Θεού, τον οποίο ονομάζει «Ήλιο της δικαιοσύνης».

Ιστορικά, η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου, από την Εκκλησία της Ρώμης ως Εορτής των Χριστουγέννων έγινε διότι την ίδια αυτή ημέρα οι ειδωλολάτρες γιόρταζαν ως θεό τον «αήττητο ήλιο», ο οποίος, τέτοιες μέρες του χρόνου με το φως του νικούσε το σκοτάδι, εφόσον, λόγω του χειμερινού ηλιοστασίου, άρχιζε να περιορίζεται η διάρκεια της νύκτας και να αυξάνει η διάρκεια της ημέρας.

Σαν πραγματικό αλλά πνευματικό Ήλιο είδε η Εκκλησία τον Κύριο Ιησού Χριστό, ο οποίος, όπως αναφέρει ο θεολόγος και ευαγγελιστής Ιωάννης, «φωτίζει κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον κόσμο». (Ιω 1, 9)

Μετά την παρακοή των πρωτοπλάστων, η αμαρτία είχε κατακλύσει τον κόσμο και είχε επιφέρει ένα πνευματικό σκοτάδι, το οποίο κάλυπτε όλη την οικουμένη. Η αδικία, κατά γενικό κανόνα, επικρατούσε κι άνθρωπος, με μόνες τις δυνάμεις του, δεν είχε τη δυνατότητα να ξαναβρεί την πραγματική ειρήνη, γαλήνη και ηρεμία που αναζητούσε. Είχε ανάγκη από Κάποιον, ο οποίος θα μπορούσε να επέμβει στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο οποίος θα ήταν το Φως για να νικήσει το σκοτάδι, θα ήταν ο Δίκαιος για να νικήσει την αδικία, θα ήταν η Ειρήνη για νικήσει τις έχθρες και τους πολέμους μεταξύ των ανθρώπων.

Οι Προφήτες, φωτισμένοι από το Πνεύμα το Άγιο, είχαν προαναγ-γείλει την έλευση Εκείνου «κατά τις ημέρες του οποίου θα άνθιζε η δικαιοσύνη και αφθονία ειρήνης».(πρβλ. Ψαλ. 71,7)

Κι «όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου» ο προαιώνιος Θεός, που πάντα αγαπά τον άνθρωπο, αλλά και πάντα σέβεται την ελευθερία του με την οποία τον έχει προικίσει, (εφόσον τον έχει πλάσει «κατ’ εικόνα και ομοίωσή του»), χάρη στην άπειρη αγάπη του και με δική του πρωτοβουλία έστειλε στον κόσμο τον ίδιο τον Υιό του, το Λόγο του, για να σώσει το κορυφαίο επίγειο πλάσμα του από την απώλεια.

Αλλά, όπως το αναφέρει ο Ιωάννης στον Πρόλογο του Ευαγγελίου του (Ιω 1,11) και το διαπιστώνουμε κατά τη διάρκεια των αιώνων από την ιστορία της ανθρωπότητας, πολλοί δεν τον δέχθηκαν.

Και σήμερα βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο. Πολλοί είναι εκείνοι που αντιτάσσονται στο Μήνυμα του Ευαγγελίου, πολλοί το καταπολεμούν και διώκουν όσους είναι χριστιανοί και θέλουν να μείνουν πιστοί στον Κύριο Ιησού Χριστό.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, υποκριτικά συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία της γης και συζητούν για την ειρήνη. Λησμονούν όμως ότι η ειρήνη είναι «έργο της δικαιοσύνης». (Ησ. 32,17) Οι ίδιοι, που δήθεν αναζητούν τρόπους για την επικράτηση της ειρήνης, είναι εκείνοι που διαπράττουν τις μεγάλες αδικίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αλλά και στην Πατρίδα μας παρατηρούμε πόση αδικία επικρατεί, ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση. Δικαιώνονται και επιβραβεύονται οι ένοχοι και τιμωρούνται οι νομοταγείς πολίτες

Στον Κύριο Ιησού Χριστό, Ήλιο της δικαιοσύνης και Άρχοντα της ειρήνης, ας στρέψουμε σήμερα τα βλέμματά μας. Με την απλότητα των ποιμένων ας πλησιάσουμε νοερά στη φάτνη κι ας του ζητήσουμε να φωτίσει όσους κρατούν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου, για να αγαπήσουν τη δικαιοσύνη (πρβλ. Σολ 1,1) και να την εφαρμόζουν για το καλό των υπηκόων τους, ώστε να δει ο κόσμος μας την αληθινή ειρήνη, την οποία οι άγγελοι ευχήθηκαν τη νύκτα της Γεννήσεώς Του.

Χριστούγεννα 2011

+ Νικόλαος 

Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών


Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian