Ανεβαίνοντας με τον Ιησού στο Γολγοθά

 

Με την μελέτη των Αγίων Παθών του Χριστού, τελώντας τον καθιερωμένο «Δρόμο του Σταυρού» σε πανσυριανό επίπεδο, η τοπική Εκκλησία της Σύρου, την Κυριακή 18/3 το απόγευμα, συγκεντρώθηκε γύρω από τον Επίσκοπό της και μαζί με τους ιερείς, ανηφόρισαν το λόφο της Άνω Σύρου, μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγ.Γεωργίου, όπου εκεί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Με σύμβολα που θύμιζαν στους πιστούς τα Άγια Πάθη του Σωτήρα μας, όπως το σφυρί, το ακάνθινο στεφάνι, το μαστίγιο, τα καρφιά, τον χιτώνα, οι έφηβοι και οι νέοι και νέες της Καθολικής Νεολαίας, συμμετείχαν ενεργά καθόλη τη διάρκεια της πορείας, διαβάζοντας τα κείμενα, σηκώνοντας το Σταυρό, και εναλλάσσοντας τις 14 στάσεις του Δρόμου του Σταυρού, βοηθώντας τους πιστούς να προσευχηθούν και να μελετήσουν τα Άγια Πάθη.

Με το θέμα «Οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης», ένα  θέμα που θα αναπτυχθεί στην 15η Τακτική Γενική Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2018, ήταν διαμορφωμένα αναλόγως και τα κείμενα που διαβάστηκαν κατά την Ακολουθία. Η σκέψη και η προσευχή παράλληλα με την μελέτη των Παθών επικεντρώθηκε στις αμβλώσεις, στα εγκαταλελειμμένα παιδιά από διαλυμένες οικογένειες, τα πεινασμένα, τα άρρωστα, αυτά που ζητούν χωρίς αγάπη και στοργή στην αδιάφορη κοινωνία μας, στους νέους και τις νέες που κύλησαν στο χώμα παρασυρόμενοι από το πάθος των ναρκωτικών, του αλκοόλ, της απιστίας, στις βασανισμένες και δυστυχισμένες μανάδες όλου του κόσμου, σε όσους ζουν μέσα στον πόνο και τη θλίψη σηκώνοντας το δικό τους Σταυρό.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί εκείνοι που σήκωσαν τον Σταυρό κατά διάρκεια της Ακολουθίας, ενώ όλοι συμμετείχαν με τους ύμνους στην αναβίωση του Πάθους του Θεανθρώπου.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγ.Γεωργίου ολοκληρώθηκε η μελέτη των Παθών με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Στην ομιλία του ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας, τόνισε την ανάγκη ο χριστιανός να είναι κοντά στο Θεό, να αντλεί δύναμη από το λόγο Του για να μπορεί να σηκώνει ο καθένας μας τον δικό του Σταυρό, όποιος κι αν είναι αυτός, και να ατενίζει με ελπίδα και πίστη την Ουράνια Βασιλεία.

Μετά το πέρας της τελετής, προσφέρθηκε κέρασμα στους νέους και τις νέες που συμμετείχαν και εμψύχωσαν την Ακολουθία δίδοντάς τους τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και να αστειευτούν με τον Επίσκοπό μας.

 

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ/www.episkopisyrou.gr

     

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian