Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Δημητρίου, Εξάρχου των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  2015  -  ΝΕΟΝ  ΕΤΟΣ  2016

 

ΕΟΡΤΙΟ  ΜΗΝΥΜΑ  ΤΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ  ΓΡΑΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ  κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΟΣ  ΤΟΥΣ  ΠΙΣΤΟΥΣ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ  ΕΞΑΡΧΙΑΣ 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

 

Εφέτος τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά αλλά και ολόκληρο το Νέον Έτος 2016 συμπίπτουν με το Έκτακτο Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας, δηλαδή του Αγίου Έτους που προκήρυξε ο Πάπας Φραγκίσκος για την Καθολική Εκκλησία, που άρχισε στις 8 Δεκεμβρίου 2015,  και θα λήξει στις 20 Νοεμβρίου 2016.

 

Για πρώτη φορά σε ένα ΙΩΒΗΛΑΙΟ κάθε Επίσκοπος  άνοιξε την Θύρα του Καθεδρικού του Ναού, ενώ μέχρι τώρα μόνον ο Πάπας σε ένα ΙΩΒΗΛΑΙΟ μπορούσε να ανοίξει τη Θύρα του Καθεδρικού του Ναού στη Ρώμη.

 

Άνοιξα λοιπόν κι εγώ κατά το ειδικό τελετουργικό τη Θύρα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, εδώ στην Αθήνα, και τη διαβήκαμε όλοι - επίσκοπος, ιερείς, μοναχές και πιστοί της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας, Έλληνες, Ουκρανοί, Ιρακινοί και Ρουμάνοι-, τη Θύρα του Καθεδρικού μας Ναού, σύμβολο της Ευσπλαχνίας του Θεού προς τον καθένα και την καθεμιά από εμάς.

 

Το πέρασμα από αυτήν τη Θύρα απετέλεσε για όλους μας ένα κέντρισμα για  μεταστροφή. Διαβαίνοντας την Αγία Θύρα, αισθανθήκαμε  να μας περιβάλει η Ευσπλαχνία του Θεού  για να δεσμευτούμε και εμείς να είμαστε σπλαχνικοί με τους άλλους, όπως ο Πατέρας είναι σπλαχνικός με εμάς. Η Θύρα του Ιωβηλαίου που  διαβήκαμε συμβολίζει τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος μας λέγει ότι: «Εγώ είμαι η θύρα. Αν κανείς περάσει από μένα, θα σωθεί και θα μπαίνει και θα βγαίνει και θα βρίσκει τροφή» (Ιω. 10,9). Μόνο μέσω του Ιησού ο Θεός Πατέρας μάς αποκαλύπτεται ως Θεός Ευσπλαχνίας.  

 

Ο Θεός απέναντι στον καθένα και στην καθεμιά από εμάς είναι Εύσπλαχνος, Ελεήμων και Φιλάνθρωπος, δεν κουράζεται ποτέ να συγχωρεί τα τόσα αμαρτήματα και απιστίες μας, και μας καλεί να δείξουμε την ευσπλαχνία μας προς όλους  τους άλλους ανθρώπους, γνωστούς και αγνώστους, φίλους και εχθρούς.

 

Μην ξεχνάμε ότι, έστω και αν εμείς αδιαφορούμε και δεν αναζητούμε τον Θεό,  είναι ο ίδιος ο Θεός που θέλει να συναντήσει τον άνθρωπο, που ψάχνει τον άνθρωπο, και που του δείχνει το δρόμο της μεταστροφής, της μετάνοιας. Ο Θεός δεν θέλει να χαθεί κανένας, ήλθε για να σώσει όλους και όλες.

 

Μέσα στο πνεύμα του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας του Θεού για εμάς,  αλλά και της ευσπλαχνίας μας προς τους άλλους, καλούμαστε να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα. Ασύλληπτο το μυστήριο της θείας ενανθρωπήσεως. Ο Θεός μέσα στην άπειρη Ευσπλαχνία του γίνεται άνθρωπος, για να κάνει θεό τον άνθρωπο, δηλαδή να τον ανυψώσει από τη γη προς τον ουρανό,  να του δώσει τη θεϊκή δύναμη να μετανοήσει για τις αμαρτίες και απιστίες του και να στραφεί προς τον Θεό.

 

 Η εορτή των Χριστουγέννων μάς καλεί να γίνουμε  προσκυνητές του Θείου Βρέφους στη φάτνη της Βηθλεέμ μαζί με τους αγγέλους, τους βοσκούς και τους απλούς, φτωχούς και ταπεινούς κατοίκους της περιοχής.  Για να μπούμε όμως στη φάτνη  Εκείνου χρειάζεται η θερμή διάθεση και η σταθερή απόφαση να βαδίσουμε με πίστη και καθαρή την καρδιά  τον δρόμο της ευαγγελικής αγάπης και  ευσπλαχνίας προς όλους, χρειάζεται να ανοίξουμε την πόρτα της καρδιάς μας.

 

Στο πρόσωπο των πτωχών, των εγκαταλελειμμένων, των αδυνάτων, των απροστάτευτων, των μεταναστών αδελφών μας εμφανίζεται ο Εύσπλαχνος Θεός. Εκεί, σε αυτούς ιδιαίτερα ας τον αναζητήσουμε δείχνοντας την ευσπλαχνία μας. Η αγάπη προς όλους αυτούς είναι η έμπρακτη απόδειξη της αγάπης μας προς τον Εύσπλαχνο Θεό Πατέρα μας. Θεό.

 

Διαπιστώνουμε με τα ίδια μας τα μάτια ότι η φτώχεια αγγίζει όχι μόνο τους μετανάστες αδελφούς μας, αλλά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, τους Έλληνες συμπολίτες μας. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς: Κανένας και καμιά δεν είναι τόσο φτωχός και τόσο φτωχή, ώστε να μην μπορεί να δώσει κάτι σε κάποιο πιο φτωχό, άστεγο και πεινασμένο. Η στήριξη των αναγκεμένων και αδύναμων αφορά όλους μας, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού του καθένα μας.

 

Αυτή τη δύσκολη ώρα καλούμαστε ως χριστιανοί να απλώσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους άνεργους, τους άστεγους, τα παιδιά που πληρώνουν το τίμημα των εγκλημάτων μιας άλλης γενιάς. Ας το κάνουμε στηρίζοντας το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας ΚΑΡΙΤΑΣ. Πρέπει πάντως να ομολογήσουμε με ελπίδα ότι είναι  φανερή η ευαισθησία και γενναιοδωρία των πιστών μας προς τους φτωχότερους και οικονομικά ασθενέστερους. 

 

         Η εορτή των Χριστουγέννων θα πρέπει να καταστεί για εμάς  μια ευκαιρία για να αποδείξουμε πως ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αλληλεγγύης δεν έχουν χρόνο ή τόπο. Αυτή η κρίση και αυτές οι εορτές ας τις δούμε  ως «καιρό ευπρόσδεκτο»  για αυτοβελτίωση, προβληματισμό και προσφορά αγάπης.

 

Πιο βαθειά όμως είναι η φτώχεια της ψυχής, φτώχεια  που συναντάμε συχνά σε εμάς τους ίδιους και γύρω μας, αλλά και σε κάθε γωνιά της γης. Μπορούμε να την ξεπεράσουμε με τη χάρη του Θεού, προστρέχοντας στην προσευχή, στα αγιαστικά μέσα που μάς παρέχει ο Χριστός διαμέσου της Εκκλησίας, και κυρίως με τα καλά μας έργα.

 

 Στη   φάτνη της Βηθλεέμ θα αντλήσουμε τον πνευματικό θεϊκό πλούτο της ψυχής μας. Ας γίνει η ψυχή μας  φάτνη για να υποδεχθεί το Θείο Βρέφος.

 

 Με αυτά τα αισθήματα με πλήρη εμπιστοσύνη ότι ο Εύσπλαχνος Θεός είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό μας, απευθύνω τις ολόθερμες Χριστουγεννιάτικες  ευχές μου προς τους ιερείς, τις αδελφές μοναχές της «Παμμακαρίστου Θεοτόκου», τις Ουκρανές αδελφές του «Αγίου Βασιλείου», προς τους ευσεβείς λαϊκούς πιστούς των ενοριών της Αγίας Τριάδας στην Αθήνα και των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά, Έλληνες,  Ιρακινούς Χαλδαίους, Ουκρανούς και Ρουμάνους, και των Ιδρυμάτων της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας !

 

Η ευλογία του εν Βηθλεέμ γεννηθέντος Φιλεύσπλαχνου Θεανθρώπου να σας συνοδεύει σε κάθε βήμα της ζωής σας όλο αυτό το Χρόνο 2016 !

 

+ Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian