Νάξος : Το Άγιο Χρίσμα στα παιδιά

nx-mhtrop

Την Κυριακή 29 Μαΐου η ενορία της Μητροπόλεώς μας στη Νάξο έζησε στιγμές πρωτόγνωρες, αφού πολλές δεκαετίες είχε να ζήσει τη μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος ομαδικά σε δεκατρία παιδιά της ενοριακής μας κοινότητας.

Το απόγευμα της Έκτης Κυριακής του Πάσχα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Η συμμετοχή των ενοριτών εντυπωσιακή. Ο ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς οι οποίοι θέλησαν να λάβουν μέρος στη θεία Λειτουργία και στη μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος στα δεκατρία αυτά παιδιά τα οποία κατηχήθηκαν για το σκοπό καθ’ όλη την κατηχητική χρονιά.

Είχε προηγηθεί μία τελευταία ομαδική κατήχηση με την παρουσία και του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας, η οποία πήρε και τη μορφή μιας γενικής πρόβας για όλη την Ιερή Ακολουθία του Μυστηρίου της Ευχαριστίας και του Χρίσματος.

Και τα δεκατρία παιδιά έλαβαν ενεργό μέρος στην όλη ιερή Ακολουθία και έδωσαν δείγματα ωριμότητας και προσοχής στα τεκταινόμενα στο Ναό, καθώς έγιναν όλα με τάξη και ιερή λαμπρότητα ικανοποιώντας το μεγάλο πλήθος των πιστών που ήταν παρόντες.

        Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για τη σημερινή μέρα, γιατί είναι η πρώτη φορά ίσως και η μοναδική στην ιστορία της εδώ ενοριακής μας κοινότητας τουλάχιστο των τελευταίων δεκαετιών που μεταδίδουμε το Μυστήριο του Χρίσματος ομαδικά σε δεκατρία παιδιά αυτής της ενοριακής μας κοινότητας.

Ήδη τα παιδιά αυτά, με τη χάρη του Θεού., μπήκαν στην ηλικία της γνώσης και της διάκρισης του καλού και του κακού γι' αυτό και χρειάζονται να ενισχυθούν από το Άγιο Πνεύμα. Έτσι θα μπορούν να δίνουν καθημερινή μαρτυρία για το Χριστό και να δοξάζουν με τα έργα τους το Θεό. Στην πορεία πίστης σίγουρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε λογής πειρασμούς όπως καθημερινά συμβαίνει σε κάθε ενεργό χριστιανό. Το πνεύμα το πονηρό θα προσπαθήσει να τους απομακρύνει από το Χριστό παρουσιάζοντάς τους τις πολλές δυσκολίες που προσφέρει η χριστιανική πίστη και τις ευκολίες που τους περιμένουν αν διαλέξουν τη θρησκευτική αδιαφορία και την εγκατάλειψη του χριστιανικού αγώνα.        

Ένας ενεργός Χριστιανός που ζει μέσα σε μια ζωντανή ενοριακή κοινότητα, είναι φυσικό να έχει πολλούς πειρασμούς για θρησκευτική αδιαφορία, για απομάκρυνση από την έμπρακτη καθημερινή χριστιανική ζωή, για εγκατάλειψη της προσπάθειας διατήρησης και ενίσχυσης της χριστιανικής πίστης. Το πνεύμα το πονηρό ενοχλείται όταν βλέπει χριστιανούς να φανερώνουν την αγάπη τους στο Χριστό και την πίστη τους στο Θεό. Αρχίζει τότε μια συνεχής προσπάθεια του πονηρού πνεύματος που χρησιμοποιεί χίλιους δυο τρόπους και παρεμβαίνει στη ζωή μας για να μας τοποθετήσει εμπόδια στον πνευματικό μας αγώνα. Όταν βλέπει ο διάβολος κάποιον ότι πέφτει αλλά με τη χάρη του Θεού σηκώνεται και προχωρεί με υπομονή και επιμονή, με εμπιστοσύνη στη βοήθεια του Θεού, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος και επιστρατεύει πολλές πονηρές δυνάμεις για να μας αποθαρρύνει και να μας κάνει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας.

Είναι η στιγμή της πίστης μας στο Χριστό που πρέπει να ενεργοποιηθεί και να γίνει καθημερινή απόδειξη και συνεχής πράξη. Είναι η στιγμή του Πνεύματος του Αγίου που με τα δώρα του θα μας φωτίσει και θα μας υποδείξει το δρόμο το σωστό, τον τρόπο της νίκης.

Είναι η στιγμή, αγαπητά μου παιδιά, που πρέπει να θυμηθείτε την ημέρα εκείνη που δώσατε στο Χριστό με το στόμα των γονέων σας και των αναδόχων την υπόσχεση της πιστότητας στο Θεό. Την ημέρα που ο Θεός σας έδωσε μετά από αίτημα των γονέων σας και των αναδόχων σας το δώρο της πίστης. Να θυμηθείτε τη σημερινή ημέρα που οι γονείς σας και οι ανάδοχοί σας, σάς συνόδεψαν εδώ και ζήτησαν από το Θεό να σας χαρίσει την πληρότητα του Αγίου Πνεύματος με το Μυστήριο του Χρίσματος, δηλαδή τη σημερινή ημέρα.

Να ξέρετε αγαπητά μου παιδιά ότι ο πειρασμός πειράζει εκείνους που πιστεύουν, εκείνους που είναι μαζί με το Χριστό και μαζί του αγωνίζονται για να μεταδώσουν στον κόσμο την αγάπη, τη δικαιοσύνη, την ελπίδα και την πίστη.

Ο πραγματικός χριστιανός πρέπει να είναι και ένας αληθινός αγωνιστής, ένας καθημερινός παλαιστής που απέναντί του έχει έναν δύσκολο αντίπαλο, είναι το πνεύμα το κακό, η αμαρτία που δε νικιέται εύκολα, χρειάζεται συνεχής αγώνας, πρέπει να είμαστε πάντα άγρυπνοι και έτοιμοι να υπερασπίσουμε την πίστη μας.

Σήμερα το Άγιο Πνεύμα σας πλουτίζει με τα δώρα του και εσείς, αφού ευχαριστήσετε μαζί μας το Θεό γι' αυτή την γενναιοδωρία Του, που είναι η απόδειξη της αγάπης Του, μαζί με τους γονείς σας και τους αναδόχους σας, μαζί με όλη την ενοριακή αυτή κοινότητα, που είναι η μεγάλη σας οικογένεια, μπορείτε σε λίγο, υπεύθυνα πια και με τη δική σας θέληση, να ανανεώσετε τις υποσχέσεις σας ότι θα αγωνίζεστε, μαζί με τον Κύριο ενάντια στο κακό για να έχετε τη σιγουριά της νίκης.

Εύχομαι σε σας στους ευτυχείς γονείς και άξιους αναδόχους να είστε πάντα κοντά στα παιδιά σας και να τα συνοδεύετε με το παράδειγμά σας και τότε δε θα είστε απλώς άξιοι αλλά παντάξιοι. Αμήν.

        Μετά από τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε από τους γονείς των παιδιών κέρασμα σε όλη την Εκκλησία στο Πνευματικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής.

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian