Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη : Η Αραβική Άνοιξη ένα χρόνο μετά

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”


Δελτίο Τύπου

 

Η Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης …

 

“Η Αραβική Άνοιξη ένα χρόνο μετά”

Εκπρόσωποι των 30 εθνικών επιτροπών που συνιστούν τη Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης θα συναντηθούν στη Μάλτα από 14 έως 18 Σεπτεμβρίου 2012 στα πλαίσια της ετήσιας διεθνούς γενικής συνέλευσης και συνάντησης εργασίας (workshop) της Συνδιάσκεψης.

 

Την εκδήλωση θα φιλοξενήσουν ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Μάλτας και η τοπική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης.   

 

Η Μάλτα αποτελεί ιστορικό σταυροδρόμι και τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών της Ευρώπης και των Αραβικών χωρών. Σήμερα πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί συνδέουν τη Μάλτα με όλες τις χώρες των ακτών της Μεσογείου.

 

Το νησί, ως εκ τούτου, είναι ιδανικός τόπος και δίνει τη δυνατότητα για ανασκόπηση των ιστορικών αλλαγών -  οι οποίες αναφέρονται ευρέως ως «Αραβική Άνοιξη» - που λαμβάνουν χώρα σε κράτη της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής από το Δεκέμβριο του 2010.

 

Η Μάλτα, όλο αυτό το διάστημα,  διαδράματισε σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων και στην επανάσταση στη Λιβύη το 2011, λόγω της υποστήριξης που παρείχε για την εδραίωση της δημοκρατίας στον Αραβικό κόσμο.

 

Για τους παραπάνω λόγους, η Συνδιάσκεψη επέλεξε αυτή τη χώρα για τη διοργάνωση του ετήσιου διεθνούς workshop. Οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν την υφιστάμενη κατάσταση στον Αραβικό Κόσμο ένα έτος μετά την «Αραβική Επανάσταση». Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα, όπως γιατί και πώς ξεκίνησε η κάθε επανάσταση, τις προκλήσεις που έπονται καθώς και τις προοπτικές για το μέλλον, ενώ θα συναντήσουν και μάρτυρες των γεγονότων από την Αίγυπτο, τη Συρία και άλλες Αραβικές χώρες που θα παραστούν στο workshop.

 

Κατά τη συνάντηση εργασίας οι ομάδες των συμμετεχόντων θα έλθουν σε επικοινωνία,  άλλες με μετανάστες που προέρχονται από χώρες της Βόρειας Αφρικής (στις οποίες έζησαν για αρκετό διάστημα), άλλες με τη Μουσουλμανική κοινότητα της Μάλτας, και ειδικότερα με μέλη της κοινότητας, τα οποία προέρχονται από χώρες στις οποίες έγιναν οι πρόσφατες επαναστάσεις και άλλες με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην παροχή βοήθειας σε λαούς των χωρών αυτών.

 

Οι εμπειρίες που θα προκύψουν από αυτές τις συναντήσεις θα συζητηθούν και θα εμπλουτιστούν κατά τη διάρκεια της τελικής συνεδρίας του workshop, στην οποία θα ακουστούν μαρτυρίες και εμπειρίες. Στη συνέχεια θα διαμορφωθεί η τελική διακήρυξη του διεθνούς workshop της Συνδιάσκεψης.

 

Μετά την ολοκλήρωση του διεθνούς workshop θα λάβει χώρα η ετήσια γενική συνέλευση της Συνδιάσκεψης. Η συνέλευση θα ξεκινήσει με Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Βαλέττας χοροστατούντος  του  Αρχιεπισκόπου Tommaso  Caputo, πρεσβευτή της Αγίας Έδρας στη Μάλτα.

 

 

Η Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Conference of European Justice and Peace Commissions) είναι ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο 30 εθνικών επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε επιτροπή  συστήνεται ή αναγνωρίζεται από την εθνική διάσκεψη Καθολικών επισκόπων. Η Γραμματεία της Συνδιάσκεψης είναι αυτή τη στιγμή στο Παρίσι.

 

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian