Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

 

 

Δελτίο Τύπου

Βερολίνο, Γερμανία 25η Σεπτεμβρίου 2013

 

Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης

 Τελική Δήλωση των Διεθνών Εργασιών στο Βερολίνο

20η - 22α Σεπτεμβρίου 2013

 

Αντιμετωπίζοντας ένα Βίαιο Επιβαρημένο Παρελθόν

και τα Επακόλουθα της Δικτατορίας,

ως Πρόκληση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

 

          Το έργο για την προώθηση της ειρήνης μας καλεί να ασχοληθούμε με θάρρος με την πραγματικότητα και την απειλή της βίας του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Στη σημερινή Ευρώπη η βία του παρελθόντος βαρύνει το παρόν και συνεχίζει να στοιχειώνει το μέλλον. Η Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης, προσπαθώντας να κατανοήσει καλύτερα τις αιτίες και τις συνέπειες αυτής της βίας, συνήλθε στο Βερολίνο από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, για να μελετήσει αυτά τα θέματα, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες εμπειρίες της Γερμανίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βία της δικτατορίας, στην πολιτική χρησιμοποίηση του τρόμου και της καταπίεσης και στις φρικτές συνέπειες της επιθετικότητας του πολέμου, που εξαπέλυσε το καθεστώς των Ναζί. Η ανάλυση επεκτάθηκε σε διαφορετικούς τύπους καθεστώτος, ιδεολογίας και μεθόδου. Αυτό μας οδήγησε να επισκεφθούμε το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen, την έκθεση «Τοπογραφίας του Τρόμου» στο πρώην αρχηγείο της Γκεστάπο, το μουσείο Stasi, την πρώην φυλακή Stasi στο Hohenschonnhausen, και το site της μελλοντικής έκθεσης «Πτήση, Απέλαση και Συμφιλίωση», σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων της Ευρώπης, κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Μέσω αυτών των επισκέψεων και της συμβολής κορυφαίων ειδικών στον συγκεκριμένο τομέα, εμβαθύναμε την κατανόησή μας για τη φύση αυτού του είδους της βίας και των επιπτώσεών της, σε όσους επλήγησαν. Αυτή με τη σειρά της, μας έκανε να μελετήσουμε τις επιπλοκές του παρελθόντος στο σήμερα και να πάρουμε μαθήματα για το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, και καθώς ανιχνεύαμε τα βήματα και των δύο, θυμάτων και θυτών, ως αναπόφευκτο συμπέρασμα προέκυψε η θεμελιακή σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για ειρήνη, δικαιοσύνη και συμφιλίωση. Καθώς ο τρόμος και η βία αντανακλώνται μέσα από τα μάτια των θυμάτων, οι βάναυσες επιπτώσεις είναι εμφανείς: η θραύση της εικόνας του εαυτού του ατόμου, της ασφαλείας και της επαφής του με τη κοινωνία. Αυτή η πρόκληση να ανακαλέσουμε στο νου μας την προοπτική των δραστών, μας έκανε να αντιληφθούμε, πόσο η πρακτική της βίας είναι επιβλαβής  για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς μας υποχρεώνει να υποχωρούμε πίσω από την άκριτη αποδοχή κανόνων και συστημάτων, μεταβαλλόμενοι, τελικά και εμείς σε μέρος του δεδομένου μηχανισμού.

Κατά συνέπεια, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η βάση από την οποία εξαρτώνται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρειάζεται να γίνει η καθοδηγητική αξία στην προσέγγιση των προκλήσεων του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Για να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια των θυμάτων, πρέπει να ακούσουμε με ευσπλαχνία και ειλικρίνεια τις ανάγκες τους και να τις κάνουμε επίκεντρο των όποιων προτάσεων για συμφιλίωση. Όλες οι κοινωνίες που κινούνται εκτός σύγκρουσης, οφείλουν ένα μεγάλο χρέος ευγνωμοσύνης σε αυτούς που υποφέρουν τα βάσανά τους με αξιοπρέπεια και εργάζονται για το κοινό όφελος της κοινωνίας.

Eίναι αναγκαίο, όμως, να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η ταλαιπωρία δεν θα είναι εκμεταλλεύσιμη, από αυτούς οι οποίοι θέλουν να επιμηκύνουν τη σύγκρουση ή να επιδεινώνουν τους διαχωρισμούς εντός της κοινωνίας, ή ανάμεσα σε έθνη, χρησιμοποιώντας το παρελθόν, ως πεδίο μάχης για το παρόν.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ήρθαμε, επίσης, αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη αλήθεια, ότι οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους της γενοκτονίας των Ευρωπαίων Εβραίων δεν δικάστηκαν ποτέ.

Η πλειονότητα των δραστών εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων ενάντια στην ανθρωπότητα και καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχουν ποτέ κατηγορηθεί για τις πράξεις τους. Καίτοι, τίποτα δεν μπορεί να αποζημιώσει τα θύματα για όσα υπέφεραν, το έργο της συμφιλίωσης δεν μπορεί να παραμένει κάτι αφηρημένο. Πρέπει να βασισθεί σε βαθιά ανάλυση, η οποία θα εκθέτει και θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τα διαφορετικά επίπεδα υπευθυνότητας, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες των θυμάτων και των κοινοτήτων οι οποίες εμπλέκονται. 

Ενώ δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο για συνδιαλλαγή, ορισμένες σαφείς εγγυήσεις κατά της κατάχρησης του όρου μπορούν να προσδιοριστούν. Οι διεργασίες που βασίζονται στο να ξεχάσουμε το παρελθόν ή να εμποδίσουμε την αναζήτηση των θυμάτων για αλήθεια και αναγνώριση, αντιπροσωπεύει μία ακόμη επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Επίσης, όμως, πρέπει να αποφευχθεί η γενίκευση της κατηγορίας, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα διαφορετικά επίπεδα της ευθύνης και το πλαίσιο, στο οποίο συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν.

Η αντιμετώπιση αυτών των τραυμάτων από το παρελθόν παρουσιάζει μία πρόκληση για όλους εμάς σε προσωπικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Είναι ζωτικής σημασίας μία ειλικρινής αυτοκριτική σε αυτή τη διαδικασία. Η συνδιαλλαγή απαιτεί από εμάς να ξεπεράσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης και να αποκαταστήσουμε και να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας, στηριζόμενοι στον αμοιβαίο σεβασμό. Ο φόβος είναι συχνά ένα αξιοσημείωτο εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία. Μπορεί να φοβόμαστε να εκθέσουμε τις αδυναμίες μας, ατομικά και ομαδικά. Μπορεί να διστάζουμε να διεκδικήσουμε την ευθύνη μας για ένα δικό μας  παρελθόν βίας, ελλείψει βεβαιότητας ότι και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο.

Οι Εκκλησίες μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύτιμο ρόλο, χορηγώντας το ηθικό πλαίσιο, εντός του οποίου η αλήθεια, σχετικά με το παρελθόν, μπορεί να διερευνηθεί και να κατανοηθεί. Οι Εκκλησίες πρέπει να δώσουν το παράδειγμα στον τομέα αυτό, αναλαμβάνοντας με αυτοκριτική ανάλυση το ρόλο τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δικτατορία, στηριζόμενες στις αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Πάνω απ’ όλα οι Εκκλησίες πρέπει να δείχνουν το δρόμο της συγχώρεσης, ο οποίος προσφέρει μία ευκαιρία για μία καινούργια ελευθερία και βαθιά ανανέωση σχέσεων. Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία μάθησης που ακολουθήσαμε, εδώ στο Βερολίνο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου τρόπου μάθησης στην Εκκλησία, σχετικά με την ιστορία, μνήμη και συμφιλίωση.

Μια από τις ισχυρότερες εκφράσεις αυτής της διαδικασίας ακούστηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ κατά την Ομιλία του για την Ημέρα της Συγγνώμης (12 Μαρτίου 2000), όταν μας κάλεσε να αναγνωρίσουμε «την ευθύνη μας ως Χριστιανών για τα δεινά του σήμερα», ζητώντας συγγνώμη από τη πλευρά μας στον τομέα της δικαιοσύνης αλλά και προσφέροντας συγχώρεση για τις αδικίες που προκλήθηκαν σε εμάς από άλλους. Στη Φυλακή Plotzensee θυμηθήκαμε τη θυσία των Πατέρων Alfred Delp  SJ και Helmuth von Moltke, οι οποίοι εκτελέσθηκαν, γιατί οι Χριστιανικές αξίες τους ήταν ασυμβίβαστες με τις πρακτικές του Ναζιστικού Καθεστώτος.

Η εμπειρία μας εδώ στο Βερολίνο επιβεβαιώνει την αξία της συμβολής των επισκέψεων σε διάφορα μνημεία και ιστορικούς τόπους. Τέτοιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες είναι ιδιαίτερης αξίας για τις μελλοντικές γενιές που δεν μπορούν να έχουν με άλλο τρόπο την ευκαιρία να κατανοήσουν τέτοια γεγονότα. Κυρίως, αυτές προσφέρουν ένα χώρο, όπου μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τόσο τις καρδιές όσο και το νου μας. Η εμπειρία της δικτατορίας και του πολέμου, όπου άνθρωποι εξαιρετικά μορφωμένοι ακολουθούσαν τη λογική του συστήματος είναι ένα ισχυρό παράδειγμα ότι η τυπική εκπαίδευση δεν παρέχει όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για μια βαθιά εκτίμηση της ανθρώπινης υπόστασης των άλλων.

Η εμπειρία μας εδώ στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης, προκάλεσε σε όλους μας μια αυτοκριτική ανάλυση, σχετικά με  τις αντιδράσεις μας, ως προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη σημερινή εποχή. Αναγνωρίσαμε ότι υπάρχουν περιοχές στις κοινωνίες μας, όπου άνθρωποι ζουν στο περιθώριο, που ίσως, στο μέλλον να γίνουν  μνημεία της κατάχρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μήπως, λοιπόν, παραμένουμε απλοί παρατηρητές, ενώ η αξιοπρέπεια των άλλων προσβάλλεται και αγνοείται;

Τελικά όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ανάμνηση του παρελθόντος δεν είναι μόνο επώδυνη. Εμπνευστήκαμε από το παράδειγμα όλων εκείνων που πολέμησαν για να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και αυτήν των συνανθρώπων τους, μέσα από απάνθρωπες συνθήκες. Θυμηθήκαμε ότι και ακόμη και φαινομενικά απρόσβλητες  δικτατορίες διαλύονται και καινούργιες σχέσεις μπορεί να κατασκευαστούν στο πέρασμά τους. Αυτό είναι ορατό, όχι μόνο στην ιστορία ανεξάρτητων κρατών, αλλά και στο ευρύτερο εγχείρημα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι εμπειρίες θα πρέπει να δίνουν ελπίδα σε χώρες που αντιμετωπίζουν ή εξέρχονται από βίαιες καταστάσεις.

Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες της σε όσους συνέδραμαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η εμπειρία: τους οικοδεσπότες μας, τη Γερμανική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης, τη Γερμανική Στρατιωτική Ποιμαντική για τη γενναιόδωρη υποστήριξη του προγράμματός μας, το ίδρυμα Maximilian Kolbe και όλους τους συνομιλητές μας, ιδιαιτέρα την κοινότητα Regina Martyrum, όπου γιορτάσαμε την κεντρική συμβολική στιγμή των εργασιών μας.

 

 


 

Η Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης (Conference of European Justice and Peace Commissions) είναι ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο 30 εθνικών επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης. Κάθε επιτροπή  συστήνεται ή αναγνωρίζεται από την εθνική διάσκεψη Καθολικών επισκόπων. Η Γραμματεία της Συνδιάσκεψης είναι αυτή τη στιγμή στο Παρίσι.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

 Συνοδική Επιτροπή Δικαιοσύνη και Ειρήνη

 Παπαναστασίου 11, 15452 Π. Ψυχικό  τηλ/φαξ 210-6711410

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. or This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ι.Συνοδος Καθολικης Ιεραρχιας Ελλαδος

Συνοδικές Επιτροπές

11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας

Στο Ciampino της Ρώμης πραγματοποιήθηκε το 11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας από 19 έως 22 Ιουνίου 2019. Ο σκοπός αυτής της μετα- συνοδικής συνάντησης ήταν να γίνει ένα μοίρασμα ανάμεσα στους νέους...

12-07-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρι…

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής Εαρινής Συνόδου. ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ    ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

29-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Άρχισαν οι Εργασίες της Τακτικής Εαρινής…

Την Παρασκευή το απόγευμα και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων στην Τήνο, άρχισαν οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος. Το Σάββατο  πρωί συνεχίστηκαν...

28-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ανακοίνωση της Γραμματείας της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ                  Τήνος 17/05/2019   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

20-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Η Ι.Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της …

  Η Ι.Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος προς τον Αρχιεπίσκοπο των Παρισίων

22-04-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Ανακοινωθέν των εργασιών τη…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ            Από την Τρίτη 20  έως και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Σεβαστών...

26-11-2018

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   Αθήνα 24/07/2018   Προς Τον Κλήρο και το Λαό της Καθολικής Εκκλησίας  στην Ελλάδα   Αγαπητοί μας, τις ημέρες αυτές οι θανατηφόρες πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία της Αττικής...

25-07-2018

Read more

Ανακοινωθέντα

Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Ανακοινωθέν των εργασιών τη…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ    ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ           Από την Τρίτη 14  έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Σεβαστών...

19-11-2017

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συμμετέχει στον πόνο

Η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδος, ευρισκομένη στην Αθήνα για την τακτική φθινοπωρινή Σύνοδό της, συγκλονισμένη από την καταστροφική και θανατηφόρα πλημμύρα που είχε ως οδυνηρό αποτέλεσμα την απώλεια 16 συνανθρώπων...

17-11-2017

Read more

Συνοδικές Επιτροπές

COP23 της Βόννης: «Ας επαναπροσδιορίσουμ…

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας και το οικονομικό μας μοντέλο» και στη συνέχεια «να περάσουμε στη πράξη»: «είναι η ευχή...

15-11-2017

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Eργασίες της τακτικής Φθινοπωρινής Συνόδ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ          Από τις 14 έως και τις 17 του Νοεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους της...

14-11-2017

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συνοδική Επιτροπή «Δικαιοσύνη & Ειρή…

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   Πυρηνικός Αφοπλισμός: Αναζητώντας την Ανθρώπινη Ασφάλεια 6 Ιουλίου 2017   Για πολλούς, ο τρόμος ενός πιθανού πυρηνικού πολέμου υποχώρησε ​​με το τέλος  του ψυχρού πόλεμου, αλλά...

28-07-2017

Read more

Ανακοινωθέντα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τακτικής ε…

 ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Από τις 4 έως και τις 11 του μηνός Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, στην...

12-05-2017

Read more

Συνοδικές Επιτροπές

Η Ευρώπη σε σημείο καμπής “Δικαιοσύνη κα…

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”     Η Ευρώπη σε σημείο καμπής “Δικαιοσύνη και Eιρήνη ” Ευρώπης: Συντονισμένη δράση για το 2017             Η Προοπτική για μια ειρηνική κι ενωμένη Ευρώπη...

01-03-2017

Read more

Γραφείο Τύπου ΙΣΚΙΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς …

  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                    ...

22-02-2017

Read more

Ανακοινωθέντα

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρι…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Από τις 19 έως και τις 27 του μηνός Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, στην...

30-05-2016

Read more
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian