ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρινής τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας [Μάιος 2016]

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από τις 19 έως και τις 27 του μηνός Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή των Ουρσουλινών Μοναχών στο Πασακρωτήρι της Χώρας Τήνου.

Το κύριο θέμα της Συνόδου ήταν η μελέτη της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης του πάπα Φραγκίσκου, «Amorislaetitia» που αφορά στη συζυγική αγάπη.

Εισήγηση στο θέμα παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου π. Νικόλαος Πρίντεζης.

Το θέμα μελετήθηκε από τους Ιεράρχες βάση ενός ερωτηματολογίου, το οποίο συνόδευε την εισήγηση. Αυτό βοήθησε στο να προταθούν συγκεκριμένες προτάσεις με μοναδικό σκοπό την προώθηση μιας νέας ποιμαντικής, ιδιαίτερα της οικογένειας, η οποία θα πρέπει να εμπνέεται από το δώρο της ευσπλαχνίας του Θεού. Αυτή την ευσπλαχνία οφείλουν πρώτοι οι ποιμένες να συνειδητοποιήσουν για να την χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια και στην ποιμαντική τους.

Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου και συγκεκριμένα το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, προσκληθέντα από τον επιχώριο Αρχιεπίσκοπο, επισκέφτηκαν την έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και τέλεσαν, στα πλαίσια του εκτάκτου Ιωβηλαίου έτους, πολυαρχιερατικό συλλείτουργο την Κυριακή 22 Μαΐου στον Μητροπολιτικό Ναό, στο Κάστρο της Νάξου. Συμμετείχε η ενοριακή κοινότητα της Νάξου, παρέστη ο ιερέας π. Νεκτάριος και ο ιεροδιάκονος π. Δημοσθένης, ως εκπρόσωποι του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και άλλων αρχών της νήσου με επί κεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρίτη.

Η Ιερά Σύνοδος κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Τήνο, δέχτηκε την επίσκεψη του Εκλαμπροτάτου Καρδιναλίου TheodoreMcCarrick, επίτιμου Αρχιεπισκόπου της Washington.

Ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος:

- Ήλθε ως εκπρόσωπος της Catholic Relief Services (Κάριτας των Ηνωμένων Πολιτειών) συνοδευόμενος από δύο λαϊκούς συνεργάτες του και τον κ. Νικόλαο Βουτσίνο, εκπρόσωπο της «Κάριτας Αθήνας – Προσφυγικό».

-  Ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για την πρόθεση της Καθολικής Ιεραρχίας της Washington, να βοηθήσει, μέσω της Catholic Relief Services την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της. Αυτό προβλέπεται να γίνει σε συνεργασία με την Κάριτας Ελλάς ώστε από κοινού να συμβάλλουν στην ανακούφιση των φτωχών της Χώρας μας και ιδιαίτερα των προσφύγων που τον τελευταίο καιρό έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Η Ιερά Σύνοδος άκουσε με προσοχή την πρόταση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Washingtonκαι αποφάσισε να προσχωρήσει σε γραπτή Αίτηση προς την CRS να έλθει στην Ελλάδα και να υλοποιήσει σε συνεργασία με την Κάριτας Ελλάς το ανθρωπιστικό της έργο.

Σύντομα θα υπογραφεί ειδική συμφωνία μεταξύ της CRS και της Κάριτας Ελλάς για την μεταξύ τους συνεργασία.

Στη διάρκεια των εργασιών της τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας πραγματοποιήθηκε στην Τήνο από το απόγευμα της Τρίτης 24 Μαΐου έως την Πέμπτη το μεσημέρι 26 Μαΐου «Συνάντηση της Ιεραρχίας με τον εφημεριακό κλήρο και τους Ιερομονάχους εφημερίους». Συμμετείχαν τα μέλη της Ιεραρχίας, 42 εφημέριοι και δύο διάκονοι. Στη Συνάντηση αυτή μελετήθηκε από κοινού η Εγκύκλιος του Αγίου πάπα Ιωάννη-Παύλου του Β΄«Divesinmisericordia».

Εισήγηση στο θέμα παρουσίασε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός.

       Στη Συνάντηση Ιεραρχίας - Εφημεριακού Κλήρου-Ιερομονάχων εφημερίων παρουσιάστηκαν επίσης τρεις μικρές εισηγήσεις με θέμα:

1.- «Η συνεργασία μεταξύ αλλοδαπών και Ελλήνων εφημερίων που εργάζονται στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα», με εισηγητή τον π. Κρίστιαν του Ιερού Κλήρου της Αθήνας.

2. «Η συνεργασία των Ελλήνων εφημερίων με τους αλλοδαπούς εφημερίους στην Ελλάδα», με εισηγητή τον π. Φραγκίσκο της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και

3.- «Ο θεσμός του Συνδέσμου Καθολικού Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος», με εισηγητή τον π. Ιωσήφ του Κλήρου της Σύρου.

Για να γίνει πιο εύκολη η παρουσίαση της γνώμης όλων των παρόντων, δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες εργασίας, οι οποίες και εργάστηκαν με βάση: την κεντρική εισήγηση της Συνάντησης, τις άλλες τρεις σύντομες εισηγήσεις και με τη βοήθεια ειδικού ερωτηματολογίου. Οι απόψεις και οι προτάσεις των ομάδων στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια και δόθηκε η δυνατότητα αδελφικού διαλόγου.

Στο πλαίσιο αυτής της Συνάντησης, αλλά και του Ιωβηλαίου έτους, την Τετάρτη το απόγευμα 25 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκε προσκύνημα των Ιεραρχών- των ιερέων – των διακόνων και της τοπικής Εκκλησίας στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου. Τελέστηκε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προΐστατο ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος και συλλειτούργησαν: ο Εκπρόσωπος του Πάπα και Νούντσιος στην Ελλάδα, Σεβασμιότατος κ. Εδουάρδος – Ιωσήφ Adams, όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, 42 εφημέριοι και δύο μόνιμοι διάκονοι.

Στο Ιερό αυτό Συλλείτουργο συμμετείχε επίσης η τοπική Εκκλησία Τήνου και παρέστησαν: ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κλπ κ. Δωροθέου Β΄, οι πολιτικές Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού με επί κεφαλής τον κ. Δήμαρχο Τήνου κ. Ορφανό και τον Έπαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Γιαγιά, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων και Οργανώσεων του νησιού.

Το τελευταίο πρωινό της Συνάντησης Ιεραρχίας-Εφημεριακού Κλήρου και Ιερομονάχων εφημερίων αφιερώθηκε στην ενημέρωση για τις νέες διατάξεις της νομικής διαδικασίας για την αναγνώριση της μη εγκυρότητας του Μυστηρίου του Γάμου, όπως αυτές έχουν επεξεργαστεί από ειδική επιτροπή στη Ρώμη και αποφασιστεί από τον Άγιο Πατέρα πάπα Φραγκίσκο με την έκδοση του Ιδιοβούλου “MitisIudexDominusJesus” (Πράος Δικαστής ο Κύριος Ιησούς).

Η ενημέρωση έγινε από τον Σεβασμιότατο κ. Δημήτριο, πρώην έξαρχο Ελληνορρύθμων Ελλάδος, ο οποίος με την ιδιότητα του καθηγητή του Κανονικού Δικαίου και με σαφήνεια, παρουσίασε τη νέα διαδικασία και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των παρόντων.

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου συνεχίστηκαν και το απόγευμα της Πέμπτης 26 Μαΐου και το πρωί της Παρασκευής.

Η Ιεραρχία:

α) Συνεργάστηκε με τον Αποστολικό Νούντσιο, ο οποίος και την ενημέρωσε πάνω σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

β) Έκανε μία πρώτη εκτίμηση των εργασιών της Συνάντησης της Ιεραρχίας - Εφημερίων, κρίνοντάς την επιτυχή και ελπιδοφόρα για το παρόν και το άμεσο μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

γ) Ολοκλήρωσε τη μελέτη των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική της φθινοπωρινή Σύνοδο στην Αθήνα από τις 8-11 Νοεμβρίου 2016. Ως κύριο θέμα έθεσε τη συνέχιση της μελέτης της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης «Amorislaetitia». Αποσκοπεί στο να φθάσει σε πρακτικές προτάσεις που θα βοηθήσουν την ποιμαντική της οικογένειας με βάση το πνεύμα της νέας αυτής Αποστολικής Παραίνεσης, που είναι καρπός της έκτακτης και της τακτικής Συνόδου των Επισκόπων που έγιναν στη Ρώμη το 2014 και 2015 και μελέτησαν θέματα που αφορούν την χριστιανική οικογένεια.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ Κ.Ι.Ε.

Ι.Συνοδος Καθολικης Ιεραρχιας Ελλαδος

Συνοδικές Επιτροπές

11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας

Στο Ciampino της Ρώμης πραγματοποιήθηκε το 11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας από 19 έως 22 Ιουνίου 2019. Ο σκοπός αυτής της μετα- συνοδικής συνάντησης ήταν να γίνει ένα μοίρασμα ανάμεσα στους νέους...

12-07-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρι…

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής Εαρινής Συνόδου. ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ    ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

29-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Άρχισαν οι Εργασίες της Τακτικής Εαρινής…

Την Παρασκευή το απόγευμα και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων στην Τήνο, άρχισαν οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος. Το Σάββατο  πρωί συνεχίστηκαν...

28-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ανακοίνωση της Γραμματείας της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ                  Τήνος 17/05/2019   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

20-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Η Ι.Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της …

  Η Ι.Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος προς τον Αρχιεπίσκοπο των Παρισίων

22-04-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Ανακοινωθέν των εργασιών τη…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ            Από την Τρίτη 20  έως και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Σεβαστών...

26-11-2018

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   Αθήνα 24/07/2018   Προς Τον Κλήρο και το Λαό της Καθολικής Εκκλησίας  στην Ελλάδα   Αγαπητοί μας, τις ημέρες αυτές οι θανατηφόρες πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία της Αττικής...

25-07-2018

Read more

Ανακοινωθέντα

Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Ανακοινωθέν των εργασιών τη…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ    ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ           Από την Τρίτη 14  έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Σεβαστών...

19-11-2017

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συμμετέχει στον πόνο

Η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδος, ευρισκομένη στην Αθήνα για την τακτική φθινοπωρινή Σύνοδό της, συγκλονισμένη από την καταστροφική και θανατηφόρα πλημμύρα που είχε ως οδυνηρό αποτέλεσμα την απώλεια 16 συνανθρώπων...

17-11-2017

Read more

Συνοδικές Επιτροπές

COP23 της Βόννης: «Ας επαναπροσδιορίσουμ…

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας και το οικονομικό μας μοντέλο» και στη συνέχεια «να περάσουμε στη πράξη»: «είναι η ευχή...

15-11-2017

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Eργασίες της τακτικής Φθινοπωρινής Συνόδ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ          Από τις 14 έως και τις 17 του Νοεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους της...

14-11-2017

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συνοδική Επιτροπή «Δικαιοσύνη & Ειρή…

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”   Πυρηνικός Αφοπλισμός: Αναζητώντας την Ανθρώπινη Ασφάλεια 6 Ιουλίου 2017   Για πολλούς, ο τρόμος ενός πιθανού πυρηνικού πολέμου υποχώρησε ​​με το τέλος  του ψυχρού πόλεμου, αλλά...

28-07-2017

Read more

Ανακοινωθέντα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τακτικής ε…

 ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Από τις 4 έως και τις 11 του μηνός Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, στην...

12-05-2017

Read more

Συνοδικές Επιτροπές

Η Ευρώπη σε σημείο καμπής “Δικαιοσύνη κα…

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”     Η Ευρώπη σε σημείο καμπής “Δικαιοσύνη και Eιρήνη ” Ευρώπης: Συντονισμένη δράση για το 2017             Η Προοπτική για μια ειρηνική κι ενωμένη Ευρώπη...

01-03-2017

Read more

Γραφείο Τύπου ΙΣΚΙΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς …

  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                    ...

22-02-2017

Read more

Ανακοινωθέντα

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρι…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Από τις 19 έως και τις 27 του μηνός Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, στην...

30-05-2016

Read more
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian