Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος. ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Από τις 4 έως και τις 11 του μηνός Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκαν στην Τήνο οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή των Ουρσουλινών Μοναχών στο Πασακρωτήρι της Χώρας Τήνου.

Η Ιερά Σύνοδος:

Α.- Ασχολήθηκε με τρία κύρια θέματα: 

        1) Το Μυστήριο του Χρίσματος

        2) Τη μελέτη των Πρακτικών της Συνάντησης Ιεραρχίας-Εφημερίων που έγινε στην Τήνο τον Μάιο του έτους 2016.

       3) Τις πρακτικές Οδηγίες προ τους εφημερίους για την ποιμαντική της οικογένειας με βάση τη Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεση του πάπα Φραγκίσκου  Amoris laetitia. 

Β.- Μελέτησε και άλλα θέματα, τα οποία αφορούν  τις σημερινές καταστάσεις που βιώνει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα.

Γ. Είχε συνάντηση με τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα, Σεβασμιότατο κ. Eδουάρδο-Ιωσήφ Adams, και είχε την ευκαιρία τόσο να τον ευχαριστήσει για την εξάχρονη υπηρεσία του, ως εκπροσώπου της Αγίας Έδρας στην  Ελλάδα και του Αγίου Πατέρα στην Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, όσο και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στη νέα του αποστολή στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και μετατίθεται.

Δ.- Συμμετείχε στην εαρινή πανήγυρη της Παναγίας της Βρυσιώτισσας την Κυριακή 7 Μαΐου με την τέλεση Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία  προΐστατο ο  Αποστολικός  Νούντσιος, Σεβασμιότατος κ. Εδουάρδος – Ιωσήφ Adams, και ο κλήρος της Τήνου.

Ε.-Τέλεσε στο Ναό του Αγίου Νικολάου στη χώρα της Τήνου, τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Μαΐου, πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων της οικοδόμησης του Ναού στη σημερινή του μορφή και των 300 χρόνων της ιδρύσεως της Ενορίας. Στη Θεία Συλλειτουργία προΐστατο ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός.

ΣΤ.- Πραγματοποίησε Συνάντηση  Ιεραρχίας – Εφημερίων, στην οποία πήραν μέρος όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και 35 εφημέριοι από τις εκκλησιαστικές επαρχίες της Ελλάδος.

Η Συνάντηση  άρχισε το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαΐου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη τη μεσημέρι  της 11ης Μαΐου 2017.

Την πρώτη μέρα των εργασιών  έλαβε μέρος και ο Αποστολικός Νούντσιος Adams συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας, Πανοσιολογιότατο π. Μάξιμο.

Κύριο θέμα της Συνάντησης ήταν η παρουσίαση της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης του πάπα Φραγκίσκου AMORIS LAETITIA - Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Αυτό έγινε με την βοήθεια τεσσάρων ομιλιών – εισηγήσεων του  π. Βασιλείου Πετρά, ιερέα της Εκκλησιαστικής Επαρχίας του Πράτο Ιταλίας- ελληνικής καταγωγής.

Ο π. Βασίλειος είναι καθηγητής της ηθικής στην  Θεολογική Σχολή της Κεντρικής Ιταλίας, Πρόεδρος της Ένωσης των καθηγητών της ηθικής θεολογίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιταλία και μέλος διαφόρων Εκκλησιαστικών Οργανισμών. Το μεγάλο και ενδιαφέρον συγγραφικό του έργο είναι ευρέως αναγνωρισμένο.

Η Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεση Amoris laetitia είναι καρπός δύο Συνόδων των Επισκόπων στη Ρώμη: Την έκτακτη που έγινε το έτος 2014 και την τακτική το έτος 2015.

Με την Αποστολική αυτή Παραίνεση ο πάπας Φραγκίσκος, μεταφέροντας και τις προτάσεις των Συνοδικών Πατέρων, προτείνει μεταξύ άλλων την εξασφάλιση μιας πνευματικής συνοδείας των νεονύμφων και των οικογενειών. Σκοπός αυτής της πνευματικής συνοδείας είναι να βοηθηθούν τα ανδρόγυνα και όλη η οικογένεια, ώστε στις όποιες δυσκολίες και προβλήματα να μην αισθάνονται εγκαταλειμμένες από την Εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών του, ο π. Βασίλειος στάθηκε στα κυριότερα και πιο χαρακτηριστικά σημεία της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης, και με την ιδιαίτερη γνώση που διαθέτει  στο περιεχόμενό της, ανέλυσε με σαφήνεια το πνεύμα της και τα νέα στοιχεία, τα οποία περιέχει. Απώτερος σκοπός των εισηγήσεων ήταν να βοηθήσει την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα να χαράξει μια νέα ποιμαντική για την οικογένεια αντιμετωπίζουσα τα σύγχρονα και  πολύμορφα προβλήματά της.

Ο ομιλητής, ως θεολόγος καθηγητής αλλά και ποιμένας με τα όσα με σαφήνεια είπε, βοήθησε τους παρόντες στη Συνάντηση να έχουν ξεκάθαρη εικόνα του πνεύματος που διέπει όλη την Μετασυνοδική αυτή Αποστολική Παραίνεση.

Z) Το τελευταίο πρωινό της Συνάντησης Ιεραρχίας-Εφημερίων ήταν αφιερωμένο σε ενημέρωση εκ μέρους της Ιεραρχίας πάνω σε αποφάσεις που έλαβε απαντώντας στις προτάσεις των εφημερίων που έγιναν κατά την περσινή παρόμοια συνάντηση και εξετάστηκαν θέματα που αφορούν το Μυστήριο του Χρίσματος αλλά και άλλα πρακτικής φύσης.

Μέσα σε ένα αδελφικό διάλογο ακούστηκαν οι προτάσεις και οι απόψεις των παρόντων εφημερίων, οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη στην παραπέρα συνεργασία μεταξύ Ιεραρχίας και εφημερίων με σκοπό να υπάρξει κοινή πρακτική σε πολλά θέματα που αφορούν τη ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Η.- Το απόγευμα της Πέμπτης 11 Μαΐου  πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρία της εαρινής Συνόδου της Καθολικής ιεραρχίας της Ελλάδος και αποφασίστηκε η συνέχιση της μελέτης όσων ακούστηκαν, τόσο από τον καθηγητή π. Βασίλειο Πετρά, όσο και από τους εφημερίους, προκειμένου η Ιεραρχία, στο άμεσο μέλλον, να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για μία ποιμαντική της οικογένειας βασισμένη στο πνεύμα της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης  Amoris laetitia.

Η Ιερά Σύνοδος τέλος αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τακτική της φθινοπωρινή Σύνοδο στην Αθήνα από τις 14 έως και τις 17 Νοεμβρίου 2017. Στη Σύνοδο αυτή θα εγκρίνει τις πρώτες οδηγίες για τη ποιμαντική του Γάμου και της οικογένειας  και θα συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΣΚΕΚΕ) και την Ένωση Καθολικών Μοναχών Ελλάδος (ΕΚΜΕ).

 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΙΕ

Ι.Συνοδος Καθολικης Ιεραρχιας Ελλαδος

Επιστολές

Επιστολή της Γραμματείας της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. …

  Επιστολή της Γραμματείας της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος προς το πρακτορείο Θρησκευτικών ειδήσεων Δόγμα, σχετικά με τον ημερολογιακό συνεορτασμό του Πάσχα.

31-03-2020

Read more

Γραφείο Τύπου ΙΣΚΙΕ

Σήμερα 27 Μαρτίου στις 7μμ. ώρα Ελλάδος…

Ο Σταυρωμένος που σταμάτησε την πανούκλα το έτος 1522 είναι στο Βατικανό Σήμερα 27 Μαρτίου στις  7μμ. ώρα Ελλάδος, ο Πάπας θα καθοδηγήσει την παγκόσμια προσευχή στην πλατεία του Αγ. Πέτρου.

27-03-2020

Read more

Γραφείο Τύπου ΙΣΚΙΕ

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί όλους μας σε κ…

  Ολοκληρώνοντας την προσευχή «Άγγελος του Κυρίου», χθες Κυριακή 22/3, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους τους Ηγέτες των Εκκλησιών, των χριστιανικών Κοινοτήτων και τους χριστιανούς των διαφόρων Ομολογιών, να ενώσουν τη...

23-03-2020

Read more

Γραφείο Τύπου ΙΣΚΙΕ

Δεν υπάρχει καμία απόφαση ή καν σκέψη απ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δυστυχώς και πάλι μερικά ΜΜΕ της Χώρας μας παρερμηνεύουν σκέψεις, οδηγίες ή και αποφάσεις της Αγίας Έδρας, σχετικά με την τακτική που οφείλει να ακολουθήσει η...

21-03-2020

Read more

Επιστολές

Επιστολή στην Εκκλησία. Μέτρα προφύλαξης…

 ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  Αρ.Πρωτ. 5273/20  Προς τους ιερείς, διακόνους, μοναχούς και μοναχές και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα

11-03-2020

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Εγκύκλιος Επιστολή της Ιεραρχίας μας για…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   Αρ. πρωτ. 5267/2020    Προς τους ιερείς, διακόνους, μοναχούς και μοναχές και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα   Εγκύκλιος Επιστολή

10-03-2020

Read more

Ανακοινωθέντα

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

21-12-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου της Ιεραρχίας

Χθες το πρωί, ημέρα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, μετά το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον μοναστηριακό και ενοριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου των Πατέρων Καπουκίνων, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής άρχισαν οι εργασίες...

18-12-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Ιεραρχία…

Από τη Τρίτη το πρωί έως και την Παρασκευή βράδυ, 17- Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθούν στην  Αθήνα στην Ιερά Μονή των Σεβαστών Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, οι εργασίες...

16-12-2019

Read more

Επιστολές

ΙΣΚΙΕ: Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της…

  Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος έστειλε στην Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Αλβανίας την παρακάτω επιστολή:   ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   Αθήνα, 29/11/2019   Προς τον Σεβασμιότατο π. George Anthony Αρχιεπίσκοπο των...

02-12-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Έρανος Αγάπης για τους σεισμοπαθείς της …

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   Αρ. Πρωτ.                                                                 Αθήνα 28/11/2019     ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ  ΤHΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ   Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας  της Ελλάδος, συμμετέχει στο πένθος, τη θλίψη και τον πόνο των αδελφών Αλβανών...

28-11-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

15-11-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Ανακοινωθέν της Γραμματείας Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. γ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ   Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Έκτακτη Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος. Οι εργασίες έγιναν στην έδρα της Εξαρχίας των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών, στον...

10-10-2019

Read more

Συνοδικές Επιτροπές

11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας

Στο Ciampino της Ρώμης πραγματοποιήθηκε το 11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας από 19 έως 22 Ιουνίου 2019. Ο σκοπός αυτής της μετα- συνοδικής συνάντησης ήταν να γίνει ένα μοίρασμα ανάμεσα στους νέους...

12-07-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρι…

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής Εαρινής Συνόδου. ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ    ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

29-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Άρχισαν οι Εργασίες της Τακτικής Εαρινής…

Την Παρασκευή το απόγευμα και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων στην Τήνο, άρχισαν οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος. Το Σάββατο  πρωί συνεχίστηκαν...

28-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ανακοίνωση της Γραμματείας της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ                  Τήνος 17/05/2019   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

20-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Η Ι.Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της …

  Η Ι.Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος προς τον Αρχιεπίσκοπο των Παρισίων

22-04-2019

Read more
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian