Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Ανακοινωθέν των εργασιών της φθινοπωρινής I.Συνόδου [2018]

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

 

         Από την Τρίτη 20  έως και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή των Σεβαστών Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Η Ιερά Σύνοδος:

Ασχολήθηκε με το τελικό κείμενο της Συνόδου των Επισκόπων που έγινε στη Ρώμη από τις 3 – 28 Οκτωβρίου 2018 και μελέτησε το θέμα : «Οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης». Μελέτησε επίσης την επιστολή που έστειλαν οι Συνοδικοί Πατέρες στους νέους όλου του κόσμου.

Αποδείχτηκε ότι η Σύνοδος αυτή ανέδειξε νέους τρόπους ποιμαντικής προσφοράς προς τη νεολαία. Υπάρχουν στο τελικό κείμενο τόσες σκέψεις και προτάσεις, που θέτουν την όλη ποιμαντική για τη νεολαία σε νέες βάσεις. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ποιμαντικής πρέπει να είναι η κοινή πορεία ποιμένων και ποιμενομένων προς το Χριστό.

Το τελικό κείμενο της Συνόδου αλλά και το περιεχόμενο της επιστολής των Συνοδικών Πατέρων προς τους νέους συγκλίνουν στην κοινή πρόσκληση προς τους νέους: «Οφείλουμε να βαδίζουμε μαζί. Εσείς είστε το παρόν και οφείλετε να είστε και το φωτεινό μέλλον».

 

 Η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε σε συνεργασία:

 α.- τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα,  Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο π. Savio Hon TAI-FAI, S.D.B, ο οποίος συνοδευόταν από το νέο σύμβουλο της Αποστολικής Νουντσιατούρας Πανοσιολογιότατο π. Μάρκελο Šmejkal.

Η Ιερά Σύνοδος ενημέρωσε τον Αποστολικό Νούντσιο για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα και έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

β.- τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο  Γρατιανουπόλεως κ. Δημήτριο.  Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να προχωρήσει στην έκδοση της μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα του Κώδικα Κανονικού Δικαίου, του ανάθεσε το έργο της παρακολούθησης της εκτύπωσης στο Τυπογραφείο του Βατικανού.

γ.- το Νομικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους: κα Λύδα Ρούσσου, κ. Γεώργιο Κωνστάντε, κ. Νικόλαο Δούναβη και κ. Δημήτριο Λεβαντή.

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε με το Νομικό Συμβούλιο τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου  4301/2014 όπως και άλλα που η Ιερά Σύνοδος του είχε αναθέσει να μελετήσει.

Το Νομικό Συμβούλιο παρουσίασε τη γνώμη του και ανέλαβε την ευθύνη να προωθήσει και άλλα θέματα, τα οποία του προτάθηκαν από την Ιερά Σύνοδο.

δ.- Τον Πρόεδρο της Κάριτας Ελλάς π. Αντώνιο Βουτσίνο και τον Αντιπρόεδρο π. Ιωάννη Πάτση, όπως και την Διευθύντρια κα Μαρία Αλβέρτη και τη Γραμματέα κα Λιζέτα Μηλιάρη.

Η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για τη σημερινή δραστηριότητα του Θεσμού και για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

Η Αντιπροσωπεία απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες των Ιεραρχών.

Η Ιερά Σύνοδος συνεχάρη την Κάριτας Ελλάς για το σημαντικό της έργο, το οποίο και επιτελεί στο όνομα της Εκκλησίας.

ε.- τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος κ. Σεβαστιανό Ρούσσο και εξέτασε μαζί του θέματα που αφορούν την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τα νέα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

στ.- το Σύνδεσμο Καθολικών Εφημερίων Ελλάδος (ΣΚΕΚΕ) με τον οποίο και εξετάστηκαν θέματα που απασχολούν τους ιερείς και ειδικά τους εν ενεργεία εφημερίους.

Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε από τον ΣΚΕΚΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διοργάνωση μίας συνάντησης Εφημερίων με την Ιεραρχία προκειμένου να μελετήσουν την ποιμαντική για την νεολαία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη.

Η Ιερά Σύνοδος αφού ολοκλήρωσε τη μελέτη όλων των θεμάτων που προέβλεπε η ημερήσια διάταξη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη συνάντηση των εφημερίων της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ιεραρχία στην Τήνο με πιθανή ημερομηνία από το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου 2018 έως το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαΐου 2018. Το θέμα που θα μελετηθεί στη συνάντηση αυτή είναι: «Η ποιμαντική για τη νεολαία μέσα στο νέο πνεύμα που δημιουργήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη».

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν και οι εργασίες της εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος από το απόγευμα της 24ης Μαΐου, ημέρα Παρασκευή, έως το βράδυ της Τρίτης 28 Μαΐου 2019.

 

                                                            Αθήνα 23/11/2018

 

Από τη Γραμματεία της ΙΣΚΙE

Ι.Συνοδος Καθολικης Ιεραρχιας Ελλαδος

Επιστολές

Επιστολή της Γραμματείας της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. …

  Επιστολή της Γραμματείας της Ι. Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος προς το πρακτορείο Θρησκευτικών ειδήσεων Δόγμα, σχετικά με τον ημερολογιακό συνεορτασμό του Πάσχα.

31-03-2020

Read more

Γραφείο Τύπου ΙΣΚΙΕ

Σήμερα 27 Μαρτίου στις 7μμ. ώρα Ελλάδος…

Ο Σταυρωμένος που σταμάτησε την πανούκλα το έτος 1522 είναι στο Βατικανό Σήμερα 27 Μαρτίου στις  7μμ. ώρα Ελλάδος, ο Πάπας θα καθοδηγήσει την παγκόσμια προσευχή στην πλατεία του Αγ. Πέτρου.

27-03-2020

Read more

Γραφείο Τύπου ΙΣΚΙΕ

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί όλους μας σε κ…

  Ολοκληρώνοντας την προσευχή «Άγγελος του Κυρίου», χθες Κυριακή 22/3, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους τους Ηγέτες των Εκκλησιών, των χριστιανικών Κοινοτήτων και τους χριστιανούς των διαφόρων Ομολογιών, να ενώσουν τη...

23-03-2020

Read more

Γραφείο Τύπου ΙΣΚΙΕ

Δεν υπάρχει καμία απόφαση ή καν σκέψη απ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δυστυχώς και πάλι μερικά ΜΜΕ της Χώρας μας παρερμηνεύουν σκέψεις, οδηγίες ή και αποφάσεις της Αγίας Έδρας, σχετικά με την τακτική που οφείλει να ακολουθήσει η...

21-03-2020

Read more

Επιστολές

Επιστολή στην Εκκλησία. Μέτρα προφύλαξης…

 ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  Αρ.Πρωτ. 5273/20  Προς τους ιερείς, διακόνους, μοναχούς και μοναχές και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα

11-03-2020

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Εγκύκλιος Επιστολή της Ιεραρχίας μας για…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   Αρ. πρωτ. 5267/2020    Προς τους ιερείς, διακόνους, μοναχούς και μοναχές και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα   Εγκύκλιος Επιστολή

10-03-2020

Read more

Ανακοινωθέντα

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

21-12-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου της Ιεραρχίας

Χθες το πρωί, ημέρα Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, μετά το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον μοναστηριακό και ενοριακό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου των Πατέρων Καπουκίνων, στους Αγίους Αναργύρους Αττικής άρχισαν οι εργασίες...

18-12-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Τακτική Φθινοπωρινή Σύνοδος της Ιεραρχία…

Από τη Τρίτη το πρωί έως και την Παρασκευή βράδυ, 17- Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθούν στην  Αθήνα στην Ιερά Μονή των Σεβαστών Καπουκίνων Πατέρων στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, οι εργασίες...

16-12-2019

Read more

Επιστολές

ΙΣΚΙΕ: Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο της…

  Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος έστειλε στην Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Αλβανίας την παρακάτω επιστολή:   ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   Αθήνα, 29/11/2019   Προς τον Σεβασμιότατο π. George Anthony Αρχιεπίσκοπο των...

02-12-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Έρανος Αγάπης για τους σεισμοπαθείς της …

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ   Αρ. Πρωτ.                                                                 Αθήνα 28/11/2019     ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ  ΤHΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ   Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας  της Ελλάδος, συμμετέχει στο πένθος, τη θλίψη και τον πόνο των αδελφών Αλβανών...

28-11-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Ανακοινωθέν για την ολοκλήρωση των εργασ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

15-11-2019

Read more

Ανακοινωθέντα

Ανακοινωθέν της Γραμματείας Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. γ…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ   Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Έκτακτη Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος. Οι εργασίες έγιναν στην έδρα της Εξαρχίας των εν Ελλάδι Αρμενίων Καθολικών, στον...

10-10-2019

Read more

Συνοδικές Επιτροπές

11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας

Στο Ciampino της Ρώμης πραγματοποιήθηκε το 11ο Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας από 19 έως 22 Ιουνίου 2019. Ο σκοπός αυτής της μετα- συνοδικής συνάντησης ήταν να γίνει ένα μοίρασμα ανάμεσα στους νέους...

12-07-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

ΙΣΚΙΕ: Ανακοινωθέν των εργασιών της εαρι…

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος για την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής Εαρινής Συνόδου. ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ    ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

29-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Άρχισαν οι Εργασίες της Τακτικής Εαρινής…

Την Παρασκευή το απόγευμα και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνάντησης Ιεραρχίας – Εφημερίων στην Τήνο, άρχισαν οι εργασίες της τακτικής εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος. Το Σάββατο  πρωί συνεχίστηκαν...

28-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ανακοίνωση της Γραμματείας της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε…

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ                  Τήνος 17/05/2019   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

20-05-2019

Read more

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Η Ι.Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της …

  Η Ι.Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος προς τον Αρχιεπίσκοπο των Παρισίων

22-04-2019

Read more
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian