Εαρινή Γενική Συνέλευση της COMECE 18-20 Μαρτίου [2009]

vrixeles_2009

Από το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 20 του μηνός, συνήλθε στις Βρυξέλλες η εαρινή Γενική Συνέλευση της COMECE (Επιτροπής καθολικών Ιεραρχιών των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης). Την Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Σεβ/τος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικόλαος.

Η Γενική Συνέλευση άρχισε στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης με την Ευλογία των νέων χώρων της COMECE στην Πλατεία Meeûs και του εντός του κτιρίου Παρεκκλησίου των Αγίων Βενεδίκτου και Βενεδίκτης του Σταυρού, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Βρυξελλών Καρδιναλίου Danneels.

vrixeles_2009_1

Το πρωί της Πέμπτης άρχισαν οι εργασίες με την εισήγηση στο κεντρικό θέμα «Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στη Νότια Ασία. Τί μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την έκθεση του κ.Otmar Oehring σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ο Σεβ/τος Νικόλαος βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει επί τόσα χρόνια κλειστή και στερεί τη δυνατότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να μορφώνει νέους κληρικούς.

Ακολούθησε η συζήτηση επί σχεδίου Μνημονίου που είχε ετοιμάσει η Γραμματεία της COMECE σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία και την αμοιβαιότητα στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο Γ. Γραμματέας του ΝΑΤΟ ενημέρωσε τους Ιεράρχες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Το απόγευμα η Γενική Συνέλευση ασχολήθηκε με το θέμα των προσεχών ευρωεκλογών και ετοίμασε σχέδιο κειμένου προς τους καθολικούς πιστούς, τονίζοντας το καθήκον και το δικαίωμα που έχουν ως συνειδητοί πολίτες να συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές για το καλό της Ευρώπης.

Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα θρησκευτικών και άλλων διακρίσεων σε χώρες της Ευρώπης, στη διατήρηση της αργίας της Κυριακής, σε θέματα βιοηθικής κλπ.

Το πρωί της Παρασκευής υιοθετήθηκε το τελικό κείμενο της Δηλώσεως για τις Ευρωεκλογές, και οι Ιεράρχες ενημερώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης π. Duarte de Cunha για τα πεπραγμένα του Συμβουλίου, καθώς και από τον μόνιμο Αντιπρόσωπο της Αγ. Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πανοσ/το Aldo Giordano για θέματα που αφορούν την Εκκλησία.

vrixeles_2009_2

Κατόπιν, επειδή έληγε η θητεία του Προέδρου και των δύο Αντιπροέδρων, έγιναν αρχαιρεσίες. Επανεξελέγη Πρόεδρος, για μία νέα τριετία, ο Σεβ/τος Adrianus van Luyn, επίσκοπος του Ρόττερνταμ, καθώς και ο βοηθός επίσκοπος Βαρσοβίας θεοφιλέστατος Piotr Jareski, ως Αντιπρόεδρος. Δεύτερος Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μονάχου Σεβ/τος Reinhard Marx.

Στις 3 το απόγευμα επεσκέφθη τη Γ. Συνέλευση ο Προεδρεύων της Ε.Ε. τσέχος υπουργός κ. Alexandr Vondra ο οποίος, αφού αναφέρθηκε σε επίκαιρα θέματα της Ε.Ε. απάντησε σε ερωτήματα των Ιεραρχών.

Η εαρινή Συνέλευση της COMECE έληξε στις 5μμ αφού η Γ. Γραμματεία ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με άλλα τρέχοντα θέματα.

Η φθινοπωρινή Γ. Συνέλευση καθορίστηκε για τις 18, 19 και 20 προσεχούς Νοεμβρίου.

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian