Τα κυριότερα σημεία της επίσκεψης του Πάπα στην Κούβα και τις ΗΠΑ

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα μακρύ, σύνθετο, αλλά υπέροχο ταξίδι. Το σχόλιό του έγινε κατά την διάρκεια  ενημέρωσης στους δημοσιογράφους σχετικά με το ταξίδι του Πάπα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

 

Ο πατέρας Λομπάρντι σημείωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα είναι o τρίτος Πάπας που επισκέπτεται την Κούβα, μετά από εκείνες που πραγματοποίησαν στο νησί της Καραϊβικής οι δύο προκάτοχοί του, o Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄. Στο πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα περιλαμβάνονται υπαίθρια θεία λειτουργία στην Αβάνα, κατά την οποία θα δώσει την πρώτη κοινωνία σε πέντε παιδιά, σε μια κίνηση που συμβολίζει την ελπίδα. Ο Πατέρας Λομπάρντι είπε ότι αν και δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Πάπα και του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Άλλα σημαντικά σημεία της επίσκεψης του Πάπα στην Κούβα περιλαμβάνουν συνάντηση με τους νέους στην πρωτεύουσα, επίσκεψη στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της φιλανθρωπίας του Cobre και συνάντηση με οικογένειες.

Μέτα την αναχώρησή του από την Κούβα στις 22 Σεπτεμβρίου ο Πάπας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα τον καλωσορίσουν ο Πρόεδρος Ομπάμα και άλλες πολιτικές και θρησκευτικές αρχές. Η επίσημη τελετή υποδοχής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα στο Λευκό Οίκο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο πάπας Φραγκίσκος θα προεδρεύσει της θείας Λειτουργίας όπου θα γίνει και η αγιοποίηση του Ισπανού, μακάριου Junipero Serra, ο οποίος βοήθησε τον ευαγγελισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον 18ο αιώνα. Την επόμενη μέρα, 24 Σεπτεμβρίου, θα είναι η ημέρα όπου ο πάπας Φραγκίσκος θα γίνει ο πρώτος Πάπας που θα μιλήσει και στα δύο σώματα του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια άλλη πολυαναμενόμενη εκδήλωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν ο Πάπας θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη. Υπάρχει επίσης και μία προγραμματισμένη επίσκεψη στο Σημείο Μηδέν, στην περιοχή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους.

Στο τελευταίο σκέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στην πόλη της Φιλαδέλφειας, όπου θα παρευρεθεί στην Παγκόσμια Συνάντηση των Οικογενειών. Ο πατέρας Λομπάρντι είπε ότι και στους τρεις σταθμούς  της επίσκεψής του, ο Πάπας θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ευημερία των φτωχών, στους φυλακισμένους και στις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Πάπας Φραγκίσκος θα κάνει συνολικά 26 ομιλίες, 8 στην Κούβα και 18 στις ΗΠΑ εκ των οποίων οι τέσσερις θα είναι στα αγγλικά και οι υπόλοιπες στα Ισπανικά. Η επιστροφή στη Ρώμη θα γίνει το πρωί της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου.

15/09/2015

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian