Ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε στις ΗΠΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε στις ΗΠΑ

Η πτήση του προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Άντριους, στην αμερικανική πολιτεία του Μέριλαντ,  λίγο μετά τις 15:30 τοπική ώρα.

Η τελετή υποδοχής -ήταν κάτι περισσότερο από την απλή τήρηση του πρωτοκόλλου- είχε ως χαρακτηριστικά δύο ιδιαίτερα στοιχεία: το πρώτο ήταν η παρουσία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα -και της οικογένειάς του- για να χαιρετήσει τον επισκέπτη του έθνους. Το δεύτερο ήταν η ισπανική γλώσσα μαζί με την αγγλική, με την οποία το συγκεντρωμένο πλήθος -εκατοντάδες νέοι από την Ουάσιγκτον- τον επευφημούσε καλωσορίζοντάς τον.

Η παρουσία του Προέδρου Ομπάμα ήταν ασυνήθιστη καθώς δεν προβλέπεται στο πρωτόκολλο ο Πρόεδρος να υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Τα ισπανικά είναι η μητρική γλώσσα του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά και η γλώσσα ενός ήδη μεγάλου και διαρκώς αυξανόμενου αριθμού μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η παρουσία και η συμμετοχή στην κοινωνία των ΗΠΑ αποτελεί γεγονός.

Ο πάπας Φραγκίσκος εστιάζει πέρα απ’ όλα αυτά σε λόγους που ήταν, είναι και θα εξακολουθούν να είναι, ποιμαντικοί. Βρίσκεται στην Αμερική «για να ενισχύσει τους αδελφούς του», να φροντίσει το ποίμνιο αλλά και να μιλήσει με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Αυτά δεν είναι ούτε κοινοτοπίες, ούτε λόγια, αλλά τα στοιχεία που εξηγούν το θέμα και το σύνθημα αυτής της επίσκεψης του Πάπα στις Ηνωμένες Πολιτείες -ή πιο σωστά για την Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών στη Φιλαδέλφεια, που είναι ο αρχικός λόγος αλλά και το αποκορύφωμα αυτού του ταξιδιού με θέμα: «Η αγάπη είναι η αποστολή μας». Η αποστολή μας! Κανείς δεν αποκλείεται από αυτή, και κανείς δεν απαλλάσσεται από το κομμάτι που του αναλογεί να μοιραστεί με άλλους. Ο πάπας Φραγκίσκος είναι εδώ (στις ΗΠΑ) για να προσκαλέσει τους ανθρώπους, να τους κινητοποιήσει, να κάνει τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, κατάστασης και στάσης ζωής να βγουν από την άνεσή τους.

Αν κοιτάξετε γύρω μας και ακούσετε, θα ανακαλύψετε ότι το κάνει ήδη.

*βασισμένο σε άρθρο-ανταπόκριση του Chris Altieri  για το Ραδιόφωνο του Βατικανού 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian