Βιβλια

βιβλιοπαρουσιάσεις

ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Της Chiara Lubich

 

 

 

Το Ευαγγέλιο, λοιπόν, αποτελούσε και αποτελεί αυτή την εκρηκτική δύναμη για την Chiara Lubich και τους οπαδούς της. Αλλά το Ευαγγέλιο, ο Λόγος του Θεού, για να είναι αποτελεσματικός, από "νεκρό γράμμα", πρέπει να γίνει "Λόγος Ζωής", δηλαδή πρέπει να "ζωοποιηθεί"...

Η παρούσα έκδοση είναι μια μαρτυρία της πρακτικής μελέτης του θείου Λόγου, του "Λόγου της Ζωής", δηλαδή του Ευαγγελίου, μια πρακτική που χαρακτηρίζει το κίνημα των Φοκολάρι ήδη από την αρχή της πορείας του. Η ιδρύτρια του κινήματος παρουσιάζει την εφαρμογή του Ευαγγελίου στην καθημερινή ζωή, εξηεί την ιδιαιτερότητά της πάνω στη βάση της μεγάλης Παράδοσης της Εκκλησίας, σχολιάζει την αξία και την αποτελεσματικότητά της.

Περισσότερα...

Τα συνοπτικά ευαγγέλια και το μήνυμά τους

Αντιγράφουμε από τον πρόλογο της έκδοσης:

«Τα πιο αρχαία κείμενα που έχουμε στην κατοχή μας είναι αποστολικές επιστολές. Αλλά οι επιστολές αυτές προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας προγενέστερης ευαγγελικής παράδοσης, αυτής ακριβώς που διαμορφώθηκε στα τρία πρώτα ευαγγέλια από το ένα μέρος, και στο ευαγγέλιο του Ιωάννη από το άλλο. Μια παράδοση που μαρτυρείται από τον 20ό αιώνα βεβαιώνει ότι η πρώτη ευαγγελική συλλογή συντέθηκε από το Ματθαίο “σε εβραϊκή γλώσσα” (στην ουσία αραμαϊκή). Αλλά δεν έχουμε πια αυτό το έργο στα χέρια μας. Μπορούμε μόνο να υποψιαστούμε την παρουσία του στο υπόβαθρο των τριών Συνοπτικών. Στην χριστιανική κοινότητα της Ιερουσαλήμ, που έγινε πολύ γρήγορα δίγλωσση (Πραξ 6), το ευαγγελικό υλικό μεταδιδόταν σε διπλή μορφή, αραμαϊκή και ελληνική.

Περισσότερα...

Αποστολική Παραίνεση του πάπα Φραγκίσκου Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 
 
 
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ
Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ
ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΝΟΥΣ
ΤΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΕΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ

 

Περισσότερα...

Το Άγιον Όρος και η Δύση, 963-1963 Άγνωστες πτυχές της αθωνικής ιστορίας Μάρκος Ν. Ρούσσος - Μηλιδώνης

Αυτό το βιβλίο, που εκδόθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα από το βιβλιοπωλείο της Εστίας τον προηγούμενο μόλις μήνα, διαβάζεται άνετα και το καλοκαίρι. Ο ακάματος συγγραφέας του, Δρ. Μάρκος Νικολάου Ρούσσος-Μηλιδώνης, θυσίασε ατελείωτες ώρες στις σπουδαίες βιβλιοθήκες της Ευρώπης για να περισυλλέξει το σπάνιο υλικό που περιγράφεται στις σελίδες του πρόσφατου αυτού βιβλίου του: «ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ (963-1963)- Άγνωστες πτυχές της αθωνικής Ιστορίας».

 

Περισσότερα...

Ι. Ασημάκης (Επιμ.), Νομοθεσία & Νο­­μο­λογία για την Καθολική Εκ­κλη­σία στην Ελλάδα.

Σπουδαίοι νομικοί, όπως ο Αλέξανδρος Βαμβέτσος, ο Χαράλαμπος Φραγκίστας, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Δημήτριος Ευρυγένης και (σχετικά πρόσφατα) ο Φαίδων Βεγλερής, έχουν ασχοληθεί (και αγωνιστεί!) κατά καιρούς για να επιτύχουν την (επί δικαστηρίω!) ισότιμη μεταχείριση της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Και μαζί τους μια μικρή στρατιά, καθολικών στο δόγμα, νομικών της καθημερινής πράξης (Σανταντόνιο, Ευστρατιάδης, Κωνστάντε, Καμηλιέρης), συνεπικουρούμενοι από ικανούς συναδέλφους τους του ορθόδοξου δόγματος (Τσώπρος, Ανδρεάδης, Βουτυράς). Και όλοι αυτοί άνοιξαν δρόμους και παρήγαγαν έργο. Απέδειξαν ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Δικαστές. Αλλά και έντιμοι και φωτισμένοι, με την καθημερινή διοίκηση του κράτους ασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι.

Περισσότερα...

«Ιώβ ή ο Θεός στο εδώλιο», π.Σωτήρη Μαυροφίδη

Στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου (2013) η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του π. Σωτήρη Μαυροφίδη «Ιώβ ή ο Θεός στο εδώλιο».

Ένα δίτομο έργο, καρπός κοπιώδους εργασίας 36 ετών, που προσεγγίζει το δημοφιλέστερο των βιβλίων της Βίβλου με δύο τρόπους. Από τη μια πλευρά, με μια νέα μετάφραση από τα εβραϊκά στα ελληνικά που συναντάμε στο Β΄ Τόμο και από την άλλη, με μια εξαντλητική προσέγγιση του παράδοξου, πολυεπίπεδου διαλόγου του Ιώβ με το Θεό. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του έργου αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο η βιβλιογραφία καλύπτει 65 σελίδες από τις συνολικά 1448 του πρώτου τόμου και περίπου 550 καταχωρήσεις.

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian