Ο Φραγκίσκος της Ασίζης και η χριστιανική Ανατολή. Μια σύγκριση.

Αξιολόγηση Χρήστη

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

exofilo_franghiskos

Ι. ΣΠΙΤΕΡΗΣ,

Ο Φραγκίσκος της Ασίζης και η χριστιανική Ανατολή. Μια σύγκριση. Θεσσαλονίκη 2009.

Ο Σεβ.τος Ι. Σπιτέρης, Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, φραγκισκανός καπουκίνος, και επί δυο δεκαετίες καθηγητής ορθόδοξης θεολογίας και πνευματικότητας σε Πανεπιστήμια της Ρώμης, προσφέρει στην ελληνική θεολογική κοινότητα το πόνημα του που εκδόθηκε στα ιταλικά το 1998. Ο συγγραφέας δεν κάνει μια απλή προσαρμογή στα ελληνικά αλλά συγγράφει εκ νέου σχεδόν αυτή τη μελέτη. Η σπουδαιότητά της συνίσταται στην θεολογική και πνευματική εγγύτητα του Αγίου της Ασίζης με την πνευματική παράδοση της Ανατολής.

Μπορούμε να πούμε ότι ο Φραγκίσκος είναι ο άνθρωπος που αποτέλεσε το αποφασιστικό σημείο συνάντησης και διαχωρισμού μεταξύ της λατινικής και ελληνικής πνευματικότητας. Είναι αρκετά Λατίνος για να αντιπροσωπεύει το πιο υψηλό πνευματικό σημείο του δυτικού Μεσαίωνα, αλλά έφτασε να αντιλαμβάνεται και να ζει πολλές αξίες του χριστιανισμού των πρώτων αιώνων, όταν οι δύο Εκκλησίες ήταν ενωμένες και όταν ο τρόπος να σκέφτεται και να ζει κανείς τον χριστιανισμό δεν ήταν ακόμη πολύ διαφοροποιημένος. Ο Φραγκίσκος ήταν ικανός να διαισθάνεται εκείνα τα σημεία που ένωναν και ενώνουν μέχρι τώρα τις δύο παραδόσεις και, χωρίς να σταματήσει να είναι άνθρωπος της εποχής του, ήξερε να βυθίζεται στις πηγές και να αποτελεί μια από τις εκφάνσεις της αιώνιας ψυχής του χριστιανισμού.

Πολλές όψεις της πνευματικότητάς του κατανοούνται καλύτερα εντεταγμένες στο πλαίσιο της ανατολικής πνευματικότητας. Ο Άγιος Φραγκίσκος ξεπερνά τον μεσαίωνα όχι μόνο επειδή προεκτείνεται στο μέλλον, αλλά επειδή μας συνδέει με το κοινό παρελθόν των δυο Εκκλησιών, και μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται ένας άξιος μάρτυρας της Μίας, της Αγίας και Καθολικής αδιαίρετης Εκκλησίας.

200 σελίδες ISBN 978-960-89450-6-7

 

 

Κεντρική Διάθεση Εκδόσεων

Θεσσαλονίκη

Γραμματεία Εκδόσεων

Αποστολικού Βικαριάτου

Τ.Θ. 50808 540 14 Θεσσαλονίκη

Τηλ.-Fax (2310) 835780

E-mail:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian