Πίστη & Ζωή

random_02

Ο Χριστιανισμός ως αντικειμενικό γεγονός - Η αναγγελία μέσα στην ιστορία

 

Αν ο χριστιανισμός θέλει να παρουσιαστεί στην ολότητα της πληρότητάς του στον σύγχρονο κόσμο, οφείλει να προτείνει τον ζωντανό Θεό, όχι τον Θεό των νεκρών ή της ανθρώπινης επινόησης. Τον ζωντανό Θεό: Αυτόν που έχει πλήρη εξουσία πάνω στο χρόνο και την ιστορία, στο νου και την καρδιά του ανθρώπου, και που μόνο Αυτός μπορεί να απαντήσει στη βαθιά εκείνη νοσταλγία του ανθρώπου που εκφράζεται τόσο βαθιά  και σε τέτοιο βαθμό, ώστε  να θεωρείται ως ένα κοινωνικό δεδομένο.

Περισσότερα...

Ξέρατε ότι: Ο Κύκλος της Παρουσίας και των Χριστουγέννων

Το Λειτουργικό Έτος διαιρείται σε 3 μεγάλους κύκλους, που περιέχουν μικρότερες περιόδους:

  1. ο κύκλος των Χριστουγέννων (που περιλαμβάνει τις περιόδους της Παρουσίας και των Χριστουγέννων),
  2. ο κύκλος του Πάσχα (που εμπεριέχει τις περιόδους της Τεσσαρακοστής και του Πάσχα),
  3. ο κύκλος «του Έτους».

Όταν λέμε «κύκλο» εννοούμε το χρονικό διάστημα που αρχίζει με την προετοιμασία της Εορτής που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε, μέχρι τότε που συμπληρώνεται το Μυστήριο αυτής της Εορτής.

Περισσότερα...

Ακόμα μια αληθινή “ιστορία”, δύο κοριτσιών, που έχουν μεγάλo απόθεμα αγάπης προς το πλησίον,

  • Κατηγορία: Πίστη & Ζωή

Η Nadia Kalachova σπούδασε 4 χρόνια οικονομικά, αλλά ήξερε ότι η αγάπη της ήταν η δημοσιογραφία. Αποφάσισε να σπουδάσει στην αντίστοιχη Σχολή στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας (UCU) . Εκεί αισθάνθηκε ότι ο Θεός την καλούσε.

Περισσότερα...

Η Χριστιανική Προσευχή. Τι είναι;

  • Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η προσευχή είναι η έκφραση της αγάπης του Θεού σε κάθε άνθρωπο. Και είναι ουσιώδης στη ζωή των χριστιανών.

Για έναν χριστιανό, μια ζωή χωρίς προσευχή μπορεί να γίνει «ξηρή» και άγονη… Όμως το να προσεύχεται κανείς δεν είναι και τόσο απλό: η πλήξη, η απογοήτευση, η επανάληψη ή η συνήθεια μπορεί να κάνουν την προσευχή δύσκολη.
Η επικοινωνία με τον Θεό συχνά συγκρίνεται με την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Εκείνος που προσεύχεται θεωρεί ότι ο Θεός παραμένει αδιάφορος ή δεν ακούει την προσευχή του, ενώ αντίθετα ο Θεός τον κοιτάζει πάντοτε με αγάπη. Η επανάληψη μιας προσευχής, η περισυλλογή γύρω από αυτήν, το να αφιερώνει κανείς χρόνο ώστε να γευτεί την προσευχή έως ότου αυτή γίνει σαν μια αναπνοή, σημαίνει ότι εισέρχεται στο μυστήριο του διαλόγου μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Σημαίνει ότι αφήνεται να οδηγηθεί βήμα-βήμα σε μια καλύτερη γνώση του μυστηρίου του Θεού. Συχνά, ο διάλογος με τον Θεό γίνεται κυρίως με τη σιωπή, γεγονός που δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Ωστόσο η αγία Θηρεσία μάς λέει ότι στην πραγματικότητα γινόμαστε διαθέσιμοι ακριβώς μέσα στη σιωπή, ότι όταν εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας στον Θεό με εμπιστοσύνη και πίστη, μπορούμε να φτάσουμε πιο κοντά Του.

Περισσότερα...

Οι φτωχοί είναι πολύτιμοι στα μάτια του Θεού

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Βασιλική του Αγίου Πέτρου

33η Κυριακή της Κοινής Περιόδου, 17 Νοεμβρίου 2019

Στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς εκπλήσσει τους συγχρόνους του και εμάς. Πράγματι, ακριβώς τη στιγμή που μερικοί εγκωμίαζαν το μεγαλοπρεπή ναό της Ιερουσαλήμ, λέει πως «δεν θα μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα» (Λκ 21,6). Γιατί αυτά τα λόγια για έναν τόσο ιερό θεσμό, που δεν ήταν μόνο ένα οικοδόμημα, αλλά ένα μοναδικό θρησκευτικό σημείο, ένας οίκος για τον Θεό και για τον πιστό λαό; Γιατί αυτά τα λόγια; Γιατί να προφητέψει ότι η στερεή βεβαιότητα του λαού του Θεού θα γκρεμιζόταν; Γιατί, τελικά, ο Κύριος επιτρέπει να καταρρεύσουν βεβαιότητες, ενώ ο κόσμος τις στερείται όλο και περισσότερο;

Περισσότερα...
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian