"Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία", Επίσκεψη/ξενάγηση της Κάρτιτας Αθήνας στην ομώνυμη έκθεση

 

«ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ»

ΕΠΙΣΚΕΨΗ/ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Μια κατάδυση στη μνήμη των παιδικών χρόνων προσφέρει η Κάριτας Αθήνας με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας διοργανώνοντας επίσκεψη/ξενάγηση στην έκθεση «Κατάγομαι από την παιδική μου ηλικία…», στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι), το Σάββατο 12 Μαΐου!

Η έκθεση, που αντλεί τον τίτλο της από το βιβλίο του Antoine de Saint-Exupéry «Pilote de guerre» (1942), καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει την ένδυση και τα παιχνίδια των παιδιών στον ιστορικό ελληνικό χώρο του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, ιστορίες και αντικείμενα σχετικά με τις βασικές ανάγκες τους (φαγητό, ύπνος και πλύσιμο), πορσελάνινες κούκλες από τη συλλογή της βασίλισσας Όλγας, σύγχρονα αντικείμενα, όπως κούκλες Barbie και playmobils, ντυμένα με ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, καθώς και φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες και εικαστικές εγκαταστάσεις με οπτικοακουστικές εφαρμογές βίντεο τέχνης (stop motion και claymation βίντεο), προσφέροντας ένα ταξίδι στον κόσμο της μνήμης μέσα από μια πολυαισθητηριακή μουσειακή εμπειρία.

Κυρίαρχη σχεδόν πάντα, η εικόνα της μητέρας, κατά τις αναδρομές στην παιδική ηλικία, πρωταγωνιστεί και στην έκθεση του Μουσείου, που εορτάζει εφέτος 30 χρόνια λειτουργίας, μέσα από ενδύματα και εξαρτήματα της γυναίκας-μητέρας, που συνδέονται με την αρρενογονία, την ευγονία, τον τοκετό, τον θηλασμό και τη λοχεία.

Τα εκθέματα προέρχονται από την πλούσια ενδυματολογική συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού  Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», του Εθνολογικού & Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού - Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, του Φωτογραφικού Αρχείου Ε.Λ.Ι.Α. - Μ.Ι.Ε.Τ., της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και από ιδιώτες-συλλέκτες.

Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν στις 09.30 στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της Κάριτας Αθήνας, Ομήρου 9, για να μεταβούν στο Μουσείο επί της οδού οδό Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι.

 

ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ: 25 ΑΤΟΜΑ (ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ)

Σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από περισσότερα άτομα θα δημιουργηθούν δύο ομάδες με διαφορά μιας ώρας στην ξενάγηση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΤ΄ΑΤΟΜΟ: 3€

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8/5/2018 ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ (Ομήρου 9, ΤΗΛ. 210 3626186)

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian