Η Κάριτας γιορτάζει τα 60 χρόνια έργου

one_human_one_family

Η Κάριτας πιστεύει ότι η μηδενική φτώχεια είναι εφικτή αν δράσουμε ως μία ανθρώπινη οικογένεια.

Τα μέλη της Διεθνούς Κάριτας από όλο τον κόσμο θα στείλουν αντιπροσώπους στη 19η Γενική της Συνέλευση στη Ρώμη, στα τέλη Μαΐου για να γιορτάσει την 60η επέτειο τής ίδρυσης τής ομοσπονδίας. Πάνω από 300 απεσταλμένοι θα αποφασίσουν μεταξύ άλλων, σχέδια που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του έργου παροχής υπηρεσιών δίπλα αλλά και στο όνομα των φτωχών.

Η Διεθνής Κάριτας ιδρύθηκε το 1951 από 13 Καθολικές φιλανθρωπικές οργανώσεις με σκοπό να συντονίσουν καλύτερα το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Είχαν την υποστήριξη του Σεβασμιοτάτου Giovanni Battista Montini του μετέπειτα Πάπα Παύλου 6ου (1963).

Από τότε, η ομοσπονδία μεγάλωσε σε 165 μέλη περιλαμβάνοντας τους κλάδους ανθρωπιστικής βοήθειας και κοινωνικής ανάπτυξης των εθνικών επισκοπικών συνόδων, σ’όλο τον κόσμο. Τα μέλη της Κάριτας υποστηρίζουν εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους ώστε να βελτιώσουν τις ζωές τους με διεθνή προγράμματα στήριξης, όπως μείωση κινδύνων φυσικών ή μη καταστροφών, αρωγή και ανοικοδόμηση, αποκατάσταση της ειρήνης και συμφιλίωση, άμβλυνση των κλιματικών αλλαγών και διατροφική ασφάλεια, στοιχειώδη φροντίδα υγείας και εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας Καρδινάλιος Oscar Rodriguez Maradiaga είπε: «Η Διεθνής Κάριτας έχει το τεράστιο προνόμιο να βρίσκεται στην καρδιά της Εκκλησίας και στον κύκλο της ζωογόνου αγάπης της. Γιορτάζουμε 60 χρόνια ανταπόκρισης, μέσα στην πίστη και με μια συγκεκριμένη δράση για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου μέσα σε ένα κόσμο άδικο».

Ωστόσο, στη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα, αντιμετωπίζουμε μια σειρά προκλήσεων που απειλούν να σταματήσουν και μάλιστα να ανατρέψουν την πρόοδο. Η πείνα αυξάνεται, ο αριθμός ανθρωπιστικών εκτάκτων αναγκών μεγαλώνει και οι κλιματικές αλλαγές θα προκαλέσουν περεταίρω κακό.

Η Κάριτας έχει ένα όραμα για τον κόσμο μας ως μια ανθρώπινη οικογένεια όπου κανένας δεν θα πρέπει να πεθαίνει εξ αιτίας της φτώχειας και της αδικίας. Για το λόγο αυτό, μέσα στα ερχόμενα χρόνια θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το όραμα. Το έργο μας και η Γενική μας Συνέλευση έχουν ως θέμα Μια Ανθρώπινη Οικογένεια, Μηδενική Φτώχεια.

Η Γενική Συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή για την Διεθνή Κάριτας, της οποίας το Καταστατικό και οι κανονισμοί της ομοσπονδίας βρίσκονται στη διαδικασία ανανέωσης με την Αγία Έδρα.

Στις 22 Μαΐου, τα μέλη της Κάριτας στη Γενική Συνέλευση θα ακούσουν τον Καρδινάλιο Tarcisio Bertone SDB, Γραμματέα του Κράτους στην Αγία Έδρα και τον Καρδινάλιο Robert Sarah, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου Cor Unum.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, θα ακούσουν επίσης την ομιλία του Καρδιναλίου Peter Turkson, Προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, από τον πατέρα Raniero Cantalamessa OFM Cap, τον ιεροκήρυκα του Ποντιφικού Οίκου, και από τους νομικούς κανονικού δικαίου Επίσκοπο Juan Arrieta και

Σεβασμιότατο Osvaldo Nieves de Almeida. Την Παρασκευή 27 Μαΐου, ο Άγιος Πατέρας, Πάπας Βενέδικτος 16ος θα δεχθεί σε ακρόαση τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση.

Επίσης θα εκλέξουν τον Πρόεδρο της Διεθνούς Κάριτας, τον Ταμία και τον Γενικό Γραμματέα για τα επόμενα 4 χρόνια, καθώς και αντιπροσώπους για το διοικητικό συμβούλιο και τις εκτελεστικές επιτροπές.

Σημείωση: Η Γενική Συνέλευση θα λάβει χώρα στο Domus Mariae Palazzo Carpegna στη Ρώμη, από τις 22 ως τις 27 Μαΐου. Θα είναι ανοιχτή σε δημοσιογράφους διαπιστευμένους. Οι ομιλίες θα είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος.

Δελτίου Τύπου

της Διεθνούς Κάριτας


Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian