Πάπας Φραγκίσκος: ομιλία στο προσωπικό του ΟΗΕ στο Ναϊρόμπι

Ο πάπας Φραγκίσκος το απόγευμα της Πέμπτης, μίλησε για τη σημασία της προστασίας της δημιουργίας και τη διασφάλιση δίκαιης κατανομής του πλούτου της γης, απευθυνόμενος στους διευθυντές και το προσωπικό των Γραφείων των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι.

Ο Πάπας είπε ότι η Αφρική προσφέρει στον κόσμο μια ομορφιά και έναν φυσικό πλούτο που εμπνέουν τη δόξα του Δημιουργού. Αυτή η κληρονομιά της Αφρικής και ολόκληρης της ανθρωπότητας είπε ότι βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένη στον κίνδυνο της καταστροφής που προκαλείται από τον ανθρώπινο εγωισμό κάθε τύπου και από την εκμετάλλευση των καταστάσεων φτώχειας και αποκλεισμού.

Στο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατών και των λαών, συνέχισε «δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί μπροστά στις μορφές παράνομης διακίνησης που προκύπτουν σε συνθήκες φτώχειας που με τη σειρά τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Το παράνομο εμπόριο διαμαντιών και πολύτιμων λίθων, σπάνιων μετάλλων ή εκείνων με μεγάλη στρατηγική αξία, του ξύλου,  βιολογικών υλικών και ζωικών προϊόντων, όπως η εμπορία ελεφαντοστού και η θανάτωση των ελεφάντων, τροφοδοτούν την πολιτική αστάθεια, το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία». Η κατάσταση αυτή, είπε ο πάπας Φραγκίσκος, «είναι μια κραυγή που υψώνεται από την ανθρωπότητα και την ίδια τη γη, και αυτή πρέπει να ακουστεί από τη διεθνή κοινότητα».

 

Στην διαδρομή για τη συνάντηση, ο Πάπας φύτεψε συμβολικά ένα δέντρο, το οποίο χαρακτήρισε ως «μια πρόσκληση για να συνεχιστεί η μάχη ενάντια σε φαινόμενα όπως η αποψίλωση των δασών και η ερημοποίηση», προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Τόνισε ακόμα τη σημασία της επικείμενης διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή, η οποία είπε είναι «μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας».

Zenit en

Feed not found.
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian