π. Λομπάρντι: Ο Πάπας δεν είπε ότι σκοπεύει να εισάγει τη χειροτονία γυναικών διακόνων

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας:
«Ο Πάπας δεν είπε ότι σκοπεύει να εισάγει τη
χειροτονία γυναικών διακόνων»

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εξήγησε ότι ο πάπας Φραγκίσκος δεν είπε στις παρατηρήσεις του προς τις γενικές ηγουμένες των γυναικείων θρησκευτικών ταγμάτων και κοινοτήτων ότι προτίθεται να εισάγει τη χειροτονία των γυναικών και ακόμη περισσότερο τη χειροτονία των γυναικών ως ιερέων.

Η δήλωση του πατέρα Λομπάρντι ακολούθησε τις πολυσυζητημένες παρατηρήσεις του Πάπα για την δημιουργία επιτροπής για να μελετήσει το θέμα της γυναικείας διακονίας. Οι παρατηρήσεις του πάπα Φραγκίσκου για το θέμα των διακονισσών έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησής του, την Πέμπτη 12 Μαΐου, με περίπου 900 γενικές ηγουμένες των γυναικείων μοναχικών ταγμάτων που αποτελούν τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Γενικών Ηγουμένων.

Κατά τη διάρκεια της μιάμισης ώρας συζήτησης σχετικά με την αποστολή και την υπηρεσία των γυναικών στην θρησκευτική ζωή, ο Πάπας απάντησε σε πολλά ευαίσθητα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός που ρωτήθηκε τι εμποδίζει την Εκκλησία από το να συμπεριλάβει γυναίκες μεταξύ των μονίμων διακόνων, όπως ακριβώς και κατά την αρχαία Εκκλησία. Στην απάντησή του, ο Πάπας είπε ότι η κατανόηση του ρόλου των διακονισσών στην πρώτη Εκκλησία παραμένει σχετικά ασαφής και συμφώνησε με τις αδελφές ότι θα ήταν χρήσιμο να συσταθεί μια Επιτροπή για να μελετήσει το θέμα.

Όπως είπε ο πατέρας Λομπάρντι : «Ο Πάπας είχε μια θαυμάσια συνομιλία με τις γενικές ηγούμενες από όλο τον κόσμο. Έκανε μια όμορφη και ενθαρρυντική ομιλία στις γυναίκες, ειδικά στις αφιερωμένες γυναίκες, στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής ζωής και τα καθήκοντά τους σε σημαντικές θέσεις στους θεσμούς, χωρίς να υπαινίσσεται χειροτονία».

Αναφερόμενος στην παρατήρηση του Πάπα για τη δημιουργία Επιτροπής για να μελετήσει το θέμα των διακονισσών, ο πατέρας Λομπάρντι εξηγεί ότι είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί στους κόλπους της Εκκλησίας στο παρελθόν και προκύπτει από το γεγονός ότι στην πρώτη Εκκλησία υπήρχαν γυναίκες που περιγράφονται ως διακόνισσες που πραγματοποιούσαν ορισμένες υπηρεσίες εντός της χριστιανικής κοινότητας.

Ο πατέρας Λομπάρντι είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», όταν κοιτούμε το σχόλιο του Πάπα για την σύσταση Επιτροπής για να εξετάσει και πάλι αυτό το θέμα με μεγαλύτερη σαφήνεια. «Ο Πάπας δεν είπε ότι σκοπεύει να εισαγάγει τη χειροτονία γυναικών διακόνων και ακόμα περισσότερο δεν μίλησε για χειροτονία γυναικών ιερέων. Αντιθέτως, μιλώντας για την πιθανότητα να κηρύττουν κατά τη Θεία Λειτουργία, έκανε σαφές ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό».

Zenit en

Feed not found.
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian