Συνήλθε στη Λέρο η συντονιστική επιτροπή του θεολογικού διαλόγου της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στις  5-8 Σεπτεμβρίου 2017, συνήλθε στη νήσο Λέρο η Συντονιστική Μικτή Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την συμπροεδρία του καρδιναλίου Κουρτ Κοχ, και του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού Ιωβ, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον του Θεολογικού Διαλόγου. Τη διάσκεψη φιλοξένησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιος, επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε συνέχεια της Ολομέλειας της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής στη Πόλη Chieti της Ιταλίας, το 2016, με το θέμα «Συνοδικότητα και Πρωτείο κατά την Πρώτη Χιλιετία», η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να συνεχισθεί ο Διάλογος, και καθόρισε την  θεματολογία και μεθοδολογία. Δυο θέματα προτάθηκαν και έγιναν τελικά αποδεκτά:

α) Προς την ενότητα: θεολογικά και κανονικά προβλήματα προς λύση.

β) Πρωτείο και Συνοδικότητα κατά τη Δεύτερη Χιλιετία και Σήμερα, με αναφορά και στο θέμα της «Ουνίας».

Δυο ξεχωριστές  μικτές ομάδες εργασίας θα  συσταθούν, πέντε από κάθε πλευρά, προκειμένου να προετοιμάσουν  ένα σχέδιο κειμένου που θα υποβληθεί στην Μικτή Συντονιστική Επιτροπή το 2018, και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου κατά το 2019.

Στη Συντονιστική Μικτή Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου συμμετέχουν και δυο Έλληνες Καθολικοί Ιεράρχες, ο Σεβασμιότατος Ιωάννης Σπιτέρης, και ο Σεβασμιότατος Δημήτριος Σαλάχας.

Zenit en

Feed not found.
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian