Στον πόλεμο όλοι είναι χαμένοι

Ο Αποστολικός Νούντσιος στη Συρία, Καρδινάλιος Mario Zenari, σχολίασε τα λόγια που ο Πάπας Φραγκίσκος είπε στο διπλωματικό σώμα που είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Έδρα, κατά την παρουσίαση του για το νέο έτος αναφερόμενος στη συριακή σύγκρουση.

Στον πόλεμο που έχει φέρει τα πάνω κάτω στη Συρία για οκτώ χρόνια, «αυτοί που πληρώνουν το υψηλότερο κόστος είναι πολίτες», ειδικά «τα παιδιά και οι γυναίκες». Ο Καρδινάλιος Mario Zenari, Αποστολικός Νούντσιος στη Συρία, κάνει μία αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, μετά από μία ακόμη έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για τη διεθνή κοινότητα και «τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση που τελικά μόνο χαμένοι υπάρχουν» "Η διεθνής κοινότητα – είπε ο Πάπας την περασμένη Δευτέρα στα μέλη του διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένα στην Αγία Έδρα - καλείται να δώσει φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή". «Δυστυχώς, παρατηρεί ο Καρδινάλιος, την ίδια ημέρα κατά την οποία ο εκπρόσωπος για το anti-Is, συνταγματάρχης Sean Ryan, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η στρατιωτική αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών «το κεφάλαιο πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει». Υπάρχουν, στην πραγματικότητα, «περιοχές όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται» και ορισμένες από αυτές είναι πολύ ανησυχητικές για το «τι μπορεί να συμβεί»: στην «βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στα βόρεια, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, και ακόμα στην βόρειο ανατολική».

 

Οι ανθρωπιστικές συνθήκες είναι δραματικές

Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ελπίδας και επιστροφής στην ομαλότητα, ο Καρδινάλιος Mario Zenari διευκρινίζει ότι η κατάσταση, ειδικά για τον άμαχο πληθυσμό, παραμένει πολύ κρίσιμη. Σήμερα το Save the Children ανέφερε ότι οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την επαρχία της Ιντλίμπ έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των πάνω από 11.000 παιδιών στους καταυλισμούς εκτοπισμένων. Η κατάσταση εκείνων που έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα χωριά τους, εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Ο Αποστολικός Νούντσιος στη Συρία υπενθυμίζει ότι «Δώδεκα εκατομμύρια Σύριοι – για την ακρίβεια – ο μισός δηλαδή πληθυσμός, βρίσκεται αυτή τη στιγμή έξω από τα σπίτια τους. Από αυτούς 6,5 περίπου εκατομμύρια είναι πρόσφυγες στις γύρω χώρες ". Χώρες για τις οποίες ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, ελπίζοντας ότι «οι πρόσφυγες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κάτω από κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες ζωής».

Barbara Castelli - Πόλη του Βατικανού

 

 

Zenit en

Feed not found.
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian