Συρία: Καρδινάλιος Παρολίν, «ο Πάπας ζητά από τον Άσαντ να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον πληθυσμό

 

Προστασία της ζωής των αμάχων, τερματισμός της ανθρωπιστικής καταστροφής στην επαρχία Idlib, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισθέντων, απελευθέρωση κρατουμένων, και πρόσβαση των οικογενειών σε πληροφορίες σχετικά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ανθρώπινες συνθήκες για τους πολιτικούς κρατούμενους. Μαζί με αυτά και νέα έκκληση για επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας. Αυτές είναι οι ανησυχίες και τα συγκεκριμένα αιτήματα που περιέχονται σε επιστολή που ο πάπας Φραγκίσκος έστειλε στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Χάφεζ αλ Ασαντ, σε μια εποχή που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι βομβαρδισμοί εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών συνεχίζονται στην περιοχή Idlib, με δεκάδες εγκαταστάσεις υγείας κλειστές ή καταστρεμμένες. Η επιστολή της 28ης Ιουνίου 2019 παραδόθηκε από τον καρδινάλιο Peter Turkson, επικεφαλή του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την προώθηση της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης.

«Στο επίκεντρο αυτής της νέας πρωτοβουλίας -ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, εξήγησε σε συνέντευξή του στον Andrea Tornielli, διευθυντή σύνταξης του τμήματος Επικοινωνίας- η ανησυχία του πάπα Φραγκίσκου και της Αγίας Έδρας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, στην επαρχία Idlib». Στη συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουλίου στο Vaticannews και στη L' Osservatore Romano, ο Ιεράρχης αναφέρει ότι ο Πάπας «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία και θλίψη την τραγική τύχη του άμαχου πληθυσμού, ιδιαίτερα των παιδιών, που προκαλούν οι αιματηρές μάχες». Γι' αυτόν τον λόγο, «ζητεί από τον Πρόεδρο να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπει ένα τέρμα στην ανθρωπιστική αυτή καταστροφή». Η πρόθεση της πρωτοβουλίας δεν είναι πολιτική, επισημαίνει ο καρδινάλιος, αλλά «ανθρωπιστική». Ο Πάπας «συνεχίζει να προσεύχεται η Συρία να μπορέσει να ξαναβρεί ένα κλίμα αδελφοσύνης μετά από όλα αυτά τα χρόνια πολέμου» και «χρησιμοποιεί τη λέξη «συμφιλίωση» τρεις φορές: αυτός είναι ο στόχος του, για το καλό της χώρας αυτής και του ανυπεράσπιστου πληθυσμού της. Ο Πάπας ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να κάνει σημαντικές χειρονομίες σε αυτή την επείγουσα διαδικασία συμφιλίωσης και να προσφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα. Αναφέρει, για παράδειγμα, τη δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται για την ασφαλή επιστροφή των εξόριστων και των εσωτερικά εκτοπισμένων και για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα αφού αναγκάστηκαν να φύγουν. Αναφέρει επίσης την απελευθέρωση των κρατουμένων και την πρόσβαση των οικογενειών σε πληροφορίες σχετικά με τους αγαπημένους τους».

 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for Greek -> Greek...
    
  • Create a new word list...
 • Copy

Zenit en

Feed not found.
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian