Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' δέχθηκε σε ακρόαση μικτή αντιπροσωπεία Καθολικών και Ορθοδόξων Ιεραρχών

romenov_11

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, κοινή αντιπροσωπεία Καθολικών Επισκόπων και Ορθοδόξων Μητροπολιτών οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στο 2ο Ευρωπαϊκό Καθολικό-Ορθόδοξο Φόρουμ (Ρόδος, 18-22 Οκτωβρίου 2011) με θέμα τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, και συνοδευόμενοι από την Προεδρία του CCEE, παρουσίασαν στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ ' ​​την ειδική έκδοση των πρακτικών του Φόρουμ (Επιμ. Dehoniane, 2011, σελ. 245).

«Η συνάντηση με τον Άγιο Πατέρα επιβεβαιώνει το αμοιβαίο σεβασμό και την επιθυμία της καθολικής Εκκλησίας και των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρώπη να συνεχίσουν την εργασία από κοινού, ως μαρτυρία του Ευαγγελίου του Χριστού και να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση και το σεβασμό των αξιών των οποίων ο Χριστιανισμός είναι ο φορέας σε μια Ευρώπη που χαρακτηρίζεται από την εκκοσμίκευση και την αναζήτηση της ταυτότητάς της», δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο Καρδινάλιος Péter Erdő, Αρχιεπίσκοπος της Έστεργκομ-Βουδαπέστης και Πρόεδρος του CCEE.

romenov_11_3 romenov_11_4

Το πρώτο ευρωπαϊκό καθολικό-ορθόδοξο Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Trent της Ιταλίας το Δεκέμβριο του 2008 με θέμα την οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για συνεργασία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη έχει αυξηθεί, όπως μαρτυρούν η υποδοχή αυτής της πρωτοβουλίας από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ αλλά και τους ηγέτες των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Το φόρουμ δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την Κοινή Μικτή Διεθνή Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία υφίσταται από το 1980.

«Ο στόχος αυτής της ευκαιρίας για διάλογο», είπε ο Μητροπολίτης Σασσίμων Γεννάδιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, «δεν είναι να συζητήσει θεολογικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται σε άλλα επίπεδα. Καθήκον μας είναι να επικεντρωθούμε σε ανθρωπολογικά ζητήματα πολιτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο στόχος του φόρουμ είναι να συμβάλει στον καθορισμό κοινών θέσεων για τα κοινωνικά και ηθικά θέματα. Συμμετέχοντας σε αυτή την ανταλλαγή απόψεων, βοηθάμε ο ένας τον άλλον να συνειδητοποιήσουμε πόσο κοντά είναι τα ηθικά και κοινωνικά δόγματά μας. Την ίδια στιγμή, κάνουμε γνωστές στον κόσμο τις ανησυχίες μας». Το τρίτο Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Καρδιναλίου Πατριάρχη της Λισαβόνας, José da Cruz Policarpo, στην πορτογαλική πρωτεύουσα 5 - 8 Ιουνίου 2012.

Η Προεδρία του CCEE

Ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος Péter Erdő, Πρόεδρος του CCEE και Συμπρόεδρος του Φόρουμ

Ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος Angelo Bagnasco, Αντιπρόεδρος του CCEE

Ο σεβασμιότατος Józef Michalik, Αντιπρόεδρος τους CCEE

Ο σεβασμιότατος Duarte da Cunha, Γενικός Γραμματέας του CCEE και Συν-Γραμματέας του Φόρουμ

Αντιπροσωπεία Ορθοδόξων:

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σασσίμων Γεννάδιος – Οικουμενικό Πατριαρχείο (Συμπρόεδρος)

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων – Πατριαρχείο Μόσχας

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος – Εκκλησία της Ελλάδος

Πατριαρχικός Διάκονος Θεόδωρος Μεϊμάρης, Οικουμενικό Πατριαρχείο (Συν-γραμματεας)

Αντιπροσωπεία Καθολικών:

Σεβασμιότατος Mgr Tadeusz Kondrusiewicz, Αρχιεπίσκοπος του Minsk-Mohilev

Σεβασμιότατος Mgr Roland Minnerath, Αρχιεπίσκοπος του Dijon

Σεβασμιότατος Νικόλαος Φώσκολος, Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών

Σεβασμιότατος Mgr Pero Sudar, Βοηθός Επίσκοπος του Σεράγεβο

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian