Σύγχρονοι Μάρτυρες

1.112 Καθολικοί εργαζόμενοι στην ποιμαντική μέριμνα έχασαν την ζωή τους κατά την περίοδο 1990-2016. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Fides, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016, έξι περισσότεροι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος: 14 ιερείς, 9 γυναίκες μέλη μοναχικών ταγμάτων, ένας ιεροσπουδαστής, 4 λαϊκοί. Για όγδοη συνεχή χρονιά ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στην Αμερική (12). Μεγαλύτερος ο αριθμός δολοφονιών γυναικών, πάνω από διπλάσιος σε σύγκριση με το 2015. Οκτώ εργαζόμενοι στην ποιμαντική έχασαν τη ζωή τους στην Αφρική, στην Ασία 7, ένας ιερέας στην Ευρώπη.

Μεταξύ αυτών ίσως η γνωστότερη υπόθεση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ήταν αυτή της δολοφονίας του 84τραχρονου πατέρα Jacques Hamel, από δύο τρομοκράτες στις 27 Ιουλίου του 2016, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στο Παρίσι. Ή των τεσσάρων Αδελφών του Ελέους (δύο από Ρουάντα, μια Ινδή και μια Κενυάτισσα) που δολοφονήθηκαν στην Υεμένη, μαζί με άλλα πρόσωπα, από ομάδα ενόπλων που επιτέθηκαν στη δομή που βοηθούσε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, πολλές υποθέσεις είναι λιγότερο γνωστές, όπως του πατέρα José Luis Sαnchez Ruiz, από την επισκοπή του San Andres Tuxtla, στο Μεξικό, τον οποίον απήγαγαν και αργότερα άφησαν ελεύθερο με «εμφανή σημάδια βασανιστηρίων», σύμφωνα με δήλωση της Επισκοπής. Την προηγούμενη ημέρα είχε δεχθεί απειλές για τη σκληρή κριτική του κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος.

Η Ημέρα μνήμης των Ιεραποστόλων Μαρτύρων διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 24 Μαρτίου από την ιταλική εκκλησία, με πρωτοβουλία της Missio. Η ημερομηνία υπενθυμίζει το μαρτύριο του οσίου Oscar Arnulfo Romero, Αρχιεπίσκοπο του Σαν Σαλβαδόρ, που δολοφονήθηκε το 1980, κατά τη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό. Το φετινό θέμα είναι: «Μην φοβάστε».

Δολοφονήθηκαν για την αφοσίωσή τους.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην ποιμαντική δολοφονήθηκαν σε απόπειρες ληστείας, και σε ορισμένες περιπτώσεις σε βίαιες επιθέσεις, σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από τη βία, την οικονομική και πολιτιστική φτώχεια. Σε πολλές περιπτώσεις, προδόθηκαν από τους ίδιους τους τούς συνεργάτες: Ο πατέρας René Wayne Robert, 71 ετών, δολοφονήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 10 Απριλίου 2016 από νεαρό άνδρα με ψυχιατρικές διαταραχές. Στη διαθήκη του, που είχε συντάξει πριν από δέκα χρόνια, είχε αναφέρει τους φόβους του: «Μην καταδικάσετε σε θάνατο τον άνθρωπο που με σκότωσε». Ο Βραζιλιάνος πατέρας Ζοάο Πάολο Nolli, δολοφονήθηκε από τρεις έφηβους τοξικομανείς στους οποίους είχε προσφερθεί να τους πάρει με το αυτοκίνητο, αφού είχαν κλέψει όλα του τα υπάρχοντα. Άλλοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της δέσμευσής τους για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μόνο και μόνο επειδή έκαναν το καθήκον τους. Ο π. Vincent Machozi, Ασσομψιονιστής ιερέας, δολοφονήθηκε από στρατιώτες στις 20 Μαρτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: προωθούσε συνάντηση των ηγετών παραδοσιακών εθνοτικών ομάδων του Nandi. Είχε επανειλημμένα καταγγείλει τα δεινά που τους προκαλούν ένοπλες ομάδες που ασχολούνται με την παράνομη εκμετάλλευση του κολτανίου (ορυκτό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για κινητά τηλέφωνα).Είχε ήδη διαφύγει επτά ένοπλες επιθέσεις. Άλλοι είχαν απαχθεί και οι απαγωγείς τους ζητούσαν λύτρα για την απελευθέρωσή τους, όπως στην περίπτωση του π. John Adeyi, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητρόπολης Otukpo, στη Νιγηρία. Βρέθηκε νεκρός στις 22 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά την απαγωγή του και παρά το ότι η οικογένειά του είχε καταβάλει τα λύτρα. Δύο Μεξικανοί ιερείς, ο π. Alejo Nabor Jimenez Juαrez και ο π. José Alfredo Suαrez de la Cruz, ήταν θύματα της ίδιας μοίρας. Είχαν απαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Πόζα Ρίκα. Τα άψυχα πτώματά τους βρέθηκαν την επόμενη μέρα. Η περιοχή είναι η σκηνή βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών.

Οι γυναίκες μέλη μοναχικών ταγμάτων, εργαζόμενοι της Caritas. Εννέα γυναίκες της αφιερωμένης ζωής σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της ισπανίδας Αδελφής Isabel Sola Μάτας, 51 ετών, ιεραπόστολου στην Αϊτή εδώ και πολλά χρόνια, η οποία δολοφονήθηκε από ληστές ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της στην επικίνδυνη πόλη του Πορτ-ο- Πρενς. Η Αδελφή Μάργκαρετ Held και η αδελφή Paula Merril, 68 ετών και οι δύο, έχασαν τη ζωή τους από μαχαίρι στα σπίτια τους στο Durant, στην πολιτεία του Μισισιπή (ΗΠΑ). Η αδελφή Veronica Rackova, 58 ετών, από την Σλοβακία, μέλος της ιεραποστολής των Αδελφών του Αγίου Πνεύματος, είχε λάβει κλήση έκτακτης ανάγκης για μια δύσκολη γέννα στο κέντρο υγειονομικής περίθαλψης που διατηρούν οι αδελφές στο Νότιο Σουδάν. Πυροβολήθηκε από στρατιώτες στο δρόμο της επιστροφής.

Μερικοί από τους μάρτυρες ήταν εθελοντές της Caritas: Ο Ηλίας Abiad έχασε τη ζωή του από βομβαρδισμό στο Χαλέπι της Συρίας. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σκοτώθηκαν -σε διαφορετικά μέρη και συνθήκες - ένας υπεύθυνος έργου από την Caritas  πασανκούσου και ένας οδηγός που μετέφερε τους μισθούς εκπαιδευτικών, 40 χλμ από την Ulvira στο Νότιο Κίβου.

Πηγή: SIR Europa

Δημοσιεύτηκε στην εφ. Καθολική Φ. 198 / 13 Απριλίου 2017 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian