Καθώς ο Trump υπονομεύει την Κλιματική Δράση, οι Χριστιανοί ενώνονται παγκοσμίως για να προστατεύσουν τη Δημιουργία

 

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη

 
Δελτίο τύπου : Ιούνιος 2017

 

Καθώς ο Trump υπονομεύει την Κλιματική Δράση, οι Χριστιανοί ενώνονται παγκοσμίως για να προστατεύσουν τη Δημιουργία

            Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σε απάντηση της απόφασης του Προέδρου Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μεγάλες χριστιανικές οργανώσεις ανακοίνωσαν μια σειρά δράσεων για το κλίμα,  κατά τη νέα έκδοση της Εποχής της Δημιουργίας.​  Η Εποχή της Δημιουργίας που θα διαρκέσει από   την 1η Σεπτεμβρίου έως την 4η Οκτωβρίου 2017 επιθυμεί να ενώσει την χριστιανική οικογένεια των 2,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων για να προστατέψει τη Δημιουργία.

            H Εποχή της Δημιουργίας, ξεκινά με την “ Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για την Δημιουργία” την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία υιοθετήθηκε αρχικά από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως το 1989 και έχει σταδιακά υιοθετηθεί και από άλλες Χριστιανικές εκκλησίες, με τη συμμετοχή της Καθολικής Εκκλησίας να ανακοινώνεται από τον πάπα Φραγκίσκο το 2015. Πολίτες και κοινότητες πιστών ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε προσευχές και πρωτοβουλίες ενημέρωσης για να γιορτάσουν και να προστατέψουν το κοινό μας σπίτι.

            «Ενώ ο Πρόεδρος Trump εξαπλώνει τον διχασμό, με την αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού, Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο απαντούν ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την προστασία της Δημιουργίας. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι 1,2 δις Καθολικοί του κόσμου να ενωθούν με τα εν Χριστώ αδέρφια τους στην προσευχή και τη δράση για το κλίμα», δήλωσε ο Tomás Insua, Διευθύνων Σύμβουλος του Κινήματος Παγκόσμιο Καθολικό Κλίμα.

            Στο φετινό εορτασμό για πρώτη φορά οι χριστιανικές κοινότητες θα προβούν σε συμβολικές δράσεις σε ανθρακωρυχεία, πηγάδια υδραυλικής ρωγμάτωσης και άλλες εστίες οικολογικής καταστροφής.

            Μια ειδική συμβολική δράση θα λάβει χώρα στο Taize της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής​ Διάσκεψης των Επιτροπών " Δικαιοσύνη και Ειρήνη ”  στις 24 Σεπτεμβρίου.  Θα έχει τίτλο «Κοινωνία ανταπόκρισης στην κραυγή της γης και την κραυγή των φτωχών». Έχουν κληθεί να λάβουν μέρος  Σύνοδοι Καθολικής Ιεραρχίας από πολλές χώρες, καθώς επίσης και ο Οργανισμός της Αγίας Έδρας “για την προώθηση της Ολοκληρωτικής Ανθρώπινης Ανάπτυξης”, ​ το Συμβούλιο Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης  (CCEE​),​ η Επιτροπή Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (COMECE​)​ και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC​) .

             Ο αιδεσιμότατος Rachel Mash της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Νότιας Αφρικής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της “Εποχή της Δημιουργίας” πρόσθεσε, «ως Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι καλούμαστε να ταΐσουμε τους πεινασμένους . Το κάλεσμα για τους Χριστιανούς στην εποχή μας είναι να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές που κάνουν  τους πεινασμένους να λιμοκτονούν. Ως Χριστιανοί στην Αφρική που βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καλούμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στις Η.Π.Α. να μας πιστέψουν. Η κλιματική αλλαγή σημαίνει αλλαγή στο νερό – δεν πέφτουν βροχές, υπάρχουν καταστροφικές θύελλες και το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει».

            Η Συνέλευση των οργανώσεων που ηγούνται των ενεργειών της “Εποχή της Δημιουργίας” είναι: το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών,​ το Αγγλικανικό​ Δίκτυο Περιβάλλοντος ,​ το Παγκόσμιο​  Δίκτυο Προσευχής του Πάπα ( Αποστολή της Προσευχής), το Παγκόσμιο​ Καθολικό Κίνημα για το Κλίμα,​ και η Συμμαχία​Πράξη".​

             Πέρυσι η πρωτοβουλία αυτή φιλοξένησε πάνω από 300 τοπικές θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις και δύο διαδικτυακές προσευχές, οι οποίες παρακολουθήθηκαν από πολίτες σε όλες τις ηπείρους.

 

Επαφές με τον Τύπο: 

  • Παγκόσμιο Καθολικό Κίνημα για το Κλίμα : ChristinaLeano, +1 786 459 5667, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
  • Επικοινωνία “ LaMachi “ για Καλούς Σκοπούς (Δίκτυο Παγκόσμιας Προσευχής του Πάπα):Justiniano Vila, +34 657 485 093, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
  • Παγκόσμιο​ Συμβούλιο Εκκλησιών: Marianne Ejdersten, +41.79.507.6363, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
  • Αγγλικανικό Δίκτυο​: Rev Rachel Mash , + 027 824654452, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian