Καρδινάλιος Cañizares (Βαλένθια), «Ο Πάπας συγκινήθηκε από τη γενναιοδωρία και τη φιλοξενία μας»

Έφθασε στο λιμάνι της Βαλένθια το πλοίο Aquarius

Καρδινάλιος Cañizares (Βαλένθια), «Ο Πάπας συγκινήθηκε από τη γενναιοδωρία και τη φιλοξενία μας»

«Ο Πάπας μου ζήτησε να σας πω ότι συγκινήθηκε από τη συμπεριφορά μας και συγχαίρει την Επισκοπή της Βαλένθια για την ετοιμότητα και τη γενναιοδωρία με την οποία ανταποκρίθηκε και το παράδειγμα της φιλανθρωπίας καλωσορίζοντας αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους».

Ο καρδινάλιος Antonio Cañizares, Αρχιεπίσκοπος της Βαλένθια, ο οποίος έγινε δεκτός χθες σε ιδιωτική ακρόαση στην Αγία Έδρα, το είπε σε ένα μήνυμα που έστειλε σήμερα στην επισκοπή του σχετικά με την υποδοχή των μεταναστών στο πλοίο Aquarius και δύο άλλων ιταλικών στρατιωτικών πλοίων που αναμένεται να φτάσουν στη Βαλένθια την Κυριακή. «Παρακολουθούμε με αληθινό και έντονο ενδιαφέρον, έκπληξη, συμπόνια ακόμη και ντροπή», γράφει ο Καρδινάλιος Cañizares στο μήνυμα που μόλις έλαβε το πρακτορείο ειδήσεων SIR «τις πολλές αυτές μέρες τις γεμάτες αγωνία, τη μοίρα των 629 ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο, μια θάλασσα που γίνεται ένας τάφος, ακόρεστος, πεινασμένος για ζωές, μια θάλασσα που έχει καταπιεί πολλά θύματα αδικίας, εγωιστικής εξουσίας, βάρβαρης σκληρότητας,  απαράδεκτων και απωθημένων συμφερόντων των μαφιών και της αδιαφορίας των εθνών, που δεν ακούνε, όπως οφείλουν, τις φτωχότερες χώρες από τις οποίες προέρχονται τα θύματα».

Τα γεγονότα γύρω από το πλοίο Aquarius, γράφει, «φόρτισαν συναισθηματικά τη συνείδησή μας και μας κινητοποίησε για να φροντίσουμε όσους χτυπούν τις πόρτες των καρδιών μας και τη συλλογική συνείδηση ​​των λαών και των εθνών. Είναι μια έκκληση προς τους ανθρώπους καλής θέλησης, ιδιαίτερα για την ανθρωπιστική και χριστιανική μας συνείδηση».

Ο καρδινάλιος υπενθυμίζει ότι, κατά την άφιξή τους στο λιμάνι της Βαλένθια, θα υποδεχθούν τους πρόσφυγες οι όποιοι και θα μετεγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας. Από την αρχή, η Επισκοπή είναι έτοιμη  να «υποδεχθεί, να βοηθήσει, να στηρίξει και να φροντίσει εκείνους που φτάνουν», υπενθύμισε και είναι έτοιμη «να φιλοξενήσει, να προστατεύσει, να προωθήσει και να ενσωματώσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες» όπως διδάσκει ο πάπας Φραγκίσκος.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ενώπιον των αρχών μας - στην αυτόνομη κοινότητα, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο - και ενώπιον του κόσμου», είπε. «Θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι μπορούμε με τα  μέσα μας: χωρίς υπολογισμούς».  Η Επισκοπική Αντιπροσωπεία για τη Μετανάστευση, η Κάριτας της Εκκλησιαστικής Επαρχίας, το Καθολικό Πανεπιστήμιο με «γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, γλωσσολόγους», Μοναχικά τάγματα, σεμινάρια, ενορίες, οικογένειες, ιερείς, λαϊκοί, εθελοντές, ενώσεις - προσφέρουν όλοι τη βοήθειά τους και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν για να δώσουν χριστιανική απάντηση αγάπης,  φιλανθρωπίας και δικαιοσύνης σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

ΣΗΜ.

Το πλοίο Aquarius, γαλλογερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, έφτασε στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία, μεταφέροντας μέρος των μεταναστών που διέσωσε πριν από μία εβδομάδα από τη Μεσόγειο. Η Ιταλία λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης είπε όχι στην είσοδο των μεταναστών, όπως έκανε και η Μάλτα με αποτέλεσμα το Aquarius να περιπλανάται στη Μεσόγειο για αρκετές ημέρες. Οι συνθήκες διαβίωσης πάνω στο πλοίο που είχε υπεράριθμους επιβάτες ήταν άθλιες. Τη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε έδωσε η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ λίγες ημέρες αφού ανέλαβε την εξουσία.

 15 Ιουνίου 2018

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian