Ευρωπαϊκές εκλογές, συμμαχία δημοσιογράφων για την αποτροπή ψευδών ειδήσεων

 

Για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τις προσεχείς εκλογές για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 19 οργανισμοί ΜΜΕ ξεκίνησαν το factcheckeu.info. «Ο στόχος μας», εξηγεί το συμβούλιο σύνταξης, «είναι να δημιουργηθεί ένας άμεσος σύνδεσμος με τους αναγνώστες μας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης»

Μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες χάρη στη συνεργασία 19 ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούν 13 χώρες με σκοπό «να ελέγξουν την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019».

Το www.factcheckeu.info προσφέρει ανάλυση των ψευδών ειδήσεων ή παρανοήσεων σχετικά με την Ευρώπη. Παρέχει τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων σχετικά με τις εκλογές και οι οποίες θα απαντηθούν από τους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης μετά την επαλήθευση των γεγονότων. «Ο στόχος μας», εξηγεί το συμβούλιο σύνταξης, «είναι να δημιουργήσουμε έναν άμεσο σύνδεσμο με τους αναγνώστες μας και να αποκαταστήσουμε κάπως την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης με το να είμαστε διαφανείς σχετικά με τις επιλογές μας αλλά και να απαντούμε απευθείας στις ερωτήσεις του κοινού μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις».

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μετέχουν στο εγχείρημα περιλαμβάνονται η Le Monde, το France Press, η Libération e France 24, τα ιταλικά Lavoce.info και Pagella politica, το πορτογαλικό Observador, το The Journal της Ιρλανδίας, το Faktograf από την Κροατία και το Patikrinta 15Min, το οποίο κάνει πρώτο έλεγχο γεγονότων και στις τρεις χώρες της Βαλτικής, αλλά και το ελληνικό Ellinika Hoaxes (https://www.ellinikahoaxes.gr).

Όλα τα μέσα που μετέχουν στην πλατφόρμα είναι μέλη του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Ενημέρωσης (Ifcn) και ως εκ τούτου έχουν αναλάβει την ευθύνη να συμμορφωθούν με «12 απαιτήσεις σχετικά με τη διαφάνεια, την ηθική, τη μεθοδολογία και την αμεροληψία».

«Οι εκλογές, η μετανάστευση, η νομοθεσία, η πολιτική, η οικονομία και τα κοινωνικά μέσα είναι οι κατηγορίες των ερωτημάτων των χρηστών του Διαδικτύου ή που απευθύνονται στα μέσα επικοινωνίας των εταίρων. Για παράδειγμα: ο ιστότοπος εξηγεί γιατί η δήλωση του αυστριακού καγκελαρίου Sebastian Kurz σε συνέντευξη στη La Stampa (6 Μαΐου) ότι οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 95% σε σύγκριση με το 2015 είναι ανακριβής. Ένα άλλο άρθρο αναλύει μια - διαστρεβλωμένη, υπερβολική - τοποθέτηση του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD ότι «1.4 εκατομμύρια» αιτούντες άσυλο περιμένουν «τα εισιτήριά τους για τη Γερμανία» ή γιατί η δήλωση του Jean-Luc Mélenchon, ηγέτη του αριστερού κόμματος La France Insoumise, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχει το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της Γαλλίας, είναι εσφαλμένη.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, το «σχέδιο είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους κυβερνητικούς φορείς» ενώ παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη χρηματοδότησή του: η πλατφόρμα κατασκευάστηκε από την Libération και την Datagif χάρη στην επιχορήγηση του Ινστιτούτου Poynter αξίας 50.000 δολαρίων, ενώ άλλες δαπάνες καθώς και η μετάφραση στις 11 γλώσσες του ιστότοπου καλύπτεται από την Google (44.000 ευρώ), την πρωτοβουλία Ανοικτής Κοινωνίας για την Ευρώπη (40.000 ευρώ) και την IFCN (10.000 ευρώ).  Η ιστοσελίδα υποστηρίζει και ελληνικά μέσω αυτόματης μετάφρασης: www.factcheckeu.info

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian