Ο πάπας Φραγκίσκος υποδέχεται άλλη μια ομάδα προσφύγων από την Λέσβο

Ο καρδινάλιος Κόνραντ Κραγιέβσκι αναχώρησε τη Δευτέρα για τη Λέσβο. Αυτή η νέα αποστολή ακολουθεί εκείνη του περασμένου Μαΐου και έρχεται μετά την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο το 2016. Ο αρμόδιος για το φιλανθρωπικό έργο του Πάπα θα επιστρέψει την επόμενη Τετάρτη στην Ιταλία μαζί με μια  ομάδα 33 προσφύγων. Ενώ άλλοι 10 θα αφιχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Τη βοήθεια και την υποστήριξη για όλους αυτούς τους ανθρώπους θα προσφέρει η Αγία Έδρα και η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.

Υλοποιώντας την «ευχή» του πάπα Φραγκίσκου και χάρη στο νέο «ανθρωπιστικό διάδρομο», την επόμενη Τετάρτη «33 πρόσφυγες που αναζητούν πολιτικό άσυλο» θα φθάσουν  στην Ιταλία από τη Λέσβο. Ο επικεφαλής των Φιλανθρωπικών Έργων του Πάπα, καρδινάλιος Κόνραντ Κραγιέβσκι, αναχώρησε τη Δευτέρα για το νησί στο Αιγαίο, από όπου θα επιστρέψει στις 4 Δεκεμβρίου συνοδεύοντας αυτούς τους μετανάστες. Μαζί με τον καρδινάλιο θα είναι και μέλη της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου. Μέχρι το τέλος του έτους, σε αυτή την ομάδα θα προστεθούν και άλλοι 10 πρόσφυγες. Η είδηση αυτή περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση του γραφείου του αποστολικού Ελεημοσυνάριου. 

Η επίσκεψη του Πάπα

Το ταξίδι αυτό ακολουθεί  εκείνο που ο ίδιος ο καρδινάλιος, ως απεσταλμένος του Πάπα, είχε κάνει στη Λέσβο την περασμένη άνοιξη (Μάιος του 2019). Είναι σε συνέχεια και της επίσκεψης του Πάπα, στις 16 Απριλίου 2016, όταν και είχε συναντήσει προσωπικά τους μετανάστες στο κέντρο προσφύγων της Μόρια. Τότε αναχωρώντας για την Ιταλία είχε μαζί του 3 οικογένειες Σύριων αιτούντων άσυλο, των οποίων  την υποδοχή  και τη διατροφή είχε αναλάβει η Αγία Έδρα, ενώ τη φιλοξενία και την πορεία ενσωμάτωσης η κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.

Μια ακόμα χειρονομία αλληλεγγύης

Τον περασμένο Μάιο στέλνοντας τον καρδινάλιο Κόνραντ Κραγιέβσκι να συναντήσει τους  μετανάστες που βρίσκονται στο νησί, ο πάπας Φραγκίσκος θέλησε να ανανεώσει την εγγύτητά του προς τον ελληνικό λαό και τους πρόσφυγες και ταυτόχρονα εξέφρασε την επιθυμία του να κάνει μια «περαιτέρω χειρονομία αλληλεγγύης», φιλοξενώντας «μια ομάδα νεαρών προσφύγων και κάποιων οικογενειών» από το Αφγανιστάν, το Καμερούν και το Τόγκο. Μετά από την «έντονη διαδικασία επίσημων διαπραγματεύσεων» μεταξύ των σχετικών φορέων, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε «την οριστική του συγκατάθεση»  για την πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Η υποδοχή όλων αυτών των προσφύγων θα γίνει επίσης με την φροντίδα  της Αγίας Έδρας, μέσω του γραφείου του για το φιλανθρωπικό έργο του Πάπα και της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου.

Δύο οικογένειες στο Λουξεμβούργο

Στις 19 Νοεμβρίου, η αρχιεπισκοπή του Λουξεμβούργου, με επικεφαλής τον νέο καρδινάλιο Jean-Claude Hollerich, ο οποίος τον περασμένο Μάιο ήταν μέλος της αποστολής του καρδινάλιου Krajewski στη Λέσβο, άνοιξε επίσης τις πόρτες της σε δύο οικογένειες προσφύγων από το ίδιο κέντρο φιλοξενίας στο ελληνικό νησί, μία από το Κουβέιτ με δύο παιδιά ηλικίας 8 και 5 ετών και μίας από τη Συρία με δύο παιδιά δίδυμα σχεδόν δύο χρόνων.

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2019-12/pope-welcomes-another-group-of-refugees-from-lesbos-accompanied.html

https://it.zenit.org/articles/lesbos-la-santa-sede-accoglie-profughi-richiedenti-asilo-politico/

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian