Τριάντα τρεις πρόσφυγες έφθασαν στη Ρώμη μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου

Τριάντα τρεις πρόσφυγες έφθασαν σήμερα (4 Δεκ) στη Ρώμη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που ζήτησε ο πάπας Φραγκίσκος και τέθηκε σε εφαρμογή με τη διαμεσολάβηση της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου. Τις επόμενες ημέρες θα καταφθάσουν 10 ακόμα, φτάνοντας συνολικά τους 43. Ο καρδινάλιος Konrad Krajewski, Ελεημοσυνάριος  του Πάπα, είπε: «Η περίοδος της Παρουσίας είναι μια περίοδος αφύπνισης. Αυτός ο πρώτος ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ευρώπη είναι ένα μήνυμα αφύπνισης προς όλους: ξυπνήστε! Ο νέος Καρδινάλιος αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου μας έδωσε το παράδειγμα αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη για δύο οικογένειες πριν από δύο εβδομάδες. Τους καλωσόρισε στο σπίτι του και τώρα ζουν μαζί. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτόν μας»

«Ας ξεκινήσουμε με τους καρδινάλιους, τους επισκόπους, τους ιερείς: ας ανοίξουμε τα σπίτια μας, τα πρεσβυτέρια μας, τα μέγαρά μας. Έχουμε χώρο, έχουμε τους πόρους. Εάν κάθε μοναστήρι, κάθε θρησκευτικός οίκος, κάθε ενορία, άνοιγε τις πόρτες του σε τουλάχιστον ένα άνθρωπο, σε τουλάχιστον μια οικογένεια, δεν θα βρίσκαμε κανέναν στη Λέσβο». Η έκκληση, ή μάλλον η κραυγή για βοήθεια, έγινε σήμερα το πρωί [4-12-19] από τον Καρδ.  Konrad Krajewski, Ελεημοσυνάριο του Πάπα, στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο. Μόλις είχε φτάσει από τη Λέσβο μαζί με 33 πρόσφυγες που ταξίδεψαν στην Ιταλία χάρη σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που είχε ζητήσει ρητά ο πάπας Φραγκίσκος και τέθηκε σε εφαρμογή με τη διαμεσολάβηση της Κοινότητας του Αγίου Αιγίδιου σε συμφωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών. «Ποντίφικας [σημαίνει] είναι αυτός που οικοδομεί γέφυρες», ανέφερε ο Ελεημοσυνάριος. «Σήμερα οικοδομήσαμε αυτή τη γέφυρα που ονομάζεται  ανθρωπιστικός διάδρομος. Είναι μια ευαγγελική προσπάθεια από κάθε άποψη». Η Αγία Έδρα εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην ιταλική κυβέρνηση που επέτρεψε αυτόν τον διάδρομο και στην ελληνική κυβέρνηση που, εκτός από την επίλυση γραφειοκρατικών εμποδίων, κατέβαλε και τα εισιτήρια όλων όσων ταξίδεψαν σήμερα. «Ο Θεός κάνει σπουδαία έργα», είπε ο καρδ, Krajewski. «Αλλά μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε αυτούς τους διαδρόμους με την υποστήριξη όλων των ανθρώπων καλής θέλησης: αυτό θα είναι το θαύμα μας».

Εκτός από την ομάδα των 33 προσφύγων που έφθασαν σήμερα, μια δεύτερη ομάδα 10 ανθρώπων θα φθάσει τις επόμενες ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 43. Προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Καμερούν και το Τόγκο. Όλοι τους περπάτησαν χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Τουρκία και από εκεί, μεταφέρθηκαν καταβεβλημένοι στο νησί της Λέσβου. Στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο τους υποδέχθηκαν  εθελοντές από το Άγιο Αιγίδιο, οι οποίοι πέρασαν αρκετό καιρό στο νησί αυτό το καλοκαίρι.

Έχουν ζωντανές μνήμες από την ακραία φτώχεια και την αμέλεια που βιώνει ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια, το οποίο δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να φιλοξένει 3.000 ανθρώπους, αλλά ο οποίος επί του παρόντος στεγάζει τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό προσφύγων.

Άλλοι τόσοι βρήκαν «καταφύγιο» σε σκηνές έξω από την περίμετρο του καταυλισμού ανεβάζοντας τον συνολικό πληθυσμό σε 15 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι ανέρχονται σε 17 χιλιάδες. «Επισκεφθήκαμε το καταυλισμό με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου τον περασμένο Μάιο και υπήρχαν 7.000 άνθρωποι», δήλωσε ο Καρδινάλιος Κραγιέβσκι. «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε περισσότερους από τους διπλάσιους, μαζί με 800 ασυνόδευτα παιδιά. Η Περίοδος της Παρουσίας είναι μια περίοδος αφύπνισης. Το μήνυμα αυτού του πρώτου ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Ευρώπη είναι: ξυπνήστε όλοι!  Ο νέος Καρδινάλιος αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου μας έδωσε το παράδειγμα αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη για δύο οικογένειες πριν από δύο εβδομάδες. Τους υποδέχτηκε στο σπίτι του και τώρα ζουν μαζί. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας».

Η δημιουργία αυτού του ανθρωπιστικού διαδρόμου ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2016, όταν ο πάπας Φραγκίσκος, μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το νησί της Λέσβου. Με την ευκαιρία αυτή, ο πάπας Φραγκίσκος μετέφερε τρεις οικογένειες προσφύγων μαζί του στην πτήση επιστροφής του για τη Ρώμη. Ο Andrea Riccardi, ιδρυτής της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, επέστρεψε στο ελληνικό νησί τον Μάιο: «Ήμουν πολύ αναστατωμένος από αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση. Συναντήσαμε μια πληγωμένη ανθρωπότητα», ανέφερε. «Θυμάμαι μια Αφγανή να μας λέει: “Έχω ξεπεράσει πολλές δυσκολίες, αλλά εδώ, πίσω από αυτά τα κάγκελα, έχασα κάθε ελπίδα”. Όταν επέστρεψα στη Ρώμη, μοιράστηκα αυτή την ιστορία με τον Άγιο Πατέρα και μου απάντησε: «Πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε το ταξίδι μου να μην είναι απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά μια αρχή, πρέπει να στείλουμε ένα σημάδι ελπίδας». Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία με το Γραφείο Παπικών Φιλανθρωπικών Έργων και τον Ελεημοσυνάριο καρδινάλιο Konrad Krajewski, καθοδηγούμενοι από την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη Λέσβο δεν πρέπει πλέον να ξεκινούν αυτά τα ταξίδια τρόμου, φόβου και κινδύνων.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος  στους νεοαφιχθέντες, ο Riccardi είπε:

«Ξεκινάτε μια νέα ζωή και θα είμαστε εκεί για εσάς. Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι αποτελούν το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα θέλαμε να είναι Ευρωπαϊκή, κοινή από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Πηγή: sireuropa

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian