Την Ημέρα της Γης, ο πάπας Φραγκίσκος προτρέπει για αλληλεγγύη προς τους πιο ευάλωτους

 

Μιλώντας για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης κατά τη διάρκεια της Γενικής ακρόασης της Τετάρτης, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ανθρώπους να δείξουν αλληλεγγύη προς τους πιο αδύναμους και ευάλωτους και να προστατεύσουν την κοινή οικεία της ανθρωπότητας.

Όπως είπε ο πάπας Φραγκίσκος, η Ημέρα της Γης «είναι μια ευκαιρία για την ανανέωση της δέσμευσής μας για αγάπη και φροντίδα για το κοινή μας οικεία και για τα πιο αδύναμα μέλη της ανθρώπινης οικογένειάς μας».

«Όπως μας έχει διδάξει η τραγική πανδημία κορωνοϊού, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις μόνο δείχνοντας αλληλεγγύη μεταξύ μας και αγκαλιάζοντας τους πιο ευάλωτους αναμεσά μας», είπε ο Πάπας στις 22 Απριλίου.

 «Σε αυτήν την περίοδο ανανέωσης του Πάσχα, ας δεσμευθούμε να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε το όμορφο δώρο της γης, το κοινό μας σπίτι, και να φροντίσουμε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειάς μας», παρότρυνε ο Φραγκίσκος.

«Ως αδέλφια που είμαστε, ας ζητήσουμε από κοινού στον ουράνιο Πατέρα μας: «Στείλε το Πνεύμα σου, Κύριε, και ανανέωσε το πρόσωπο της γης».

 «Έχουμε αμαρτήσει ενάντια στη γη, ενάντια στους γείτονές μας, και τελικά ενάντια στον Δημιουργό, τον καλοπροαίρετο Πατέρα που φροντίζει για όλους, και επιθυμεί να ζούμε σε κοινωνία και να ανθίσουμε μαζί», δήλωσε.

Το ότι   είμαστε φτιαγμένοι κατ’ εικόνα του Θεού, σημαίνει ότι: «καλούμαστε να δείχνουμε φροντίδα και σεβασμό για όλα τα πλάσματα, και να προσφέρουμε αγάπη και συμπόνια στους αδελφούς και τις αδελφές μας, ειδικά τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας, σε μίμηση της αγάπης του Θεού για εμάς»

Ο πάπας Φραγκίσκος ανέφερε και ένα ισπανικό ρητό που λέει ότι «ο Θεός συγχωρεί πάντα, εμείς οι άνθρωποι συγχωρούμε μερικές φορές, η γη δεν συγχωρεί ποτέ».

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τα εθνικά και τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα που «απευθύνονται στις συνειδήσεις μας», και όπως είπε θα εξακολουθεί να είναι «απαραίτητο για τα παιδιά μας να βγουν στους δρόμους για να μας διδάξουν το προφανές: δεν έχουμε μέλλον εάν καταστρέψουμε το ίδιο το περιβάλλον που μας υποστηρίζει». Και προσέθεσε: «Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε με τον δικό μας μικρό τρόπο».

Ο Πάπας προέτρεψε επίσης σε ευαισθητοποίηση και συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, καλώντας τους ηγέτες να ηγηθούν των προετοιμασιών για τις προσεχείς διασκέψεις COP15 σχετικά με τη Βιοποικιλότητα στο Κουνμίνγκ της Κίνας και COP26 για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian