Logo

pope_smlΤο Έτος της πίστης είναι μια κλήση σε μια αυθεντική και ανανεωμένη πίστη στον Κύριο, Σωτήρα του κόσμου. Στο μυστήριο του θανάτου και της ανάστασής Του, ο Θεός μάς αποκάλυψε στην πληρότητά της την λυτρωτική Του αγάπη και μας καλεί στη μεταστροφή της ζωής. Η «θύρα της πίστεως» είναι πάντα ανοιχτή για εμάς. Και είναι δυνατό να περάσουμε το κατώφλι της, όταν αγγέλλεται ο Λόγος του Θεού και η καρδιά επιτρέπει στον εαυτό της να μεταμορφωθεί από την αναζωογονητική Θεία Χάρη.

Πόλη του Βατικανού, Δευτέρα 17 Οκτ. 2011. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ αποδεικνύει και πάλι την αφοσίωσή του προς τον Νέο Ευαγγελισμό και την ιεραποστολική κλήση του συνόλου της Εκκλησίας. Όπως ο ίδιος έχει πει με λόγια και έργα από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, ζούμε σε

μια νέα εποχή ιεραποστολής. Το ποιμαντικό του σχέδιο για το σύνολο της Εκκλησίας, αυτό της κήρυξης του απελευθερωτικού Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, επιβεβαίωσε άλλη μια φορά με την ανακοίνωσή του για το «Έτος της Πίστης» στο τέλος διεθνούς συνάντησης για το νέο ευαγγελισμό.

Τον Ιούνιο του 2010 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ δημιούργησε το Ποντιφικό Συμβούλιο για το Νέο Ευαγγελισμό. Ο όρος «Νέος Ευαγγελισμός» είναι  αγαπημένη φράση του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, όπως ήταν και του προκατόχου του, μακάριου Ιωάννη Παύλου του Β΄. Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη για έναν τέτοιο νέο ευαγγελισμό στον δυτικό εκκοσμικευμένο κόσμο, σε έθνη που, άλλοτε επηρεασμένα και εμπνευσμένα από τον Χριστιανισμό, απορρίπτουν σήμερα τα θεμέλια της ίδιας τους της ελευθερίας.

Πολλοί Χριστιανοί δεν γνωρίζουν τι διδάσκει πραγματικά η Εκκλησία. Άλλοι εξασκούν τον «χριστιανισμό του καναπέ», επιλέγοντας ποια τμήματα της πίστης θα ακολουθήσουν. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ολοκληρωμένοι χριστιανοί μετέχοντας 2-3 φορές το χρόνο στη θεία Λειτουργία. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυτό για το οποίο οι πατέρες της Β΄ Βατικανής Συνόδου προειδοποίησαν: «Το μεγαλύτερο λάθος της εποχής μας, είναι ο διαχωρισμός μεταξύ της πίστης και ζωής». Η απόρριψη της ύπαρξης αντικειμενικής αλήθειας απελευθέρωσε αυτό που ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, ονομάζει «δικτατορία του σχετικισμού». Ο σύγχρονος πολιτισμός αγκάλιασε έναν "νέο" παγανισμό, ο οποίο είναι ο παλιός παγανισμός ενδεδυμένος όμως με τις σοφιστείες μιας εποχής που φιλοδοξεί να είναι «φωτισμένη», ενώ είναι εγκλωβισμένη στην άγνοια και το σκοτάδι που συνοδεύει την απόρριψη του Θεού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Πάπας ανακοίνωσε το «Έτος της Πίστης». Θα διαρκέσει από τις 11 Οκτωβρίου 2012, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου του 2013, όταν και η Καθολική Εκκλησία θα γιορτάζει με επισημότητα τον Χριστό Βασιλιά. Είπε ο πάπας προς τους πιστούς: «Είναι μία πρόσκληση για μία αυθεντική και ανανεωμένη επιστροφή στον Κύριο, μόνο Σωτήρα του κόσμου, ενδυνάμωσης της πίστης μας σε Αυτόν, και αναγγελίας Του, με χαρά, στους ανθρώπους της εποχής μας».

Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου του 2011, κυκλοφόρησε το "Motu Proprio" (Ιδιόβουλο)  μια αποστολική επιστολή με τίτλο «Θύρα Πίστεως» (Porta fidei).

Από την "Καθολική"

φ.67 /31 Οκτώβρίου 2011


 

cen.gr 2016