Πρώτη Ημέρα του Κονκλαβίου

 

 

Ήταν λίγο μετά την 19:40 μ.μ. την Τρίτη το βράδυ στη Ρώμη, όταν μαύρος καπνός αναδύθηκε από την καπνοδόχο πάνω από την Καπέλα Σιξτίνα, σηματοδοτώντας ότι η πρώτη μέρα του Κονκλαβίου ήταν ανεπιτυχής στην εκλογή νέου πάπα.

Έξω, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, κάτω από βαριά σύννεφα και ένα ψιλόβροχο, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας ομπρέλες, με το βλέμμα στραμμένο στην καπνοδόχο, με την ελπίδα ότι θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα δουν το χρώμα του καπνού: λευκό που δείχνει ότι οι καρδινάλιοι είχαν εκλέξει Πάπα, ή μαύρο, αν δεν είχε αποτέλεσμα η πρώτη ψηφοφορία.

Οι 115 εκλέκτορες Καρδινάλιοι εισήλθαν στην Καπέλα Σιξτίνα στις 16:30 τοπική ώρα και άρχισε το κονκλάβιο με τον όρκο πίστης και απορρήτου. Μετά την προσευχή και το διαλογισμό, ο αρχαιότερος Καρδινάλιος, υπεύθυνος για τις διαδικασίες, Giovanni Battista Re, ζήτησε από τους συναδέλφους του Καρδιναλίους να προχωρήσουν στην ψηφοφορία για την εκλογή του 265ου Διάδοχου του Πέτρου.

Ξεκινώντας ξανά το πρωί της Τετάρτης και για κάθε ημέρα μέχρι την εκλογή, οι Καρδινάλιοι εκλέκτορες θα ψηφίζουν δύο φορές το πρωί και δύο το απόγευμα. Τα ψηφοδέλτια των δύο πρωινών ψηφοφοριών ή των δύο απογευματινών καίγονται μαζί, έτσι θα υπάρχουν μόνο δύο σήματα καπνού ανά ημέρα: Η πρώτη φορά κάποια στιγμή γύρω στο μεσημέρι, και η δεύτερη περίπου στις 7 μ.μ. τοπική ώρα.

Φυσικά, αν εκλέγει Πάπας στην πρώτη πρωινή ψηφοφορία, ο λευκός καπνός θα φανεί περίπου στις 10:30 - 11:00 π.μ. ώρα Ιταλίας. Το ίδιο ισχύει και για την πρώτη απογευματινή ψηφοφορία: αν ο Πάπας εκλεγεί σε αυτήν, ο λευκός καπνός θα γίνει ορατός από τις 5:30 έως τις 18:00 μμ. ώρα Ιταλίας.

Μετά αρχίζει η πραγματική αγωνία: ποιος έχει εκλεγεί Πάπας; Συνήθως, μεσολαβούν περίπου σαράντα λεπτά, όπου σε αυτά ο νέος Πάπας πρέπει να αποδεχθεί την εκλογή του, να φορέσει τα λευκά άμφια και να δεχθεί την υπόσχεση υπακοής των καρδιναλίων, για να ακούσουμε τελικά τις λέξεις "Habemus Papam" από τον κεντρικό εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

 

 

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian