Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου προς τους νέους ενόψη της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας τον Ιανουάριο του 2019 στον Παναμά


Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου προς τους νέους ενόψη της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας τον Ιανουάριο του 2019 στον Παναμά:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας πλησιάζει. Θα πραγματοποιηθεί στον Παναμά τον Ιανουάριο και το θέμα της είναι η απάντηση της Μαρίας στο κάλεσμα του Θεού: «Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου» (Λκ 1:38).

Τα λόγια της είναι ένα γενναίο και γενναιόδωρο «ναι». Είναι η θετική απάντηση κάποιου που καταλαβαίνει το μυστικό του καλέσματος - να ξεπεράσει τον εαυτό του και να τον τοποθετεί στην υπηρεσία των άλλων. Οι ζωές μας βρίσκουν νόημα μόνο στην υπηρεσία του Θεού και των άλλων ανθρώπων.

Υπάρχουν πολλοί νέοι, τόσο πιστοί όσο και μη, που όταν φτάνουν στο τέλος ενός σταδίου των σπουδών τους, αισθάνονται την επιθυμία να κάνουν κάτι για όσους υποφέρουν. Αυτή είναι η δύναμη στους νέους ανθρώπους, μια δύναμη που όλοι έχετε. Είναι μια δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Είναι μια επανάσταση που μπορεί να ανατρέψει τις ισχυρές δυνάμεις που δρουν στον κόσμο μας. Είναι η «επανάσταση» της υπηρεσίας.

Για να είσαι στην υπηρεσία άλλων δεν σημαίνει μόνο να είσαι έτοιμος για δράση. Σημαίνει ακόμα ότι πρέπει να είμαστε σε διάλογο με τον Θεό με μια στάση ακρόασης, ακριβώς όπως η Μαρία. Άκουσε αυτό που της είπε ο άγγελος και μετά απάντησε. Από αυτή τη σχέση με το Θεό στη σιωπή των καρδιών μας ανακαλύπτουμε την ταυτότητά μας και την κλήση που ο  Θεός μας απευθύνει. Μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους: στο γάμο, στην άγια ζωή, στην ιεροσύνη ... Όλα αυτά είναι τρόποι να ακολουθήσουμε τον Ιησού. Το σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε τι θέλει ο Θεός από εμάς και να είμαστε αρκετά γενναίοι για να πούμε «ναι». Η Μαρία ήταν μια ευτυχισμένη γυναίκα και αυτό οφείλεται στο ότι απάντησε γενναιόδωρα στον Θεό και άνοιξε την καρδιά της στο σχέδιο του Θεού για εκείνη. Όταν ο Θεός έχει μια πρόταση για εμάς, όπως αυτή που είχε για τη Μαρία, δεν είναι για να σβήσουν τα όνειρά μας, αλλά για να πυροδοτηθούν οι φιλοδοξίες μας. Προτάσεις όπως αυτές έχουν σκοπό να κάνουν τη ζωή μας γόνιμη και να παράγουν πολλά χαμόγελα και χαρούμενες καρδιές. Απαντώντας στον Θεό θετικά είναι το πρώτο βήμα προς την ευτυχία και την ευτυχία πολλών ανθρώπων.

Αγαπητοί νέοι, πάρτε θάρρος, κοιτάξτε μέσα σας και πείτε στον Θεό: «Τι θέλεις από εμένα;».  Αφήστε τον Θεό να σας απαντήσει. Τότε θα δείτε πώς η ζωή σας μεταμορφώνεται και γεμίζει με χαρά.

Με την προσεχή Παγκόσμια Ημέρα της Νεολαίας μπροστά μας, σας προσκαλώ να προετοιμαστείτε για αυτό παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στις πρωτοβουλίες που συμβαίνουν. Θα σας βοηθήσουν στο δρόμο σας προς αυτόν τον στόχο. Η Παναγία να είναι μαζί σας σε αυτό το προσκύνημα και είθε το παράδειγμά της να σας ενθαρρύνει να είστε γενναίοι και γενναιόδωροι στην απάντησή σας.

Καλό ταξίδι προς τον Παναμά! Και, σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε να προσεύχεστε για μένα. Θα σας δω σύντομα».

απόδοση στα ελληνικά: cen.gr

Greek Armenian English Filipino French Italian Ukrainian