3 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκκληση για διάλογο για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Γάζα

Καθώς οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνουν στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σε εξέλιξη βρίσκονται  διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρι βρίσκονται στο Κάιρο σε μια προσπάθεια να την επανέναρξη των προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ενώ την Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε εκ νέου έκκληση  για διάλογο και τερματισμό της βίας.

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο του Βατικανού, ο Νούντσιος στο Ισραήλ και Αποστολικός Αντιπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη, Αρχιεπίσκοπος Giuseppe Lazzarotto είπε μεταξύ άλλων: «Τα λόγια του Αγίου Πατέρα είχαν σημαντικό αντίκτυπο εδώ και αναμεταδόθηκαν από όλα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, έντυπα καθώς και ηλεκτρονικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Όλοι επανέλαβαν την έκκληση για ειρήνη του Αγίου Πατέρα. Αυτό είναι που ελπίζουμε όλοι εδώ, γιατί η κατάσταση γίνεται πραγματικά τραγική: υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών, γεγονός που δεν είναι αποδεκτό, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη βία, επειδή αυτό δημιουργεί άλλες καταστάσεις συγκρούσεων. Ανοίγουν νέες πληγές που συνεχίζουν να παράγουν ακόμα περισσότερο θάνατο. Είναι επείγον οι υπεύθυνοι να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Τα εμπλεκόμενα  μέρη πρέπει να βοηθηθούν και πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τον περασμένο μήνα στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος φιλοξένησε μια ημέρα προσευχής για την ειρήνη μαζί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Πάπας σε συνέχεα αυτής της συνάντησης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τηλεφώνησε στους δύο ηγέτες καλώντας τους να πιέσουν για την ειρήνη. Αυτό που ο Άγιος Πατέρας έκανε, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Lazzarotto, είναι «να σπείρει» τον πρώτο σπόρο του διαλόγου.

«Τώρα, ας περιβάλουμε αυτόν τον σπόρο με προσοχή, για να αναπτυχτεί και να φέρει τον καρπό που θα πρέπει να δώσει. Να κατανοήσουν την έννοια της χειρονομίας του Πάπα και να την μεταφράσουν σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως ο Άγιος Πατέρας προτρέπει συνεχώς. Χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις και θάρρος. Ο Πάπας το τόνισε πολλές φορές: η ειρήνη χρειάζεται θαρραλέες χειρονομίες. Είναι καιρός για τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των μερών να το καταλάβουν αυτό και να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

«Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι»,  συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος, διότι η σύγκρουση διαρκεί πολύ καιρό. Αυτά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα συγκρούσεων δημιουργούν φυσικά περισσότερη απογοήτευση, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν την ειρήνη.

Με τους πόρους που διαθέτει, η Εκκλησία στους Αγίους Τόπους, όπως λέει, κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει σε αυτή την τραγική κατάσταση. Ως παράδειγμα των συγκεκριμένων χειρονομιών, ανέφερε τη βοήθεια που επί τόπου οι τοπικοί Καθολικοί οργανισμοί βοήθειας, όπως η Κάριτας, προσφέρουν  «για να δώσουν άμεση βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς που επηρεάζονται άμεσα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Lazzarotto ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με μια έκκληση προς προσκυνητές να μην μείνουν μακριά από τους Αγίους Τόπους, σημειώνοντας ότι «πολλοί προσκυνητές έχουν ακυρώσει το ταξίδι τους, το προσκύνημά τους: Αλλά σας λέω ότι ερχόμενοι στους Αγίους Τόπους είναι επίσης μια ωραία χειρονομία αλληλεγγύης. Βοηθά να γνωρίζουμε ότι πολλοί Χριστιανοί -παρ' όλα αυτά- έρχονται εδώ».

radio vaticana 22/07/14

Προηγούμενο Άρθρο

Ανοικτή Επιστολή: «Η Κυριακή ημέρα του Κυρίου όχι του εμπορίου»!

Επόμενο Άρθρο

Νάξος: Αλλαγή σελίδας στην Ενορία της Μητροπόλεως

You might be interested in …

“Το τρένο των παιδιών” φτάνει στο Βατικανό για να συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο

Ο πάπας Φραγκίσκος το Σάββατο 30 Μαΐου συνάντησε μια ομάδα παιδιών που έφθασαν στο Βατικανό επιβάτες του «τρένου των παιδιών». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Πολιτισμό, σε συνεργασία με τον εθνικό […]

Ο Πάπας συστήνει την Κυριακή του Λόγου του Θεού

Με την Αποστολική Επιστολή με τη μορφή του ιδιόβουλου “Aperuit illis”, ο Πάπας ορίζει την τρίτη Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους ως Κυριακή για τον εορτασμό, τον προβληματισμό και τη διάδοση του Λόγου του […]

Πορτογαλία: Η οικογένεια και η ποιότητα της επικοινωνίας

Πορτογαλία – Παρουσιάζοντας το μήνυμα του Πάπα για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικών Επικοινωνιών ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Ι. Συνόδου της Πορτογαλίας για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, δήλωσε ότι «η οικογένεια αποτελεί […]