28 Ιουνίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκκληση για μια δίκαιη ειρήνη

Με την ευκαιρία της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία (διεξήχθη 15 και 16 Ιουνίου 2024, στο καντόνι του Nidwalden της Ελβετίας)

Ο πόλεμος μαίνεται στο Νπονμπάς πάνω από 10 χρόνια. Πριν 2 χρόνια η Ρωσική Ομοσπονδία κλιμάκωσε περαιτέρω τον πόλεμο, ο οποίος εξαπλώθηκε σε όλη την Ουκρανία. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει αφάνταστο ανθρώπινο πόνο. Έχοντας αυτά κατά νου, είναι καιρός να βάλουμε επιτέλους ένα τέλος στην αιματοχυσία και να επιστρέψουμε στο δρόμο της ειρήνης.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ελβετικής κυβέρνησης να συγκαλέσει μια ειρηνευτική Διάσκεψη. Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί περισσότερες από 160 Αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι κυβερνήσεις περίπου 90 κρατών ακολούθησαν αυτήν την έκκληση, να αναπτύξουν από κοινού συγκεκριμένους τρόπους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη. Συγχαίρουμε την «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ελβετίας για τη διοργάνωση του Mindful Walk to the Ranth (1) και ενώνουμε τις προσευχές μας με τους συμμετέχοντες.

Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα και όλα τα κράτη και τις Κυβερνήσεις να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την Ειρήνη και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για μια δίκαιη ειρήνη.

Η πίστη μας μάς ενισχύει σε αυτή την ελπίδα. Με αυτό το πνεύμα ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να υπερασπίσει με θάρρος την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αναμένουμε από κράτη και κυβερνήσεις, παγκοσμίως, να κάνουν ότι μπορούν για να ξεπεράσουν τη μάστιγα του πολέμου και, επιτέλους, να πραγματοποιήσουν το ιδρυματικό όραμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη.

                        Η Εκτελεστική Επιτροπή «Δικαιοσύνη και Ειρήνη » Ευρώπης

                                                  Βρυξέλλες, 14 Ιουνίου 2024

  • Στη διάρκεια της Διάσκεψης οι καθολικές και προτεσταντικές Εκκλησίες της Ελβετίας είχαν συμφωνήσει να χτυπούν τακτικά τις καμπάνες των ναών, υπενθυμίζοντας τη σημασία της διεθνούς αυτής Συνάντησης ( από την οποία απουσίαζε η Κίνα, ενώ η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί. Τελικά αποφασίσθηκε η οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας από δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια) – Επίσης η ελβετική επιτροπή «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» σε συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ οργάνωσε «πορεία ειρήνης» από το Εθνικό Προσκύνημα του αγίου Νικολάου στο Flue (εκεί έζησε ο αδελφός Klaus, τον 15ου αι, διεθνώς γνωστός για το ειρηνευτικό του έργο) ως τον τόπο διεξαγωγής της Διάσκεψης. Η απόσταση διανύεται, με τα πόδια, σε περίπου 5 ώρες.
Προηγούμενο Άρθρο

Πάτρα: Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς

Επόμενο Άρθρο

Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες

You might be interested in …

ΠΗΝ Λισαβόνα 2023, Days in the Dioceses

Days in the DiocesesΤι είναι; Της εβδομάδας της ΠΗΝ προηγούνται οι «Days in the Dioceses», και για όσους δεν ξέρουν αγγλικά, «Dias na Diocese» στα πορτογαλικά. Aν θέλαμε να το μεταφράσουμε αυτολεξεί στα ελληνικά θα […]

Πολιτισμικά ένα βήμα προς τα πίσω

Ο Αρχιεπίσκοπος Vincenzo Paglia, πρόεδρος της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή, επέκρινε την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμπεριλάβει την πρόσβαση στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ως “πολιτισμικά ένα βήμα προς […]

comece_oct11_2

COMECE: Ένα μακροπρόθεσμο Ευρωπαϊκό πολιτικό όραμα για να υπερνικήσουμε την κρίση

Από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου συνήλθε στις Βρυξέλλες η Γενική Συνέλευση της COMECE (Επιτροπής Καθολικών Ιεραρχιών Ενωμένης Ευρώπης). Κύριο θέμα της ήταν «Η οικονομική κρίση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Οι εργασίες […]