20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου, να συνεχιστεί η εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά την παράταση της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πόλεμος είναι πάντα μια ήττα» για όλους, εκτός από τους κατασκευαστές όπλων.

«Ελπίζω η εκεχειρία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα να συνεχιστεί, ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να μπορέσει να εισέλθει η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε αυτή την έκκληση για τους Αγίους Τόπους στο τέλος της γενικής ακρόασής του το πρωί της Τετάρτης.

«Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε για τη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», είπε ο Πάπας. «Ειρήνη, σας παρακαλώ, ειρήνη».

Ζητώντας να παραταθεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, σημείωσε ότι πρόσφατα μίλησε τηλεφωνικά με την καθολική ενορία της Αγίας Οικογένειας της Γάζας.
«Δεν έχουν νερό, δεν έχουν ψωμί, οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν, ο λαός υποφέρει», είπε. «Δεν είναι αυτοί που κάνουν πόλεμο, που υποφέρουν».

«Ας ζητήσουμε τώρα», πρόσθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος, «ειρήνη και ας μην ξεχνάμε, ενώ ζητάμε ειρήνη, τον αγαπητό ουκρανικό λαό, ο οποίος υποφέρει πολύ και εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο».
«Ο πόλεμος είναι πάντα μια ήττα», κατέληξε. «Όλοι χάνουν. Λοιπόν, όχι όλοι – υπάρχει μια ομάδα που κερδίζει πολλά. Αυτοί που κατασκευάζουν όπλα. Κερδίζουν πολλά από τους θανάτους των άλλων».

Παράταση της εκεχειρίας

Η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν σε 48ωρη παράταση της εκεχειρίας τη Δευτέρα, η οποία πρόκειται να λήξει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης χωρίς άλλη παράταση.

Και οι δύο πλευρές αναμενόταν να απελευθερώσουν περισσότερους ομήρους και αιχμαλώτους την Τετάρτη. Το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί εάν η Χαμάς απελευθέρωνε τουλάχιστον 10 ομήρους την ημέρα.

Οι συνθήκες στη Γάζα παραμένουν ζοφερές για 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, οι οποίοι πλήττονται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εβδομάδων και την χερσαία επίθεση που έχουν εκδιώξει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ άρχισε να επιτίθεται στη Γάζα αφότου μαχητές της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 Ισραηλινούς και παίρνοντας περισσότερους από 200 ομήρους.

Προηγούμενο Άρθρο

« Ο ψηφιακός κόσμος μας… και εμείς, ως χριστιανοί, εντός του…»

Επόμενο Άρθρο

Οι Ευρωπαίοι Ιεράρχες επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για ειρήνη στους Αγίους Τόπους και την Ουκρανία

You might be interested in …

Να γίνουμε άγιοι με τα μικρά πράγματα της κάθε μέρας

  Την ημέρα που η Εκκλησία γιορτάζει και τιμά όλους τους Αγίους (1 Νοεμβρίου), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένοι, η συνέντευξή μας για τον ατομικό αγιασμό απευθύνεται σε όσους αγωνίζονται να κατακτήσουν ένα […]

“Δικαιοσύνη και Eιρήνη” Ευρώπης: Συντονισμένη δράση για το 2023

Αντιμετωπίζοντας τους φόβους μας και επανασυνδέοντας τον κόσμο Αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις σε ένα όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο, η «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης είναι πεπεισμένη ότι η ανθρωπότητα έχει τους δημιουργικούς και πνευματικούς πόρους […]

Ιστορική Δήλωση για την ειρήνη, την ελευθερία και τα δικαιώματα των γυναικών

Η Δήλωση που υπέγραψαν ο Φραγκίσκος και ο Al-Tayyib καταδικάζει έντονα την τρομοκρατία και τη βία: «Ο Θεός δεν επιθυμεί το όνομά του να χρησιμοποιείται για να τρομοκρατεί τον κόσμο». Το «Έγγραφο ανθρώπινης αδελφοσύνης για […]