20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για ειρήνη

Ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει έκκληση για ειρήνη στους Αγίους Τόπους και λέει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά επαναλαμβάνει ότι η βία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει στην επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης που βασίζεται στη δικαιοσύνη.

Μιλώντας στη Γενική Ακρόαση της Τετάρτης, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη «θλίψη και την ανησυχία» του για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Πάπας εξέφρασε την βαθιά του οδύνη για τους πολλούς ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί.

«Προσεύχομαι για τις οικογένειες που είδαν μια ημέρα γιορτής να μετατρέπεται σε ημέρα πένθους και ζητώ την άμεση απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

Η βία δεν μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη

Στην έκκλησή του, ο πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε ότι «είναι δικαίωμα όσων δέχονται επίθεση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για την «ολοκληρωτική πολιορκία που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, όπου υπήρξαν επίσης πολλά αθώα θύματα».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα, υποσχόμενο να κλείσει την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, νερό και φυσικό αέριο.

Ο Πάπας καλεί και τα δύο μέρη σε αυτοσυγκράτηση με την ελπίδα να επιτευχθεί λύση.

«Η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός δεν βοηθούν στην επίτευξη λύσης στη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά τροφοδοτούν το μίσος, τη βία και την εκδίκηση, προκαλώντας πόνο και στις δύο πλευρές», είπε.

Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την έκκλησή του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή με μια έκκληση για αδελφοσύνη και διάλογο.

«Η Μέση Ανατολή δεν χρειάζεται πόλεμο, αλλά ειρήνη, μια ειρήνη που βασίζεται στη δικαιοσύνη, το διάλογο και το θάρρος της αδελφοσύνης», είπε.

Εφημέριος στην Γάζα μιλά για τα δύο τηλεφωνήματα που έλαβε από τον πάπα Φραγκίσκο

Ο ιερέας της ενορίας της Γάζας, π. Γαβριήλ Ρομανέλι, δέχθηκε δύο τηλεφωνήματα από τον πάπα Φραγκίσκο από την αρχή του πολέμου για να μάθει την κατάσταση των ανθρώπων εκεί με τις ισραηλινές επιδρομές που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Ο πάπας Φραγκίσκος παρακολουθεί διαρκώς τι συμβαίνει στη Γάζα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τη μικρή χριστιανική κοινότητα της Λωρίδας.

Ο ιερέας της ενορίας πατέρας Γκαμπριέλ Ρομανέλι μίλησε στο Vatican News για δύο τηλεφωνήματα που δέχθηκε από τον Πάπα από το Σάββατο.

Ο π. Ρομανέλι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βηθλεέμ και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πιστούς της ενορίας του. «Ο Πάπας μου τηλεφώνησε πριν από λίγα λεπτά», είπε. «Εξέφρασε την εγγύτητά του και προσέφερε τις προσευχές του».

Η καθολική Ενορία

Η ενορία της Γάζας φιλοξενεί περίπου 150 ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους ή αναζητούν ένα ασφαλές μέρος από τους βομβαρδισμούς, δήλωσε ο ιταλικής καταγωγής ιερέας.

Σημείωσε ότι οι επιδρομές έχουν επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή, αλλά είπε ότι δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θάνατοι μεταξύ της χριστιανικής κοινότητας ή ζημιές.

Σε ολόκληρη τη Γάζα έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 770 θάνατοι και 4.000 τραυματίες από την Τρίτη, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιδρομών ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Ο πάπας Φραγκίσκος τηλεφώνησε επίσης [τη Δευτέρα]», υπενθύμισε ο εφημέριος, εξηγώντας ότι ο Πάπας ήθελε μάθει την κατάσταση των ανθρώπων και της ενορίας.

Ο Πάπας μετέφερε επίσης την «ευλογία του, ώστε όλοι να βιώσουν την εγγύτητα της Εκκλησίας».

Προηγούμενο Άρθρο

Σύνοδος. Όμορφη Εκκλησία είναι η Εκκλησία των ανοιχτών θυρών

Επόμενο Άρθρο

Σύνοδος. Προσευχή για τα θύματα του πολέμου και η φωνή όσων σώζουν ζωές στη θάλασσα

You might be interested in …

Σλοβακία: Διαδικτυακή πύλη για τη χριστιανική τέχνη

Μια νέα διαδικτυακή πύλη για την προώθηση της χριστιανικής τέχνης ξεκίνησε πρόσφατα με πρωτοβουλία επαγγελματιών ζωγράφων διαφόρων χριστιανικών δογμάτων. “Ο σκοπός του έργου είναι να παρουσιάσει και να προωθήσει το έργο των δημιουργών που απεικονίζουν […]

Ο πάπας Φραγκίσκος ονόμασε νέο Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα

  Ο πάπας Φραγκίσκος ονόμασε  νέο Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα το Σεβασμιότατο  Αρχιεπίσκοπο π. Savio Hon TAI-FAI, S.D.B. Ο Σεβασμιότατος  Αρχιεπίσκοπος Savio Hon TAI-FAI,  γεννήθηκε  το έτος 1950 στο  Hong Kong. Μετά  τις σπουδές του […]

Νέο Καθολικό Νοσοκομείο φέρνει Ελπίδα στο Κουρδιστάν, στο Ιράκ

Ο Χαλδαίος Αρχιεπίσκοπος Μπασάρ Βάρντα του Ερμπίλ, της  γεωγραφικής περιοχής του Κουρδιστάν, υπήρξε η κινητήριος δύναμη πίσω από τη δημιουργία δύο μεγάλων νέων χριστιανικών ιδρυμάτων στην περιοχή. Το 2016, το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Erbil άνοιξε […]