20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκρηξη ευσπλαχνίας και φαντασία αγάπης

 

analektab

 

Παρόλο που στα μάτια του αναγνώστη προτείνονται τέσσερις διαστάσεις της Ευχαριστίας, ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις αλληλένδετους και αμφίδρομα επεξηγηματικούς τρόπους θέασης του Μυστηρίου. Ο συνεκτικός κρίκος αυτής της θέασης (στο μέτρο της χάρης, και της κατανόησης) είναι η πίστη στη ζωντανή παρουσία του Ιησού Χριστού στην Ευχαριστία: αιτία ζωής για την Εκκλησία, αιτία ελπίδας για τον κόσμο.

 
Μια πίστη η οποία σέβεται το αντικείμενο της (δηλ. τον Ένα και Τριαδικό Θεό όπως μας τον αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός), δεν μπορεί παρά να είναι μια πίστη σκεπτόμενη: αναζητά το νόημα της αλήθειας της (η θεολογική διάσταση), αποζητά τη μέθεξη αυτής της αλήθειας στη ζωή της (η πνευματική διάσταση), αναρωτιέται για το θέλημα του Κυρίου στην αλήθεια της Ευχαριστίας που της έδωσε ως παρακαταθήκη (η βιβλική διάσταση) και ανακαλύπτει την απαιτητική της συνέπεια έναντι του δώρου της Ευχαριστίας (η ποιμαντική διάσταση).

Με την ειλικρινή ευχή ο αναγνώστης να αισθάνεται, πάντοτε ανεπανάληπτα, την έκρηξη ευσπλαχνίας (Αγ. Αμβρόσιος) και τη φαντασία αγάπης (Ιωάννης-Παύλος Β΄) που κρύβει η Ευχαριστία για κάθε άνθρωπο, καλή ανάγνωση.
 
ISBN 960-89450-0-3

 

Προηγούμενο Άρθρο

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

Επόμενο Άρθρο

Ο Καθολικισμός

You might be interested in …

Το Χρονικό των Μαλτέζων Καλογραιών στην Κέρκυρα

Από τον πρόλογο Οι αναδρομές και τα επετειακά αφιερώματα δεν αποφεύγουν τις περισσότερες φορές να κατηγορηθούν για εξιδανικεύσεις, πολύ περισσότερο δε, όταν μαρτυρίες, ημερολόγια και νοσταλγικές αναδρομές, ή εκφράσεις συμπάθειας, χρησιμοποιούνται στη βάση της συγγραφής […]