18 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έναρξη του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας στην Ελληνική Καθολική Εξαρχία

Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015,  έγινε σε ειδική τελετή η έναρξη του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας  στην Ελληνική Καθολική Εξαρχία, με τα Θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού  που έκανε ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος. 

Συμμετείχαν  και οι τέσσερεις Καθολικές Κοινότητες της Ελληνικής Εξαρχίας: Ελληνική, Ουκρανική, Ιρακινή Χαλδαίων και η Ρουμανική. Ο Σεβασμιότατος  στη σύντομη ομιλία του εξήγησε την πνευματική σημασία της Θύρας του Ιωβηλαίου.

Παραθέτουμε την ομιλία του Επισκόπου. Παραθέτουμε επίσης τη Διάταξη της Λιτανείας, ειδικά διαμορφωμένης για την περίσταση,   η οποία τηρήθηκε.

 

ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ 6.12.2015

 

 

Ιστορική ημέρα η σημερινή για την εκκλησιαστική μας επαρχία, γιατί εγκαινιάζουμε την έναρξη του ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ, δηλαδή του ΑΓΙΟΥ ΕΤΟΥΣ, που προκήρυξε ο Πάπας Φραγκίσκος για την Καθολική Εκκλησία. Αρχίζει σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2015,  και θα λήξει στις 20 Νοεμβρίου 2016.  Στην Παλαιά Διαθήκη το Ιωβηλαίο Έτος συγκαλείτο κάθε πενήντα χρόνια κατά το οποίο γινόταν η απελευθέρωση των δούλων από τους πλούσιους κυρίους τους και η απαλλαγή των πτωχών από τα βαριά χρέη προς τους πλούσιους δανειστές τους. 

Βέβαια άλλο είναι το νόημα στην Καινή Διαθήκη. Στην Καθολική Εκκλησία το ΙΩΒΗΛΑΙΟ  ΕΤΟΣ προκηρύσσεται συχνότερα και συνδέεται γενικά με κάποιο σημαντικό ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός, και έχει ένα ιδιαίτερο σκοπό για τη χριστιανική ζωή των πιστών, ώστε να καταστεί πιο δυνατή και αποτελεσματική η μαρτυρία τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ονόμασε αυτό το έκτακτο Ιωβηλαίο, «ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ», της Ευσπλαχνίας του Θεού προς εμάς τους αμαρτωλούς, προς την Εκκλησία, προς την Κοινωνία, προς τον Κόσμο.  Την έναρξη του ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ συμβολίζει το άνοιγμα από τον Επίσκοπο και το πέρασμα των πιστών από την Θύρα του Καθεδρικού Ναού της κάθε εκκλησιαστικής του επαρχίας. 

Για πρώτη φορά σε ένα ΙΩΒΗΛΑΙΟ θα μπορεί κάθε Επίσκοπος  να ανοίξει την Θύρα του Καθεδρικού του Ναού, ενώ μέχρι τώρα μόνον ο Πάπας σε ένα ΙΩΒΗΛΑΙΟ μπορούσε να ανοίξει τη Θύρα του καθεδρικού του Ναού στη Ρώμη. Θα ανοίξω λοιπόν κι εγώ σήμερα τη Θύρα του Καθεδρικού μας Ναού εδώ της Αγίας Τριάδας. Στην  ευκαιρία αυτή, θα είναι μια Θύρα της Ευσπλαχνίας,  και όποιος τη διαβεί θα έχει την εμπειρία της αγάπης του Θεού που παρηγορεί, που συγχωρεί, που ευλογεί και χαρίζει ελπίδα.

Το πέρασμα από αυτήν την Θύρα αποτελεί για όλους μας ένα κέντρισμα για  μεταστροφή. Διαβαίνοντας την Αγία Θύρα, ας αφεθούμε να μας περιβάλει η Ευσπλαχνία του Θεού  και να δεσμευτούμε ότι θα είμαστε σπλαχνικοί με τους άλλους όπως ο Πατέρας είναι σπλαχνικός με εμάς. Η Θύρα του ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ που θα διαβούμε συμβολίζει τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος μας λέγει ότι: «Εγώ είμαι η πόρτα. Αν κανείς περάσει από μένα, θα σωθεί και θα μπαίνει και θα βγαίνει και θα βρίσκει τροφή» (Ιω. 10,9). Μόνο μέσω του Ιησού ο Θεός Πατέρας μας αποκαλύπτεται ως Θεός Ευσπλαχνίας. 

Ο Θεός απέναντί μας είναι Εύσπλαχνος, Ελεήμων και Φιλάνθρωπος, συγχωρεί τα αμαρτήματά μας και μας καλεί να δείξουμε την ευσπλαχνία μας προς όλους  τους άλλους ανθρώπους, γνωστούς και αγνώστους, φίλους και εχθρούς. Μην ξεχνάμε τέλος, περνώντας την Αγία Θύρα, ότι δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που έχει ανάγκη και ψάχνει το Θεό, αλλά είναι και ο ίδιος ο Θεός που θέλει και ψάχνει επίμονα να συναντήσει τον άνθρωπο,  και που του δείχνει το δρόμο της μεταστροφής, της μετάνοιας. Ο Εύσπλαχνος, ο Ελεήμων και ο Φιλάνθρωπος Θεός δεν κουράζεται ποτέ να μας αναζητεί.

Στο ιερό Μυστήριο της Μετανοίας και με την ιερά Εξομολόγηση ο καθένας και η καθεμιά συναντάμε τον Θεό της Ευσπλαχνίας, και συμφιλιωνόμαστε μαζί του. Με αυτά τα αισθήματα ας  διαβούμε την Αγία Θύρα με πλήρη εμπιστοσύνη ότι ο Εύσπλαχνος Θεός είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό μας.

+ Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Εικαστική Έκθεση:Τείχη- Μετανάστευση

Επόμενο Άρθρο

Εθελοντική αιμοδοσία

You might be interested in …

Το Νοσοκομείο χώρος ευαγγελισμού: ανθρωπιστική και πνευματική αποστολή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΚΑΘΟΛΙΚΗ  ΕΞΑΡΧΙΑ   ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» ΣΤΗΝ  27η   ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ   «Το Νοσοκομείο χώρος ευαγγελισμού: ανθρωπιστική και πνευματική αποστολή »   Αυτό ήταν το θέμα της ΧΧVΙΙ Διεθνούς Συνελεύσεως του Ποντιφικού […]

Εξόδιος Ακολουθία π. Αθανάσιου Αρμάου

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα το πρωί στο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος η εξόδιος ακολουθία του π. Αθανασίου Αρμάου. Ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος πρώην των Αθήναις Καθολικών Νικόλαος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης πρώην Κερκύρας, […]