5 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία. COMECE: «Σταματήσετε την τρέλα του πολέμου»!

Την πρώτη επέτειο της πλήρους κλίμακας τραγικής στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), καρδινάλιος Hollerich, επαναλαμβάνει την έκκληση των επισκόπων της ΕΕ προς τον επιτιθέμενο να «αναστείλει αμέσως τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις του, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023, η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) δημοσίευσε δήλωση του Προέδρου της, Καρδιναλίου Jean-Claude Hollerich SJ, με αφορμή την πρώτη επέτειο της τραγικής και συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Εκ μέρους των Επισκόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καρδ. Hollerich απευθύνει εκ νέου έκκληση στον επιτιθέμενο να «αναστείλει αμέσως τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις του, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«[Ο ουκρανικός] λαός -αναφέρει η δήλωση- έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τη βάναυση και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση, προκειμένου να ζήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ελευθερία στην ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα του».

Ο πρόεδρος της COMECE εκφράζει επίσης την εκτίμησή του για τις άοκνες προσπάθειες των Ευρωπαίων υπευθύνων για την παροχή ανθρωπιστικής, οικονομικής, πολιτικής, καθώς και επαρκούς και αναλογικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να «διατηρήσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και από αυτόν, χωρίς να υποκύψουν στην κόπωση ή την αδιαφορία».

Τέλος, οι επίσκοποι της ΕΕ προσυπογράφουν τις συνεχιζόμενες «ευρωπαϊκές και διεθνείς προσπάθειες για την τεκμηρίωση των εγκλημάτων πολέμου με σκοπό τη διασφάλιση της απόδοσης ευθυνών στους δράστες», ενώ εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε «μια ανανεωμένη πολυμερή διπλωματική προσπάθεια, η οποία θα μπορούσε να προωθηθεί από μια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη».

Η δήλωση αυτή ακολουθεί μια σειρά πρωτοβουλιών της COMECE από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης μιας θερμής έκκλησης για ειρήνη στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη που μοιράστηκαν οι επίσκοποι της ΕΕ κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ολομέλειας το 2022.


Προηγούμενο Άρθρο

Κολομβία: Σε αναζήτηση των λειψάνων του Καμίλο Τόρρες, επαναστάτη ιερέα, που σκοτώθηκε την 15-2-1966

Επόμενο Άρθρο

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Τεσσαρακοστή 2023

You might be interested in …

Οι Ευρωπαίοι Ιεράρχες επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για ειρήνη στους Αγίους Τόπους και την Ουκρανία

Οι Επίσκοποι της Ευρώπης εκφράζουν την εγγύτητά τους σε όλους εκείνους που υποφέρουν από τον πόλεμο σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στους Αγίους Τόπους, την Ουκρανία και την Αρμενία. Το Συμβούλιο των Καθολικών Ιεραρχιών […]

ccee_logo1

CCEE : Συνάντηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης

12η Συνάντηση των Προέδρων των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Στρασβούργο. 5-8 Μαρτίου 2012 Συνάντηση με εκπρόσωπους του Συμβουλίου της Ευρώπης Οι πρόεδροι εννέα Συνόδων Ιεραρχίας (Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ελλάδας, Μολδαβίας, […]

ccee_logo1

Επικοινωνώντας την Χριστιανική Οικογένεια: την ανεξάντλητη πηγή νέας ζωής

Συνάντηση των εκπροσώπων Τύπου και υπευθύνων για τα Μέσα Κοινωνικής Επικοινωνίας των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης Λισαβόνα, Πορτογαλία, 11 έως 14 Ιούνιου, 2014 Η επικοινωνία του πάπα Φραγκίσκου και της Συνόδου για την οικογένεια […]