Δήλωση της Εκτελεστικής Επιτροπής «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ» ΕΥΡΩΠΗΣ για τις προσεχείς εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου, ένα κομβικό γεγονός θα λάβει χώρα σε όλη την Ευρώπη, καθώς περίπου 400 εκατ. πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η άσκηση στη δημοκρατία ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, προσφέροντας σε κάθε άτομο την ευκαιρία να διαμορφώσει το συλλογικό σχέδιο της κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές σηματοδοτούν και ένα ιστορικό ορόσημο, καθώς, σε ορισμένες χώρες, έχουν δικαίωμα συμμετοχής νέοι ηλικίας 16-17 ετών. Είναι μια ευρύτερη προσπάθεια συμμετοχής και ενδυνάμωσης των νέων, αναγνωρίζοντας το μερίδιό τους στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.
Η σημασία αυτής της εκλογικής διαδικασίας εκτείνεται πολύ πέρα από την απλή σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντηχεί σε όλους τους διαδρόμους εξουσίας, επηρεάζοντας την επιλογή βασικών προσωπικοτήτων, όπως οι Πρόεδροι της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Όλοι αυτοί οι ηγέτες, ακολουθώντας την εντολή που θα δοθεί από τους εκλογείς, θα πλοηγηθούν
στον περίπλοκο ιστό της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, καθοδηγώντας την πορεία πολιτικών και πρωτοβουλιών που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας.
Σε αυτό το πνεύμα της δημοκρατικής δέσμευσης, η Ε.Ε. της «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας ένα Δίκτυο πάνω από 30 Εθνικών Επιτροπών, απευθύνει αυτό το κάλεσμα σε όλους τους ψηφοφόρους, Πέρα από τη σφαίρα των προσωπικών συμφερόντων, οι πολίτες καλούνται να εξετάσουν τις ευρύτερες επιταγές του Κοινού Καλού. Αυτό συνεπάγεται μια πολύπλευρη προσέγγιση, σε ζητήματα, που απαιτούν προσοχή και δράση.
Το κυριότερο μεταξύ αυτών των ζητημάτων είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της, τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός των συνόρων της. Θεμελιώδεις ελευθερίες όπως θρησκείας, πεποιθήσεων, λόγου και πληροφόρησης αποτελούν ευρωπαϊκές αξίες. Ωστόσο αυτά τα δικαιώματα παραμένουν υπό πολιορκία σε πολλά μέρη υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άγρυπνη υπεράσπιση και σθεναρή άμυνα.
Ταυτόχρονα, οι υπαρκτές απειλές είναι μεγάλες, με την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας να θέτουν σοβαρές προκλήσεις. Η Ε.Ε., προικισμένη με σημαντική ρυθμιστική εξουσία και μόχλευση διπλωματίας, επωμίζεται την ευθύνη να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις νεότερων γενεών που απαιτούν αποφασιστική δράση για την προστασία του μέλλοντος και του πλανήτη που θα κληρονομήσουν.
Επιπλέον οι δημογραφικές κρίσεις, που συνδυάζονται με κρίσεις σε τομείς όπως η υγεία, απαιτούν καινοτόμες πολιτικές απαντήσεις, που θα δώσουν προτεραιότητα στη συμπερίληψη και στην κοινωνική συνοχή. Ηλικιωμένοι πληθυσμοί, που επιδεινώνονται από πιθανότητα νέων επιδημιών, δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για υιοθέτηση συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και υποστήριξης που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πολιτών
Παράλληλα, η δεινή κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών, που αναγκάζονται να ζητήσουν καταφύγιο εντός των συνόρων της Ευρώπης, υπογραμμίζει την ηθική επιταγή της συμπόνιας και της αλληλεγγύης. Οι αιτούντες άσυλο ειδικότερα, πρέπει να τυγχάνουν δίκαιης και ανθρώπινης μεταχείρισης, σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αντανακλώντας τη δέσμευση της Ευρώπης να προασπίζει παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα.
Πέρα από τα άμεσα ευρωπαϊκά σύνορα, η σφαίρα επιρροής της ΕΕ εκτείνεται στα επίδοξα κράτη μέλη. Η διαδικασία διεύρυνσης που περιλαμβάνει πλέον όχι μόνο τα δυτικά Βαλκάνια αλλά και Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία, θα είναι κεντρική στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει την πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου στις γειτονικές της περιοχές.
Ομοίως η Ευρώπη πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα στα έθνη που παλεύουν με τις συγκρούσεις και την αστάθεια στον κόσμο, προσφέροντας υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια για την ανακούφιση του πόνου και την επιστροφή της ελπίδας. Υποφέροντας από ένα βίαιο επιθετικό πόλεμο που ξεκίνησε από τη ρωσική κυβέρνηση, ο λαός της Ουκρανίας αξίζει ακλόνητη αλληλεγγύη και ολοκληρωμένη υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επιπλέον το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία για την οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης ειρήνης.
Ανάμεσα σε αυτές τις ευγενείς φιλοδοξίες, η σκιά της παραπληροφόρησης φαίνεται μεγάλη, απειλώντας να υπονομεύσει τα θεμέλια της δημοκρατίας. Είτε οι εκστρατείες αυτές ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό επιδιώκουν να σπείρουν διχόνοια και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ως εκ τούτου η διατήρηση ανεξάρτητων ειδησεογραφικών πρακτορείων και η προώθηση ποιοτικής δημοσιογραφίας αναδεικνύονται προπύργια ενάντια στην ύπουλη επίθεση.
Επιπλέον οι μάστιγες του ρατσισμού και του αντισημιτισμού είναι αντίθετες στις αξίες της ανεκτικότητας και της ένταξης που υποστηρίζει η Ευρώπη και πρέπει να καταδικασθούν απερίφραστα. Οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες που υποτιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχουν θέση στο δημοκρατικό διάλογο και απαιτείται ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην επιρροή τους.
Συμπερασματικά, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται γι’ αυτό το εκλογικό ορόσημο, οι συλλογικές φιλοδοξίες και πεποιθήσεις των πολιτών της θα χαράξουν την πορεία του μέλλοντός της. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνδέονται με τις διαρκείς αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Οι πολίτες έχουν τη δύναμη, προσερχόμενοι στην κάλπη, να διαμορφώσουν ένα μέλλον που ορίζεται από δικαιοσύνη και ειρήνη.
Βρυξέλλες, Μάιος 2024
Επικοινωνία: secretary@jupax-europa.org
Απόδοση στα ελληνικά
Δημήτρης Λεβαντής,
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής «Δικαιοσύνη και Ειρήνη»