22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έπαινοι για τους διασώστες στην Ιαπωνία

Lobardi

Αγία Έδρα, 20 Μαρτίου 2011.

«Η ατομική ενέργεια είναι μια τεράστια πηγή για τον άνθρωπο, αλλά τα ερωτήματα που αφορούν τους κινδύνους της δεν πρέπει να παραβλέπονται», αναφέρει εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.

Ο π. Φεντερίκο Λομπάρντι, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, έκανε αυτή τη σκέψη με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις των ημερών.

Μίλησε για το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, σημειώνοντας ότι οι εικόνες «οι οποίες κάνουν το γύρο του κόσμου εδώ και μέρες, εξακολουθούν να αναστατώνουν και να εγείρουν ερωτήματα. Πρώτα ξύπνησαν στη μνήμη μας δραματικές αναμνήσεις από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό πριν από έξι χρόνια, που άφησε αναρίθμητα θύματα, αλλά ακόμη περισσότερο μια θάλασσα θλίψης και δεινών, προκαλώντας τη συμπόνια μας, την αλληλεγγύη μας, την προσευχή μας».

Οι ιαπωνικές αρχές προς το παρόν αναφέρουν 8.450 νεκρούς, 2.701 τραυματίες και 12.931 αγνοούμενους μετά την καταστροφή.

«Όμως μετά από μερικές μέρες», δήλωσε ο π. Λομπάρντι, «η προσοχή του κόσμου στράφηκε από το κύμα που έσπειρε τον όλεθρο, στην καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Την Παρασκευή, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι η κρίση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι «εξαιρετικά σοβαρή».

Εκρήξεις και διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις εξαιτίας της καταστροφής που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι. Περίπου 200.000 άτομα εκκένωσαν τα σπίτια τους κοντά στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.

«Οι Ιάπωνες», αναγνώρισε ο π. Λομπάρντι, «έχουν δείξει ότι έχουν μάθει πώς να προλαμβάνουν τους κινδύνους των σεισμών με αξιοθαύμαστο τρόπο, κατασκευάζοντας κτήρια ικανά να αντέξουν τους δυνατότερους σεισμούς», και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά, σ’ αυτή την περίπτωση η τεχνολογική υπεροχή της Ιαπωνίας εκδήλωσε ένα αδύναμο σημείο, που, υπό μια έννοια, ήταν απροσδόκητο».

 

Κύμα τρόμου

«Ήταν αρκετό μόνο μία από τις 50 και πλέον πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας να πάθει ζημιά από το σεισμό, για να ξεσηκωθεί ένα νέο κύμα φόβου, αυτή τη φορά για άλλες αιτίες θανάτου -εκτός από εκείνη του σεισμού- το οποίο απλώνεται παντού στον κόσμο», συμπλήρωσε o π. Λομπάρντι.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι ένα τεράστιο φυσικό απόθεμα που ο άνθρωπος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει προς όφελός του, όμως αν βγει εκτός ελέγχου, επαναστατεί εναντίον του». Σημείωσε επίσης ότι «κανείς δε γνωρίζει καλύτερα από τους Ιάπωνες ποιες είναι οι συνέπειες της ενέργειας που απελευθερώνεται. Η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και η ασφαλής φύλαξη ραδιενεργού υλικού ποτέ δε θα είναι απόλυτη». «Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να επιστρέψουμε στο στοχασμό σχετικά με το ποια είναι η ορθή χρήση της τεχνολογικής ενέργειας, των κινδύνων που επιφυλάσσει, του ανθρώπινου κόστους που εμπεριέχει. Ο Πάπας συχνά το προτείνει».

Ο π. Λομπάρντι αναγνωρίζει ότι «σήμερα στις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις κάποιοι ήρωες προσφέρουν γενναιόδωρα τη ζωή τους για την ασφάλεια πολλών ανθρώπων, όπως και οι πυροσβέστες της 11/9/2001 στη Νέα Υόρκη». Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η αλληλεγγύη και η αγάπη για τους άλλους, ακόμη και με το τίμημα της ζωής ενός ανθρώπου, είναι το πραγματικό φως στο σκοτάδι της τραγωδίας. Δείχνει ποια κατεύθυνση να αναζητήσουμε. Είναι η ίδια κατεύθυνση με το μονοπάτι του Ιησού προς το Πάσχα».

Προηγούμενο Άρθρο

Το Οικουμενικό Φόρουμ Ευρωπαίων Γυναικών και πάλι στην Τήνο 15-17/03/11

Επόμενο Άρθρο

Παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του εκκλησιαστικού συγκροτήματος του καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο

You might be interested in …

«Όρθιος ως το τέλος» έφυγε, λίγο πριν τα 100, ο Ιταλός ιεράρχης Luigi Bettazzi

Την Κυριακή 16-7-23, 4 μήνες πριν συμπληρώσει τα 100 χρόνια του, η «ηθική συνείδηση» της Ιταλίας ολοκλήρωσε την επίγεια ζωή του, Ο τελευταίος Ιταλός Ιεράρχης που είχε συμμετάσχει στη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού, διαυγής ως […]

Αλληλεγγύη στα σύνορα, αλληλεγγύη χωρίς σύνορα

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών της ρωσικής εισβολής, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την ταχύτερα αυξανόμενη προσφυγική κρίση […]

Τουρισμός Καρδινάλιος Turkson, «πολλοί εργάζονται σε παράνομες και επισφαλείς συνθήκες»

  «Οι πολυπόθητοι στόχοι της ειρήνης, της ασφάλειας και της προώθησης της κοινωνικής ένταξης δεν μπορούν να επιτευχθούν αν αγνοηθεί η κοινή δέσμευση να εξασφαλιστεί σε όλους μια αξιοπρεπή, δίκαιη και ελεύθερη εργασία, οικοδομημένη γύρω […]