20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Έτος της Πίστεως» για την Καθολική Εκκλησία

«Η πίστη τείνει να συλλαμβάνει τα σημεία των καιρών στο παρόν της ιστορίας και δεσμεύει τον καθένα από μας να γίνει ζωντανό σημείο της παρουσίας του Αναστημένου Χριστού μέσα στον κόσμο.»

 

(Αποστολική Επιστολή του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄: «Η Θύρα της Πίστεως» αρ. 15  Οκτώβριος 2011)

 

 

 

 

 

Με την ευκαιρία της κηρύξεως του «Έτους της Πίστεως» από τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις:

  • τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 (εορτή των Εμφανίσεων της Παναγίας στη Λούρδη) για όλους τους καθολικούς μαθητές/-τριες των Δημοτικών των Ελληνογαλλικών Σχολείων και

  • την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 για όλους τους καθολικούς μαθητές/-τριες των Γυμνασίων-Λυκείων των Ελληνογαλλικών Σχολείων.

 

Οι μαθητές/-τριες μας συγκεντρώθηκαν στους χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών για μια οργανωμένη δραστηριότητα και αμέσως μετά μετέβησαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου για την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών κου Νικολάου. Στις συναντήσεις αυτές συναχθήκαμε πάνω από 400 πιστοί (μαθητές, εκπαιδευτικοί, Μοναχές και Μοναχοί, Ιερείς της Τοπικής μας Εκκλησίας).

 

Κατά τη δραστηριότητα που προηγήθηκε της Θείας Λειτουργίας, οι μαθητές/-τριές μας είχαν την ευκαιρία, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, να συναντηθούν με παιδιά και νέους της ηλικίας τους από τα άλλα Σχολεία, να παρουσιάσουν τις εργασίες που είχαν ήδη προετοιμάσει ανά τάξη, να ακούσουν μαρτυρίες πίστης άλλων νέων, να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και να εργαστούν διαδραστικά δημιουργώντας αφίσες με μηνύματα και πεποιθήσεις· είχαν κυρίως την ευκαιρία να εκφράσουν με λόγια, με κινήσεις ή με τρόπο εικαστικό την πίστη τους, όπως εκείνοι την βιώνουν, ανάλογα με την ηλικία τους.

 

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε, οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν ενεργά με την ανάγνωση δεήσεων ή αναγνωσμάτων, με ψαλμούς, άσματα και με συμβολικές κινήσεις. Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου τελέστηκε «Ομολογία Πίστεως» όλων των παρευρισκομένων, κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος μας κάλεσε να ανανεώσουμε τις υποσχέσεις του βαπτίσματός μας και να επιβεβαιώσουμε ατομικά και συλλογικά, ελεύθερα και συνειδητά την πίστη μας στον Θεό.

Όπως αναφέρει ο Πάπας στην Αποστολική Επιστολή «Η Θύρα της Πίστεως» (αρ. 10): «Η ομολογία δια του στόματος υποδεικνύει ότι η πίστη συνεπάγεται μια δημόσια μαρτυρία και δέσμευση. Ο χριστιανός δεν μπορεί ποτέ να νομίζει ότι η πίστη του αποτελεί ιδιωτική υπόθεση… Η Ομολογία της Πίστεως είναι μια πράξη ταυτόχρονα προσωπική και κοινοτική. Καθώς πιστοποιεί η Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας: “Εγώ πιστεύω”, είναι η πίστη της Εκκλησίας που ομολογείται προσωπικά από κάθε πιστό· “Εμείς πιστεύουμε”, είναι η πίστη της Εκκλησίας που ομολογείται από τη λειτουργική σύναξη των πιστών.»

Κατά κοινή ομολογία όλων όσων παρευρεθήκαμε τις ημέρες αυτές στην Αρχιεπισκοπή μας, οι δύο αυτές συνάξεις προσέφεραν σε όλους μας –μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, Μοναχές, Μοναχούς, Ιερείς, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπό μας– την εξαιρετική δυνατότητα να συγκεντρωθούμε ως μέλη του Σώματος της Εκκλησίας, να μοιραστούμε εμπειρίες πίστης μαζί με τα παιδιά μας, να ακούσουμε τη δική τους μαρτυρία και να καταθέσουμε τη δική μας, να προσευχηθούμε, να ομολογήσουμε προσωπικά και κοινοτικά την πίστη μας και να συμμετάσχουμε ενεργά στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας· να βιώσουμε την εμπειρία της Εκκλησίας που συνάζεται για να δοξολογήσει τον ένα και μοναδικό Θεό.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.

 

αδ. Ματθαίος Λεβαντίνος – Πρόεδρος

Νικόλαος Πρίντεζης – Γραμματέας

Αντώνιος Ρηγούτσος – Ταμίας

αδ. Ιγνάτιος Καπετάνιος – Μέλος

αδ. Ιλαρίων Παχίτα – Μέλος

 

Προηγούμενο Άρθρο

Η ανακοίνωση του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ (ελληνικά-αγγλικά-ιταλικά)

Επόμενο Άρθρο

Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου Νικόλαος “πράξη αγάπης προς την Εκκλησία”

You might be interested in …

Επίσκεψη του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Αθηνών στην ελληνογαλλική σχολή «Jeanne D’ Arch»

Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 υποδεχθήκαμε στη σχολή μας τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανό Ροσσολάτο, ο οποίος με την ευκαιρία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών αλλά και της καθιερωμένης, κάθε έτος, επίσκεψης […]

Αθήνα: Η Μαριανή οικογένεια της Ελλάδας ευχαριστεί τον Θεό για τη στήριξη της αποστολής της

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την ίδρυση του Τάγματος των Μαριανών Αδελφών από τον Άγιο Μαρκελλίνο Champagnat, τελέσθηκε Ευχαριστήρια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (επί […]