21 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αδελφοποιήσεις Κάριτας Ελλάς & Ιταλίας

O Πάπας Βενέδικτος 16ος, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνάντησης των Οικογενειών το 2012, στο Μιλάνο, τόνισε την ανάγκη της κοινωνίας να αναπτυχθεί χωρίς να παραμεριστούν οι πιο φτωχές χώρες και κοινότητες. Ο Πάπας, ακούγοντας την μαρτυρία μιας ελληνικής οικογένειας που είχε πληγεί από την οικονομική κρίση, πρότεινε να πραγματοποιηθούν αδελφοποιήσεις μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών οικογενειών. Αδελφοποιήσεις που να μην έχουν μόνο πολιτιστικό χαρακτήρα αλλά να έχουν σκοπό την ποιμαντική εμψύχωση της οικογένειας και της κοινότητας έτσι ώστε να γεννηθεί μια σχέση αλληλεγγύης σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Tην πρόσκληση αυτή επανέλαβε και ο Πάπας Φραγκίσκος λέγοντας ότι «ο δρόμος για την ειρήνη είναι η αδελφοσύνη, το να περπατάμε μαζί, να μοιραζόμαστε τις καταστάσεις μαζί».  

Αυτό το κάλεσμα ευαισθητοποίησε την Κάριτας Ιταλίας η οποία, τον Σεπτέμβριο του 2012, έβαλε στον ποιμαντικό της προγραμματισμό την ανάπτυξη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. 

Από τα τέλη του 2013 ξεκίνησε το πρόγραμμα αδελφοποίησης μεταξύ ελληνικών και ιταλικών Κάριτας, σε κάποιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρών δεσμών ανάμεσα στις οργανώσεις, σε κάποιες άλλες με λιγότερη συμμετοχή και δέσμευση.

Από το 2023, η Κάριτας Ιταλίας και Ελλάς συμφώνησαν για την ανάγκη επανα-ενεργοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής και διαμόρφωσαν μια κοινή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 2023, οι Κάριτας Ιταλίας και Σαρδηνίας επισκέφθηκαν την Αθήνα και ξεκίνησαν οι συζητήσεις για νέες μορφές και τρόπους συνεργασίας.

Την εβδομάδα 11-15 Nοεμβρίου 2024, αντιπροσωπεία από την Ελλάδα πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σαρδηνία μετά από πρόσκληση της επιτόπιας Κάριτας, ώστε να διερευνηθούν νέοι τρόποι συνεργασίας. Μέλη της αντιπροσωπείας ήταν:

O Σεβασμιότατος πατέρας Γεώργιος (Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας,  Αποστολικός Τοποτηρητής Βικαριάτου Θεσσαλονίκης), η κα Στέλλα Φωσκόλου (Πρόεδρος της Κάριτας Ελλάς), η κα Μαρία Αλβέρτη (Διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς), η κα Ramona Echeveste (Διευθύντρια Λειτουργίας της Κάριτας Αθήνας) & ο κ. Ιωάννης Ξενόπουλος (Συντονιστής Νέων της Κάριτας Ελλάς).

11 Νοεμβρίου: άφιξη στο Κάλιαρι και συνάντηση με τους: Don Marco Statzu και κ. Mirko Casu από την Κάριτας Σαρδηνίας στο Regional Seminary, έναν χώρο όπου διαμένουν και φοιτούν περίπου 30 υποψήφιοι ιερείς. Οι εκπρόσωποι και των δύο Κάριτας, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες αφού έκαναν μια ανασκόπηση από την προηγούμενη συνάντηση. Η Κάριτας Ελλάς, παρουσίασε τον Στρατηγικό της Σχεδιασμό 2024 – 2029 και δόθηκε έμφαση στον πυλώνα που αφορά στους νέους και τη συμμετοχή της κοινότητας στο έργο και την κουλτούρα της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την Κάριτας.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και αναφορά σε κείμενα όπως το Deus Caritas Est και το Motu Propriο στα οποία περιγράφεται η τριπλή ευθύνη της Εκκλησίας: «να κηρύττει τον λόγο του Θεού (κήρυγμα-μαρτυρία), να τελεί τα μυστήρια (λειτουργία) και να ασκεί τη διακονία της αγάπης (διακονία). Αυτές οι ευθύνες είναι αδιάσπαστες και η μία προϋποθέτει τις άλλες. Όλοι οι πιστοί έχουν το καθήκον να αφιερώνονται προσωπικά στο να ζουν τη νέα εντολή που μας άφησε ο Χριστός και να προσφέρουν στους σύγχρονους μας όχι μόνο υλική βοήθεια, αλλά και αναψυχή και φροντίδα για τις ψυχές τους».

12 Νοεμβρίου: Η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης για τη Φτώχεια & τον Κοινωνικό Αποκλεισμό της Κάριτας Σαρδηνίας. Μία έκθεση που συντάχθηκε από τα δεδομένα των Κέντρων Ακρόασης της Κάριτας στο νησί και αναδείκνυε τα βασικά ζητήματα και τις ανάγκες του πληθυσμού.

Ακολούθησε συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο της Περιφέρειας της Σαρδηνίας, κα Alessandra Todde. Συζητήθηκαν θέματα όπως το μεταναστευτικό, οι σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας, τα κοινά ζητήματα και οι προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών από το πεδίο όπου εργάζεται η Κάριτας.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν οι προοπτικές μιας νέας συνεργασίας με την παρουσία του Σεβασμιότατου πατέρα Antonello Mura και τους διευθυντές της επισκοπικής Κάριτας Σαρδηνίας, M.Casu και M.C. Cugusi.

Στο τέλος της ημέρας, οι εκπρόσωποι από την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους υποψήφιους ιερείς – σπουδαστές του σεμιναρίου και να μοιραστούν τη μαρτυρία τους για το έργο της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, με την καθοδήγηση του ακούραστου, σεβαστού Don Marco, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο του Κάλιαρι Σεβασμιότατο Giuseppe Baturi. Ακολούθησαν:

  • παρουσίαση της δομής και του έργου της Κάριτας Κάλιαρι
  • επισκέψεις στην ιατρική κλινική της Κάριτας, στον Καθεδρικό ναό του Κάλιαρι και στο Κέντρο ακρόασης και υποστήριξης ανθρώπων χαμηλών οικονομικών στρωμάτων.
  • επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Sant’ Eulalia
  • συνάντηση με τις τοπικές αρχές του Κάλιαρι
  • επίσκεψη στο Κέντρο υποστήριξης ανθρώπων χαμηλών οικονομικών στρωμάτων και εξυπηρέτησης προσφύγων

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, οι εργασίες συνεχίστηκαν στο Iglesias:

  • επίσκεψη στον Καθεδρικό ναό της Santa Chiara και την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου
  • συνάντηση με τον Καρδινάλιο Arrigo Miglio.
  • Συνάντηση με την Κάριτας Iglesias, νέους & εθελοντές

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου ήταν η ώρα της αξιολόγησης της επίσκεψης και του σχεδιασμού για το μέλλον. Μέσα από τις συζητήσεις, προέκυψαν 3 βασικές θεματικές συνεργασίας:

Εκπαίδευση σχετικά με την ταυτότητα της Caritas και την ποιμαντική της φιλανθρωπίας:
Η εκπαίδευση αυτή πρέπει να είναι ευρείας εμβέλειας: πνευματική, σχετική με την ταυτότητα της Κάριτας σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, επισκοπικό και ενοριακό), καθώς και με τον ρόλο των Ποιμένων σε θέματα φιλανθρωπίας. Πρόκειται για μια εκπαίδευση που γίνεται κήρυγμα, ξεκινώντας από την καρδιά της φιλανθρωπικής δράσης της τοπικής Εκκλησίας.

Η εκπαίδευση πρέπει επίσης να προάγει τη δημιουργία Κέντρων Ακρόασης ως σημείο αφετηρίας, με έμφαση στον τρόπο που ακούμε (ουσιαστικά και με κατανόηση) τις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Είναι σημαντική μια ευρεία συνεργασία με τους Επισκόπους, τους ιερείς, τους θρησκευτικούς λειτουργούς, τα συμβούλια της Κάριτας, τους υπαλλήλους και τους εθελοντές.

Έμφαση στον εθελοντισμό

Συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του εθελοντισμού στους νέους και την κοινότητα. 

Σχέσεις με τους Επισκόπους και τις Επισκοπικές Κάριτας
Οι Επαρχιακές Κάριτας είναι η έκφραση της φιλανθρωπίας των τοπικών Εκκλησιών.

Τέλος, η Κάριτας Ελλάς θα μπορούσε να συνεισφέρει με την πρόσφατη εμπειρία της από τον Στρατηγικό της Σχεδιασμό και να μεταφέρει αυτή τη γνώση στην Κάριτας Σαρδηνίας αλλά και να βοηθήσει στην κατανόηση της πραγματικότητας μιας θρησκευτικής μειονότητας σε μια άλλη χώρα.

Η ομάδα της Κάριτας Ελλάς

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας: «Ο πόλεμος δεν λύνει τα προβλήματα»

Επόμενο Άρθρο

Π. Νικηφόρος Βιδάλης: 70 χρόνια στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας

You might be interested in …

Κέρκυρα 2014, η Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς

«Η ΑΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ» (πρβλ. Ιω. 1,1-11)               Η μεγαλόπρεπη αυτή λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, η οποία τελείται αδιάλειπτα κάθε χρόνο, από τη σύστασή της μέχρι και τις μέρες μας,  έχει βαθιές […]

Νέα κυκλοφορία βιβλίου: «Μίλα μου. Ποιητικές προσευχές»

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ (επιμ.), Μίλα μου. Ποιητικές προσευχές. Θεσσαλονίκη 2024. 64 σελ. ISBN 978-618-5631-10-9 Εκλογές πνευματικών κειμένων που με την κομψότητα του λεξιλογίου και το βάθος μιας θρησκευτικής συνομιλίας θα μπορούσαμε να […]