6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Εορτή Αγίου Φραγκίσκου

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 η Ενορία του Αγίου Φραγκίσκου στους Αγίους Αναργύρους τίμησε με μεγαλοπρέπεια τον προστάτη της «φτωχούλη του Θεού» Άγιο Φραγκίσκο.

Την ημέρα εκείνη στις 7 το απόγευμα τελέστηκε με ιερή λαμπρότητα επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών Σεβασμιότατο π. Σεβαστιανό Ροσσολάτο. Την ιερή ακολουθία συνόδευσαν ο π. Ιωάννης Βαρθαλίτης, Εφημέριος Καλλιθέας, ο π. Λούκα Ρομάνι, Πρωθηγούμενος των εν Ελλάδι Καπουκίνων, ο π. Ιωσήφ Δαλέζιος, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Τζούλιο Γκραμένια και οι έγγαμοι διάκονοι της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών π. Δημήτρης Αλτουβάς και π. Μιχαήλ Σπαντάρο. 

   

 

             

Η Εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη από μοναχούς όλων των μοναχικών ταγμάτων και λαϊκούς από πολλές Ενορίες της Επαρχίας μας.

Ο π. Σεβαστιανός άρχισε το κήρυγμά του τονίζοντας ότι είμαστε συναγμένοι γύρω από τον Ιησού Χριστό, που είναι ο Σωτήρας και του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και δικός μας.

Όμως, δοξάζουμε τον Θεό, και τιμούμε τον Άγιο Φραγκίσκο, διότι τον διέκρινε το πνεύμα της πτωχείας και της ταπεινοσύνης, που τον έκαναν να μέσα σε χαρούμενη αγάπη.

Ο Αρχιεπίσκοπος θύμισε τα λόγια του Χριστού: ότι ο Θεός κρύβει τα μυστήρια της Βασιλείας των ουρανών από όσους ο κόσμος θεωρεί σοφούς και πολύξερους, και τα αποκαλύπτει στους «μικρούς», τους απλούς και ταπεινούς.

Ο Άγιος Φραγκίσκος, δέχτηκε με απλότητα το Ευαγγέλιο και αποφάσισε να το ζήσει ριζοσπαστικά. Όσοι τον ακολούθησαν, έζησαν με τα χαρακτηριστικά μιας ζωής πτωχείας, παρθενίας και υπακοής.

Σήμερα, άραγε, ο Θεός που αποκαλύπτει στους χριστιανούς τα μυστήρια της βασιλείας του, ελκύει και καλεί νέους και νέες να βιώσουν το Ευαγγέλιο ριζοσπαστικά, ως μοναχοί και μοναχές, όπως έλκυσε τον Άγ. Φραγκίσκο και τους μαθητές του;

Η πραγματικότητα είναι ότι κανένας νέος και καμία νέα, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει αγκαλιάσει τη ριζοσπαστική ζωή του μοναχού. Ο Θεός δεν καλεί; Καλεί αλλά οι καρδιές δεν έχουν την ευαισθησία να νιώσουν το κάλεσμα ή το νιώθουν αλλά δεν έχουν τη δύναμη να απαντήσουν θετικά;

Και ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε: Εάν υπάρχουν σήμερα πατέρες και μητέρες, που λένε: «Θεέ μου, αν θέλεις να καλέσεις το γιο μου ή την κόρη μου, το δέχομαι ευχαρίστως», τότε μπράβο τους.

Το γεγονός όμως ότι από δεκαετίες κανένας νέος ή νέα δεν στρέφονται στη ριζοσπαστική βίωση του Ευαγγελίου, στη μοναστική ζωή, μας φωνάζει ότι κάτι δεν πάει καλά με την εκκλησιαστική μας επαρχία, ότι σε κάποιο βαθμό λείπει η απλότητα, η ταπεινοσύνη της καρδιάς, που θα κάνει τους νέους μας ευαίσθητους στο κάλεσμα του Θεού, και γενναίους να το ακολουθήσουν.

Και τελείωσε ο Σεβασμιότατος με την παρότρυνση να προσευχόμαστε για την δική μας πίστη αλλά και για την πίστη κάθε μέλους της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητας.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο κ. Νικόλαος Σαράντης, Δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων – Καματερού, και 3 δημοτικοί σύμβουλοι του ίδιου Δήμου.  

   

 

  

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η περιφορά του αγάλματος του Αγίου Φραγκίσκου στους δρόμους της πόλης γύρω από τον Ιερό Ναό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου των Αγίων Αναργύρων. Κατόπιν ο Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός και ο Δήμαρχος άναψαν στην πλατεία του Αγίου Φραγκίσκου μπροστά από τον Ιερό Ναό την Φλόγα της Ειρήνης. Τέλος μοιράστηκαν οι άρτοι και ακολούθησε ένα μικρό κέρασμα προς όλους τους παρευρισκομένους, από την Ενορία.

                                                                    Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Προηγούμενο Άρθρο

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου

Επόμενο Άρθρο

Πάπας: η Σύνοδος καθοδηγείται από την δράση του Αγίου Πνεύματος

You might be interested in …

Αθήνα: Υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών κάλεσε το ποίμνιό της στην καθιερωμένη κάθε έτος Σύναξη, μία εβδομάδα πριν την Εορτή των Βαΐων, η οποία λόγω της πανδημίας covid δεν είχε πραγματοποιηθεί […]